Szeretnél ragyogó tisztaságú otthont úgy, hogy közben nemcsak környezetedet, hanem szeretteid egészségét is véded? A házi tisztítószerek hatásfokukban versenyre kelhetnek bármely vegyszeres alapanyagúval, és még az egészségre sem ártalmasak! Íme néhány könnyen összeállítható, kreatív háztartási recept!

Köztudott, hogy a legtöbb tisztítószerben a szervezetre és az élővilágra fokozottan káros vegyi anyagok vannak, melyek hatása csupán hosszú évek múltán jelentkezik. Érdemes tehát tudatosan választani takarítás és mosás előtt, és lehetőség szerint a saját magunk által elkészített mosószerekkel dolgozni. Így nem csupán otthonunkat varázsolhatjuk ragyogóvá, hanem azzal a tudattal térhetünk nyugovóra, hogy közben családunkat sem mérgezzük.

bioszappan

Ecetet ne csak a salátára! Multifunkcionális tisztítószerek gyorsan és egyszerűen
Gondoltad volna, hogy az ecet nem csak savanyúságok elkészítésére való? A desztillált fehér ecet és a víz remekül kiegészítik egymást, ha takarításról van szó. Ráadásul fillérekből remek tisztítószereket készíthetsz, és még a műanyag-flakonokért sem kell fizetned. Ezek illata is sokkal természetesebb és ártalmatlanabb, mint vegyszertartalmú társaiké.

Elsőként vegyük sorra az alkotóelemeket és hasznos jellemzőiket! A fehér ecet zsíroldó, szagtalanító és fertőtlenítő hatásáról ismert. A szódabikarbóna szintén zsíroldó, szagtalanító és szennyeződés-eltávolító. Az illóolajok közül a levendula, a szegfűszeg és a teafa a zsíroldásért, az illatosításért és a fertőtlenítésért is felelnek. A citromlé nemcsak fertőtlenít, hanem fehérít is. A növényi olajok (napraforgó, olíva, stb.…) szennyeződés-eltávolítók. Végül az illat- és színezékmentes kasztíliai szappan (közismertebb nevén bioszappan) zsíroldó és remek tisztító hatással bír.

Ezen alkotóelemek szabad variálásával kaphatjuk meg háztartásunk alapvető bio tisztítószereit.

tisztítószerek

Az univerzális tisztítószer készítésekor keverjünk össze ¼ mérőcsésze ecetet 1-2 evőkanálnyi citromlével, és ízlés szerint illatosítsuk illóolajokkal. Tegyük a keveréket szórófejes flakonba, töltsük ki az üres részt forró vízzel.

Üveg- és tükörtisztításhoz használjunk fél csésze ecetet s fél csésze vizet szóróflakonban, permetezzük az így kapott oldatot a kiválasztott felületre, majd száraz ruhával töröljük le!

A karcmentes súrolószerhez fél csésze szódabikarbónára, fél csésze kasztíliai szappanra, fél csésze vízre és fél csésze ecetre van szükség. Szóróflakonból permetezzük a kiválasztott felületre, majd szivaccsal távolítsuk el a szennyeződést.

A padlótisztítóhoz – és fertőtlenítőhöz egy vödör ( kb. 3 liternyi) meleg vízbe tegyünk két evőkanál ecetet, egy kis összepréselt kasztília szappant, egy evőkanál frissen facsart citromlevet, és esetleg négy csepp teafa olajat. Bútorfényezés esetén először mindig legyünk óvatosak, teszteljük fokozatosan a kapott oldat hatását a felületen! Két csésze vízzel, egy evőkanál növényi olajjal és egy evőkanál ecettel vagy citromlével már remek bio-bútorápolót kapunk.

A sütő takarításához használjunk szódabikarbónát (egy vagy két csészével), vizet és egy kis kasztíliai szappant. Először spricceljünk elegendő vizet a sütő aljára, majd szórjuk be szódabikarbónával! Hagyjuk így éjszakára, hogy az odaégett zsiradék is feloldódjon! Ha másnap még így is nehezen tudjuk eltávolítani a maradványokat, használjuk a kasztíliai szappant a maradék eltüntetéséhez. A szódabikarbóna mennyiségét igény szerint növelhetjük a jobb hatásfok elérése érdekében.

A rozsdamentes acélfelület foltjainak eltávolításához egy evőkanál olajra és ugyanekkora mennyiségű fehér ecetre van szükség. Először vigyük fel az olajat egy ruhára, mellyel eltávolítjuk a foltot. Ezután a ruhadarab másik felét ecettel nedvesítsük meg, töröljük le vele az olajos felületet, majd hagyjuk megszáradni.

bútortisztítás

Viszlát, kiütés, ekcéma! – mosópor érzékeny bőrűeknek
Nem könnyű manapság olyan mosóporra lelni a piacon, mely garantáltan nem irritálja az érzékeny bőrt. Sokan szenvednek ekcéma, allergia okozta bőrpanaszoktól és kiütésektől. Kedvelt és bevált mosószert készíthetünk a következő összetevőkből: vegyünk egy evőkanál mosószódát és ugyanennyi szódabikarbónát, egy evőkanál őrölt bio- vagy mosószappant, egy evőkanál citromsavat, végül 30 ml desztillált fehér ecetet. Az ecetet kis vízben feloldva az öblítőhöz töltjük, az összekevert port pedig belapátoljuk a mosópor helyére.

Csak néhány apró változtatásra van szükség, hogy konyhánk, fürdőszobánk környezetbaráttá váljon, ráadásul egyszerű és többnyire olcsó összetevőkből tisztítószerek sokaságát állíthatjuk elő. Miért ne válnánk zölddé mi is, ha csak a próba erejéig? Megújult háztartásunk és családunk is meghálálja a méregtelenítést.

 Jász Veronika