Lehet külön lakás vagy egy családi ház új „emelete” is – egyre többen használják ki ezt a korábban  holt térként kezelt helyet. A tetőteret egyedi adottságai miatt igazi kihívás berendezi, izgalmas feladat élhetővé tenni ezeket a részeket.

Ferde síkok, tetőzugok, ki- és beszögellések – ezek az adottságok nehezítik a megoldást, de sok bútorgyártó készít már kifejezetten e térbe szánt darabokat, ez könnyíti a berendezést. A szobák funkcióját figyelembe véve tervezzük meg a berendezést.

Kiváló tér ez a gyerekszobának, hisz a ferde tető alatt izgalmas játszóhelyet lehet kialakítani vagy akár ide helyezhetjük a fekvőhelyet, amit egy leengedhető függönnyel igazi kuckóvá alakíthatunk. Általában a ferde falak mellé érdemes elhelyezni a kisebb kanapékat, foteleket, asztalokat, kis szekrényeket. Ide készíttethetünk például egy beépített gardróbot is – ami mindenféle tárolási problémát megold. Kigördíthető vagy lépcsőzetes polcrendszer is tehető ide, akár könyvek, akár játékok számára.

Természetesen ha egyenes falunk is van, a nagy, magas bútorokat ide tegyük. Az ablakpárkányok kialakításánál is legyünk igényesek, hiszen ezeket is jól kihasználhatjuk például tárolóhelyként. Praktikus ez alá helyezni az íróasztalt is. Sőt, akár egész dolgozószobát is berendezhetünk.

tetőtér dolgozószoba

A tetőtér nagy előnye, hogy sokkal több fényt kap, mint a függőleges falu helyiségek, természetesen ez az ablakok méretétől is függ. A függönyözés jelenthet gondot, de apró trükkel megoldható, hogy a textília ne a szoba közepébe lógjon be. Dekoratív megoldás, ha a falra alul és felül is egy karnisrudat szerelünk. A felsőre bujtatóval ráhúzzuk a függönyt, az alsó mögé pedig betűrjük a lebegő szárnyakat.

A tetőtérben általában kis felülete van a fürdőnek, de ez a szűkös helyiség is hangulatossá varázsolható, például szépen pácolt fával borítva és színben harmonizáló textíliákat használva.

Arra mindenképp ügyeljünk, hogy egyik helyiséget se zsúfoljuk tele bútorral, a tér maradjon tágas és szellős és érdemes világosra festeni a falakat, így tágíthatjuk optikailag a teret.