Ki ne hallott volna Pom-pomról, Süsüről és Mirr-Murról, a kandúrról? Örök mesefigurák, akikkel együtt nőttünk fel, és akiket klasszikusként mindig emlegetni fogunk a gyerekeinknek. Szellemi atyjuk pedig nem más, mint Csukás István, aki épp ma, 2016. április 2-án tölti be a 80. születésnapját. Vegyük sorra a kedvenceinket!

Csukás István nem is gyerekkönyvek írójaként kezdte, neve ma már mégis egyenlő a magyar gyerekirodalommal. Számos könyv, mese- rajz –és bábfilm köthető hozzá, díjak sokaságát seperte be, és teremtett felejthetetlen alakokat a magyar aprónép-közönségnek.

Mirr-Murr, a kandúr
A kelekótya, morgós macska és haverja, Oriza Triznyák kalandját 1969-ben vetette papírra az író, majd 1972-ben forgattak belőle bábfilmet. Felbukkan még benne egy másik mesefigurája, a Szürke Csacsi (1967) is.

Keménykalap és krumpliorr
A cirkuszos-nyomozós detektíves sztoriból 1978-ból készült gyerekfilm, mely aztán elnyerte az Az év legjobb gyermekfilmje hollywoodi nagydíját (1977). Olyan nagy nevek szerepelnek a filmben, mint Páger Antal, Alfonzo, vagy a később sportolói karriert befutott gyerekszínész, Hamar Pál. Bagaméri, a fagylaltárus figurája ugyancsak feledhetetlen.

A legkisebb ugrifüles
A Ugye még most is a füledben cseng?
„Ugri a bokorban vígan játszik. Hopp ide, hopp oda ugrik ám, Brekkencs se, Tüskés se tétovázik Ugri után üget szaporán. Látszik a bokorból két nagy nyúlfül, látszik a bokorból Brekkencs orra, s még mi látszik a bokorból? Látszik egy tüskés hát! Hogyha a homályból este lesz már, nem liheg a fürge már nem ugrál, Nagyot ásít s elszunyókál a három jó barát.” h
A bábfilm (1976) főhőse egy kisnyúl, a Legkisebb ugrifüles, és barátai, Tüskéshátú, a sündisznó, és Brekkencs, a béka a legfontosabb udvariassági formákra hívják fel a gyerekek figyelmét.

Pom-pom
Aki nem más, mint egy igazi pom-pom, de bármivé alakulhat Csukás István meséjében, melyet Sajdik Ferenc rajzolt, és Dargay Attila rendezett a filmvászonra. Ugye emlékszünk? Pom-pom mindig Picurral megy az iskoláig, és addig elszórakoztatja őt egy-egy új mesével. Így ismerhetjük meg a csokibolond Gombóc Artúrt és társait, például a Radírpókot, Festétüsszentő Hapci Benőt vagy a Civakodó Cipőikreket.

Süsü, a híres egyfejű
Csukás István méltán egyik leghíresebb alkotása a Süsü, a sárkány. A tévés változatban forgatókönyvíróként vett részt Szabó Attila rendező mellett. A különc egyfejű sárkány magányosan tengeti szomorú napjai, hisz többfejű társai nem tűrik meg maguk között. Egy nap azonban találkozik a királyfival, és vele együtt eljut a királyságba, ahol örökre megváltozik az élete.

A nagy ho-ho-ho-horgász
A nagy ho-ho-ho-horgász életcélja, hogy hű társával, a Főkukaccal (akinek amúgy haja is van), minden nap kimenjen a tópartra horgászni. A vidám betétdal mindannyiunk kedvence lett. Csukás István meséjét Sajdik Ferenc és Füzesi Zsuzsa rajzolta meg, és a rajzfilmet Dargay Attila rendezte.

Sebaj Tóbiás
Mi a húgommal mindig féltünk a gyurmaemberektől kiskorunkban. De ettől még a Sebaj Tóbiás (1983) Csukás István egy remekbe szabott, kelekótya hőse marad. Nincs gyerekkor gyurmamesék nélkül!

Süni és barátai
A kicsit későbbi (1995) bábfilm-sorozat hőse Süni és három cimborája, Borzas, a borz, Rőfi, a vaddisznó, és Kakukk.  Az erdei mese kicsiknek-nagyoknak egyaránt töltődés.

És akinek még nem így sem volt elég Csukás Istvánból, az látogasson el a Balatonszárszóra, ahol találkozhat Süsü kiállított, élethű másával.

 

Jász Veronika