Szülés után azoknak is nehéz beiktatni a sportot az életükbe, akik korábban rendszeresen mozogtak. Fontos igazodni a babához, az új, kialakult életritmushoz. Valljuk be, néha egy kiadós alvás jobban esne, mint a súlyok emelgetése, a lépcsőzés vagy azok a gyűlölt hasizomgyakorlatok. Ám egy idő után feltétlenül érdemes sportolni, hisz feltölt, kikapcsol, és segít visszanyerni a régi formát. Ha nem tudod, hogyan, és mivel kezdd újra szülés után a testmozgást, feltétlenül olvasd el Reszegi Ibolya személyi edző tanácsait.

– Mindig az első lépést a legnehezebb megtenni. Mit tapasztalsz, mi adja általában az anyukáknak az utolsó lökést, hogy szülés után rászánják magukat a rendszeres edzésre? Esetleg egy negatív vélemény az alakjukról? Vagy csak ki akarnak szakadni a mindennapokból? Netán nem érzik jól magukat a bőrükben?

– Egy nő életében az anyaság a legszebb, de egyben a legnagyobb feladat. A legtöbb anyukának főleg azt nehéz megoldania, hogy a sok teendő mellett magára is jusson egy kis ideje, divatos szóhasználattal, legyen „énideje”. Nyilván sok édesanya szeretné minél hamarabb visszaszerezni a szülés előtti alakját. Ám az is lényeges, hogy jól érezze magát a bőrében, és újra Nő lehessen, ne csak lestrapált anyuka. Ami azonban mindennél fontosabb, az az egészség. A szülés utáni időszakban a sok gyermekcipeléstől akár kisebb gerincferdülés is kialakulhat, és ugyancsak gyakori a nagyobb súlyterhelésre megjelenő derékfájás. Már a terhesség is jelentősen igénybe veszi a szervezetet, utána pedig a gyermek cipelése, hordozása is megterhelő. Egy jó szakember segítségével és a megfelelő tornával az esetleges elváltozás visszafordítható vagy javítható.

– Mennyi időnek kell eltelnie szülés után, hogy egyáltalán szóba jöhessen a rendszeres testmozgás?

– Mindenképpen tanácsos megvárni sima szülés után a 6 hetet, és a nőgyógyászati kontroll után az orvos engedélyével megkezdhető a mozgás. Fontos, hogy ne ilyenkor ilyenkor akarjunk versenyzői babérokra törni. Amit tiszta szívből ajánlok, az a gerinc- és a kismama torna illetve a személyi edzés. Ezek nálam, és abban az edzőteremben, ahol dolgozom, megoldhatók. Így az anyukák profi személyi edző segítségével edzhetnek. Sok terembe a kismama tornákra az anyukák a babát is elvihetik magukkal. Sőt, egyes helyeken van játszóház is a kicsik számára.

– Szülés után megváltozik a nő teste. Ilyenkor az legyen a cél, hogy visszanyerje régi formáját, vagy más tervvel kell elkezdeni a mozgást?

– Én azt gondolom, ne a múltat kergessük, hanem elsősorban fogadjuk el önmagunkat, szeressük, ismerjük meg minél jobban a testünket. Ehhez hozzátartozik a tudatos táplálkozás is. Nyilván a genetika ellen nem tudunk dolgozni, de ki lehet hozni mindenkiből a legjobbat. A kulcs a tudatosság és fegyelem.

– Megoszlanak a „játszótéri vélemények” arról is, hogy lehet-e komolyabban mozogni szoptatás alatt….

– Igen, lehet, de ésszel, és lehetőleg szakember segítségével.

– Érdemes otthon neten ellesett gyakorlatokra tornázni?

– Lehet, de nem érdemes. Én azt gondolom, egy szakképzett edző mellett kisebb a sérülés kockázata. Köztudottan nagyobb a kitartása annak, aki csatlakozik egy klubhoz vagy edzőt keres. Esetleg talál egy olyan szakembert, aki házhoz megy. Ami még nagy előny: az édesanya új barátokra is szert tesz, és ráébred, hogy nincs egyedül, továbbá kikapcsolódik, fejlődik. A jó személyi edző megszeretteti a sportot, ösztönöz, és állandó visszajelzést ad.

– Jobban tudsz segíteni az anyukáknak úgy, hogy neked is van 2 gyermeked?

– Talán azért igen, mert megértem őket, hisz ugyanazon mentem és megyek keresztül a mai napig, mint ők.


Reszegi Ibolyáról

Aerobic oktató, személyi edző, gerinctréner, két elbűvölően tündéri kisfiú anyukája.
Vár minden olyan mozogni, fogyni vágyó édesanyát, hölgyet, lányt, fiatalt, és szépkorban lévőt, aki feltöltődne, mozogna, visszanyerné régi alakját, esetleg kipróbálná magát az edzés csodálatos, ám kihívásokkal teli világában.
Elérhetősége:
Liget Fitness
Facebook oldala

Ezt se hagyd ki!
A gyerek érkezése köztudottan hatalmas változás minden pár életében. Drasztikusan lecsökken a kettesben eltöltött órák száma, és ez a szexuális együttlétekre is hatással van. Kriston Andrea tanácsai minden anyukának segíthetnek.

Kriston Andrea: Az anyaság nem elvesz, hanem hozzáad a szexhez