Dagad a melled a büszkeségtől, fülig érő szájjal újságolod mindenkinek, hogy csemetéd kúszik, mászik, két lábra áll, szalad. Az öröm mellett azonban a félelem is egyre jobban ott motoszkál benned: hisz lakásod nem gyermekbiztos… A kis felfedező testi épsége mellett pedig még ott vannak a féltve őrzött törékeny dolgaid, kedvenc könyveid, amiket pillanatok alatt megsemmisíthet drága örökmozgód. Irány a lakberendezési áruház, a webáruház, hogy beszerezd a legfontosabb kellékeket, és hozzáfogj az átalakításhoz, hogy szemed fényét a lehető legnagyobb biztonságban tudd!

konnenktor

Nagy valószínűséggel téged is megdöbbent, hogy babád születése után alig telt el fél év, és ő máris mászva ismerkedik a világgal. Az egyik első legfontosabb teendőd, hogy eltüntesd szem elől a konnektorokat, és feltétlenül gondoskodj vakdugókról is! Az elektromos vezetékeket pedig rejtsd el a bútorok mögé, nehogy a kis kíváncsi elérhesse!

A világot felfedezni akaró kisded egyik fő nagy veszélyforrását az ajtók, asztalok, fiókok éle jelenti. Hogy ne verje be a buksiját, használj sarok- és élvédőt!

Garantáltan a kicsi egyik legkedvesebb játéka a fiókok húzogatása. Ha nem veszel nyitásgátlót, sokszor becsípheti a kis kezét. Ezt a gyerekzárat felteheted hűtőre, egyéb ajtókra, vitrinekre is. Így nem csupán a gyerkőc testi épségét, de szeretett tárgyaidat is biztonságban tudhatod.

baba veszélyes

Lépcső nehezíti a dolgodat? Ügyelj arra, hogy az mindig gondosan karbantartott legyen. A lépcsőre terített szőnyeg szintén veszélyforrás, hisz ha a kicsi megbotlik benne, akár le is eshet. Győződj meg arról, hogy a korlátok megfelelő erősségűek legyenek. Érdemes lépcsőrácsot is feltenni, így a gyerkőc nem tud észrevétlenül meglógni. A csúszásgátlós zoknik pedig nem csupán a lépcsőn jönnek jól.

A kis kíváncsi mindent megtesz azért, hogy felkapaszkodjon az ablakhoz, és nézelődhessen. Fontos, hogy a nyílászárókat a kiságyból ne érhesse el. A legjobb megoldás a rács. Ha valamiért azt nem lehet kivitelezni, sokat segíthet, ha az ablakot csak bukóra tudod kinyitni.

forrázás

A gyermekbalesetek jelentős részét a forrázások teszik ki. Hogy ezt megakadályozd, soha ne tegyél asztal, tűzhely, polc szélére forró ételt, italt. Ha főzöl, ne vidd a konyhára a gyereket. Ha mégsem tudod máshogy megoldani a konyhai munkát, tedd járókába szemed fényét. Fürdetéskor könyököddel ellenőrizd, hogy megfelelő-e a víz hőmérséklete.
Feltétlenül tedd gyermek számára elérhetetlen helyre a gyógyszereket, a tisztító- és vegyszereket. A legjobb, ha a szekrény zárható is.

Szabadulj meg a mérgező növényektől! Nem is gondolnád, hogy mennyi gyönyörűséges virág okoz allergiát, vagy más egyéb kellemetlen tünetet. Semmiképpen ne tégy gyermeked közelébe mikulásvirágot, cikláment, anyósnyelvet, fagyöngyöt, íriszt…!