Reggeli émelygés, hányinger, rossz közérzet, bágyadtság: a terhesség természetes és gyakori tünetei, amiket a kismamák 80 százaléka átél a babavárás kezdeti szakaszában. A legtöbb esetben csak múló kellemetlenségről van szó, a baba és az édesanya egészsége nincs veszélyben. Általában a reggeli rosszullétek miatt nincs szükség orvosi beavatkozásra, ám néhány praktikával megkönnyítheted a terhesség kezdeti időszakát.

– Pihenj minél többet!
A terhesség elején különösen ügyelj arra, hogy sokat pihenj. Ha fáradt vagy, netán stresszelsz, a tünetek felerősödhetnek.

– Igyál sokat!
Fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, de inkább többször igyál keveset. Hányinger esetén pedig csak pár kortyot. Az orvosok elsősorban szénsavmentes vizet, teát, 100 százalékos gyümölcsleveket ajánlanak. A hidegebb folyadékok, a gyümölcsből készített jégkocka elnyalogatása is segíthet a hányinger csökkentésében.

Gyömbér minden mennyiségben!
Lehet tea, szörp, süti, keksz, mindegy, tanulmányok kimutatták, hogy a gyömbér csökkenteni a hányingert és a rosszulléteket a terhesség alatt.

– Többször egyél keveset!
Kerüld a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, a túl sok édességet. A száraz keksz és kifli szinte mindig segít. Sokan esküsznek arra, hogy felkelés előtt 20 perccel elmajszolnak néhány darab kekszet.

– Szellőztess, sétálj!
Ez ősszel és télen is fontos, igaz akkor többször kevesebb ideig hagyd nyitva az ablakot. A friss levegőn tett séta is jólesik a kismamáknak.

– Szedj B-6 vitamint!
Ezt a praktikát már nagyanyáink is bevetették a hányinger ellen. Naponta 3X2 tablettát fogyaszthatsz terhesség alatt.

Még több hasznos tanács a szakorvostól!

Táplálkozási tévhitek babaváráskor: dr. Szabó Andrea szülész-nőgyógyász válaszol