Idén november 25-én nyílik meg a belváros látványos és élményekkel teli találkozópontja, az Adventi Ünnep a Bazilikánál. A különleges vásári forgatag január 2-ig, varázslatos karácsonyi hangulattal várja az érdeklődőket.

A Bazilika minden este színpompás fényfestésbe öltözik félóránként sötétedéstől,  a belváros szívébe költöznek a különleges ajándékokat kínáló árusok is. A téren felállított mesebeli faházakban közel nyolcvan kézműves igényes ajándéktárgyaiból válogathatnak az érdeklődők, megtalálhatják itt a népi- és iparművészek, keramikusok, bőr- és textilművesek, ötvösök, egyedi ruha- és kiegészítő-tervezők, de a grafikusok és fotóművészek minőségi alapanyagokból, kézzel készített munkáit is. Idén újra látványos vizuális élményekben lehet részünk, a monumentális fényfestés során új, 3D hatású filmmel kápráztatják el a karácsonyi hangulat szerelmeseit. Számos programból választhatunk, lesznek kézműves foglalkozások, flashmobok, táncház, kulturális műsorok, koncertek a Bazilikában de meglepetésprogramokkal is várják a látogatókat.

Környezettudatos karácsonyi forgatag
Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat a kezdetektől fogva innovatív megoldásokkal próbálja élhetővé és európai léptékűvé tenni karácsonyi vásárát. Csupa energiatakarékos LED izzókat használ a dekorációhoz, ahol 1 millió izzónál is több csillan majd meg a nyitó naptól kezdve. 200 négyzetméteres négyévszakos bárki számára ingyenesen elérhető, speciális műanyagból készült korcsolyapályájuk nem fogyaszt energiát a jég hűtéséhez. Az eddigieknél is több szelektív hulladékgyűjtő szigetet helyeznek ki a rendezvény egész területén. A gasztro kiállítók pedig csupa speciális, lebomló étkészletet, poharakat használnak.

Adományozás kicsit másképpen
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a kezdetektől fogva jelen van az Adventi Ünnepen. Az idei évben azonban egy nem megszokott teljesen új adományozási lehetőséggel készülnek a látogatók felé a szervezők. Minden standon lehetőséget biztosítanak arra, hogy készpénzzel és bankkártyával is adakozhassanak a látogatók a Segélyszervezet Szeretet.Éhség kampányának.

Street food legendák és forró koktélok
A szervezők olyan gasztrokínálatot vonultatnak fel a rendezvény 38 napja alatt, amelyben nem csak azok találják meg a számításukat, akik omaha szegy bbq-ra, burgerre, olasz tésztafélékre, thai levesre vagy egyéb finomságokra vágynak, hanem a kiállítók 90%-ánál laktóz és gluténmentes ételek is megtalálhatóak.

További program, fotó: adventiunnep.hu