Már az illata is elvarázsol, ízéről nem is beszélve. Régen a jólét jelképének számított. Máig a szerelem gyümölcseként emlegetik. Egészségünkre rendkívül jó hatással van. Fogyókúrázóknak pedig szinte kötelező! Az egyik legkedveltebb gyümölcséről további érdekességeket gyűjtöttünk össze.

– Az eper már abban is különös, hogy a magjai kívül találhatók. Egy szem kb. 200 apró magot tartalmaz.

– Az egyik legkedveltebb gyümölcsnek nagyon alacsony a zsír – és kalóriatartalma. Igazi C-vitamin-, rost-, folsav- és káliumforrás. Csökkenti a rák kockázatát, és a szívrohamot. Megköti a szabadgyököket. Ha az összenyomott gyümölcshöz mézet keversz, gyulladáscsökkentő hatást érhetsz el vele. Sőt, ez a leégést is gyorsan helyrehozza.

– A 18. és a 19. században úgy tartották, hogy az eper a hosszú élet titka. Ezzel magyarázta, a híres író, Fontenelle, hogy megérte a 100. életévét.

­– 1 / 2 csésze eper több rostot tartalmaz, mint egy szelet teljes kiőrlésű kenyér.

– Bátran fogyaszthatod akkor is, ha fogyókúrázol. Amellett, hogy kevés kalóriát tartalmaz, zsírégető hatású és az anyagcserét is gyorsítja. 100 gramm 35 kalóriát tartalmaz.

– Napóleon császár udvarában a kivételezettek friss eper levében fürödtek. Épp ezért a jólét jelképének számított.

– Az eper a szerelem szimbóluma is. Régebben ifjú házasoknak mindig ezt a gyümölcsöt szolgáltak fel. A mai napig úgy tartják, hogy fokozza a nemi vágyat.

– Az epret a szépségipar is felfedezte. Ha pakolást készítünk belőle, simábbá, puhábbá tehetjük bőrünket. Hajra is kenhetjük, így még fényesebb lesz. A fogakat pedig fehérebbé varázsolja.

– Ne feledd, hogy az eper csupán 2-3 napig áll el. Mindenképpen tedd hűtőbe!

– Ha a finom gyümölcs elfogyasztása után csalánkiütések jelennek meg rajtad, könnyen lehet, hogy allergiás vagy rá. Az eper ugyanis hisztamint szabadít fel.