A mexikói és az indiai konyha alapja, de az egész világon nagy népszerűségnek örvend. Számos jótékony hatása, és ereje is a benne található kapszaicinnek köszönhető. A chilit egész biztos, hogy szereted, ha bírod az erőset. Jó hír, hogy otthonodban is termesztheted.

Jó, ha tudod:
A chili Dél-és Közép-Amerikában őshonos, majd az 1500-as években Dél-Ázsiában is elterjedt, azóta pedig szerte a világon használják a pikáns ízek kedvelői. Kb. 200 változatát ismerjük, ezek eltérő színűek, nagyságúak és erősségűek. Ami általánosságban szinte mindegyikről elmondható: a hosszú, vékonyak csípősebbek, mint a rövidebbek és vastagabbak. A magok és az erek környéke a legerősebb. Ha nem bírod annyira a csípőset, ezt a részt feltétlenül távolítsd el. Chilit tehetsz mártásokba, szószokba, de saláták, főételek alapja is lehet.

chili2

Így bánj vele!
– A friss chilit papírral takard le, így a hűtőszekrényben akár 3 hétig is eláll. Mélyhűtőben is tarthatod, ott  1 évet is kibír.

– A szárított paprikát hűvös helyen, sötétben, jól záródó edényben tárold. A chilipor egyébként jóval csípősebb, mint a nyers paprika.

– Ha chilivel dolgozol, viselj gumikesztyűt. Ha végeztél, rögtön moss kezet szappanos vízzel.

– Soha ne nyúlj chilis kézzel a szemedhez, mert gyötrelmes perceket élhetsz át.

– Messziről kerüld a chilit, ha sebes a kezed.

– Ha túlságosan megvisel a paprika csípőssége, egyél rá joghurtot, tejfölt, kenyeret vagy rizst.

Támogatja az egészséget
A chili paprika az egészséget is kedvezően befolyásolja, méghozzá a benne lévő a kapszaicinnek köszönhetően. Antioxidnáns és gyulladáscsökkentő hatással bír, segíti az emésztést, jó az ízületi panaszokra, és természetes fájdalomcsillapító. A-, C- és B6- vitaminban gazdag. A chili fogyasztása szívbetegeknek  különösen ajánlott. Ha valaki kúraszerűen folyamodna a chiliért, mindenképpen konzultáljon orvosával, hisz több mellékhatása is lehet a méregerős paprikának. Azokon a helyeken, ahol rendszeresen fogyasztják, kevesebb a daganatos megbetegedések száma.
A fogyókúrázóknak is nagy kedvencük, hisz erős méregtelenítő hatása mellett zsírt is éget.

Tipp:
Akkor is termeszthetsz chilit, ha nincs kerted, hisz cserépben is megmarad. Jó, ha a lakásban hűvösebb, de világos helyre teszed. Viszonylag kevés öntözést igényel. A konyhaablakban szint biztos, hogy jól érzi magát.