Világra hozni egy gyermeket, segédkezni a felemelő, boldog, ugyanakkor rendkívül nehéz, fájdalmas pillanatokban az élet egyik legnagyobb adománya, igazi csoda. Az elmúlt évtized nagy változása, hogy hódít a mama- és bababarát személet. Kád, matrac, bordásfal, kötél –számos szülési mód közül választhatnak a kismamák. Nagyon fontos azonban, hogy valakire támaszkodhassanak. Elfogadottá vált, hogy a szülőszobában dúlák segítenek a vajúdó nőknek.

 Réka elmúlt 30 éves, kétgyerekes családanya. Nyitottnak, kedvesnek, de határozottnak tűnik. Azért lett dúla, mert amikor az első gyermekét szülte, hiányzott mellőle egy segítő, egy társ. A baba világra érkezése után részt vett egy képzésen, és azóta is havonta jár oktatásra. Szorgosan ad tanácsokat a kismamáknak, és a szülőszobán is fogja a hölgyek kezét. A dúla teljesen más szerepet tölt be, mint a szülésznő, a csecsemős nővér vagy a védőnő.

– Asszonytársi segítőként, lelki társként vagyunk jelen – világosít fel pontosan Réka. – Bármelyik kórházban előfordulhat, hogy egy időben több szülés zajlik, így a nővér nem tud állandóan a vajúdó kismama mellett állni. A leendő anya és a dúla között a várandóság során már kialakul egy bizalmi viszony, így együtt megyünk be szülni. A dúla nem egészségügyi végzettségű, tehát nem kísérhet egyedül szülést, és abba nem is avatkozhat be.

Réka elmondása szerint, jó esetben már a várandóság elején kialakul az előbb említett mély, harmonikus kapcsolat a kismamával. Sok lelki tényező befolyásolhatja a szülés menetét, így jó, ha a két fél közelebbről ismeri egymást. Ez esetben a dúla lelki gátakat is segít felszabadítani. Ám a kísérő feladata nem ér véget rögtön a szülés után – teszi hozzá Réka.
– Szoptatási tanácsokat adunk a gyermekágyi periódusban, és legalább egyszer meglátogatjuk a kismamát. Amennyiben az anyuka igényt tart beszélgetésre, gyermeknevelési tanácsokra, akkor saját tapasztalat és szakirodalom alapján tudunk segíteni.

szülés

Réka szerint nincs akadálya, hogy a dúla és az édesapa együtt legyen jelen a meghitt percekben, órákban. Ugyanakkor nem minden férfi vállalja, hogy lássa a véres jeleneteket és szenvedő felesége arcát.

Kimutatták, hogy a kismamák könnyebben veszik az akadályokat valamilyen segítővel. Egy 700 fős teszt szerint 50 százalékkal csökken a császármetszések száma, ha a kismama mellett van dúla. A szülés ideje pedig 25-30 százalékkal lerövidül, és sokkal kevesebb beavatkozásra van szükség.

Rékának is van összehasonlítása alapja, hiszen a második gyermekét már dúla segítségével hozta a világra. Ráadásul a képzéseken tanult információk is segítettek neki, az első szülés tapasztalatairól már nem is beszélve.

– Természetes, hogy a dúlának is van dúlája – teszi hozzá mosolyogva. Másként készültem a második szülésre, mint az elsőre. Azt is tudtam, hogy a testem miként reagál a vajúdásra. Birtokában voltam olyan praktikáknak, amiket korábban nem ismertem.

Hazánkban már rendszeresen képeznek dúlákat. Minden nagyobb városban találhatnak a kismamák szakavatott segítőket. Ugyanakkor érdemes előre tájékozódni, hogy a kiszemelt kórházba beengedik-e őket.