Nagy kedvencem a szódabikarbóna, hisz szinte az élet minden területén segít. Használhatod gyomorégés, szúnyogcsípés kezelésére, relaxáló fürdőhöz, duguláselhárításra és tűzoltásra is. A fehér por napjainkra a modern és kreatív háztartás elmaradhatatlan részévé vált. Íme, 20 olyan felhasználási mód, melyet Te is bármikor könnyedén bevethetsz!

 Szódabikarbóna a fürdőszobában:

A fehér fogakért
Kedvenc fogkrémed mellett használva fogsorod garantáltan szép fehér marad! Csak mártogasd bele a fogkrémezett fogkefét, és a hatás nem marad el.

A kellemes leheletért
Keverj egy teáskanálnyi szódabikarbónát fél pohár vízbe, és öblítsd ki vele szádat minden étkezés után! A szódabikarbóna semlegesíti a kellemetlen szájszagot.

Kényeztesd vele bőrödet!
Kiváló bőr- és arcradír. Készíts masszát 3-1 arányban szódabikarbónából és vízből. Ezt lágy, körkörös mozdulatokkal masszírozd bőrödbe! Nyugodtan használhatod minden nap.

A biodezodor
Más bőrizgató dezodorokkal szemben a szódabikarbóna tökéletesen semleges kémiailag, így nem jelent veszélyt a lágy hajlatokra sem. Mivel semlegesíti a kellemetlen testszagot, hónaljadba dörzsölve dezodorként is alkalmazhatod.

A biokézmosó
Itt az ideje, hogy különféle illatosított szappanjaidatt bőrsemlegesre váltsd! A 3-1 arányban kikevert szódabikarbóna folyékony szappanként is szolgálhat.

A tökéletes hajbalzsam
Az ecet hajra gyakorolt jótékony hatásáról már minden bizonnyal sokat hallottál, de a szódabikarbónát samponodba keverve hasonlóan kedvező hatást érhetsz el. Hajad tisztább és könnyen kezelhetőbb lesz tőle.

Kényeztető fürdő
Spirituálisok szerint a szódabikarbónát fürdővízbe öntve aura-tisztító hatást érhetsz el. Ez a fürdő laikusok szerint is csodákra képes: kiváló stresszoldó és bőrnyugtató. Önts fél bögre szódabikarbónát egy kád meleg vízbe és élvezd a pezsgést!

szodabikarbona

Szódabikarbóna a házi patikában:

A gyomor megmentője
Savtalanító hatásának köszönhetően  használhatod gyomorégés vagy- fájás kezelésére. A helyes adagoláshoz kérd háziorvosod tanácsát!

Rovar és –szúnyogcsípésre
Ha nem múlik a csípés utáni viszketés vagy gyulladás, érdemes vízből és szódabikarbónából készült „balzsammal” bekenni az érintett bőrfelületet. Legjobb zuhanyozás után felvinni a krémet a nedves bőrre, majd jól beledörzsölni és hagyni megszáradni.

szodabikarbona

Szódabikarbóna takarításhoz:

Súroláshoz, felület-tisztításhoz
Aszódabikarbóna szinte minden más takarítószert helyettesíthet: először szivacsra vidd fel, majd súrolhatod vele a csempét, a fürdőkádat, a mosdókagylót, a mosogatót, a mikrohullámú sütőt. Bútorokat, összefirkált falat is tisztíthatsz vele.

Felmosáshoz
Nem lakkozott parkettához és csempéhez nyugodtan segítségül hívhatod a szódabikarbónát (fél bögre per vödör meleg víz). Az eredmény megfelelő öblítés után: ragyogó padló és még mérgező vegyi anyagot sem használsz!

Babaruha mosásához
Mivel a picik bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, náluk különösen fontos, milyen mosószert választasz. A bőrsemleges szódabikarbóna kiválóan alkalmas folteltávolításra és tisztításra egyaránt.

A kárpit is hálás lesz érte
Ha makacs folttal van dolgod a kárpiton, szórj rá a csodaszerből éjszakára, majd reggel porszívózd le róla!

Macska és –kutyaalom szagtalanítása
A macskaalom szagtalanítására szórj a felületre szódabikarbónát! Kedvenc ebed fekhelyét ugyanígy szórd be, majd porszívózd le 15 perc múlva, így a kellemetlen szagok eltűnnek.

Cipőfrissítő
Használaton kívüli edzőcipőnkbe is bátran szórhatsz a csodaszerből, így megszüntetheted benne az izzadtság szagot.

Plüssállatok felfrissítése
Tegyél szódabikarbónát gyermeked kedvenc játékaira, hogy újabbnak és tisztábbnak tűnjenek: 15 perc múlva keféld ki a port az állatkák „bundájából”.

Szódabikarbóna a konyhában

Konyhai tűz esetén
Kisebb tüzek esetén segíthet a szódabikarbóna, mivel melegítés hatására széndioxid szabadul fel benne. Tehát ha a főzés során véletlenül tűz ütne ki, állj hátra, és szórj egy marék szódabikarbónát a lángok középpontjába. (Legyen kéznél emellett azért mindenképp poroltó is, és szükség esetén hívd a tűzoltókat!)

Duguláselhárítás
A lefolyók tisztasága érdekében önts bele heti egyszer egy pohár szódabikarbónát. Még hatásosabb ecettel keverve. Nekem nagyon bejött.

Gyümölcs és –zöldségmosás
Más hagyományos gyümölcsmosószerek helyett használj szódabikarbónát! Vigyél fel nedves szivacsra, majd dörzsöld be vele a gyümölcs vagy zöldség felületét. Kíméletesen tisztít, és tökéletesen mentes vegyi anyagoktól!

Elsózáskor is jó
Ha elsóztad az ételt, pánik helyett adj a fogáshoz egy evőkanál szódabikarbónát. Az étel íze hamarosan a régi lesz, és a pizzás számát is elfelejtheted ilyen esetekben.