A szilveszterhez és az újévhez –  különösen az étkezéshez – számos babona kapcsolódik. Nem mindegy, hogy mikor mit mit eszünk. A csirke újévkor tiltólistás étel, mivel a hiedelem szerint elkaparja a szerencsénket. Míg az esztendő utolsó napján még bátran fogyaszthatjuk.

Feltétlenül együnk viszont január első napján malacot, sertést. A lencsétől, a babtól sok pénzt remélhetünk, akárcsak a pezsgőtől. A szilveszteri menü összeállításkor gondolj sós finomságokra, a pogácsák, a sajtos rudak abban is segítenek, hogy felszívják az alkoholt.

A hidegtál minden ünnepre, így szilveszterre is remek választás. Kerülhet rá sonkatekercs, franciasaláta és töltött tojás is. Utóbbi rengeteg módon variálható, baconnel, sonkával, zöldségekkel is dúsíthatod a tojássárgás masszát.

Kocsonyát bármikor tálalhatsz, játékok közben, tánc után, sőt előételnek is. A bőrös, csontos összetevők és a húsok megfelelő összeválogatása már fél siker. Tehetsz még bele zöldséget, sőt akár tojást is. Néhány trükk, és garantáltan remegős lesz.

A malac- vagy sertéssült szinte kötelező szilveszterkor és újévkor. Nem véletlen, hisz az orrával előre túr, így nem kell már visszanézni. Süthetsz fűszeres karajt, combot, egészben készítve nincs vele macera. Ha ügyelsz, hogy ne száradjon ki, fenséges lesz.

Sós finomságok nélkül nincs szilveszteri buli. Ha szeretnél kitenni magadért, készíts az alkalomhoz illő malackákat. Sokkal egyszerűbb, mint gondolnád, hisz könnyű krumplis tészta az alapja, és a formázás sem nagy kihívás.

Villámgyorsan szeretnéd letudni a sütikészítést? Ezt a pogácsát sem kell dagasztani, keleszteni, és kapkodni fogod egyiket a másik után. A pogácsán kívül pedig rudakat, pereceket is formázhatsz a tésztából.

Ha van otthon bolti leveles tészta, pikk-pakk elkészítheted a ropogós virslis tekercseket. A siker titka a jó minőségű virsli. A tetejére szórhatsz sajtot és magvakat.

Az újévi lencsét érdemes már szilveszter napján megfőzni. Készülhet belőle sűrű leves vagy főzelék is. Füstölt hússal igazán finom. a lencsét nem nagyon kell vízbe áztatni, mindenképpen hamar megpuhul.

 

Koccintsatok szilveszterkor házi bóléval vagy koktéllal. Az alapjuk lehet pezsgő, bor vagy akár mindkettő. A gyümölcsök sem hiányozhatnak belőlük. Érdemes előre elkészíteni, hogy legyen idejük összeérni.

Köszöntsd barátaidat vidám üzenetekkel. Innen biztosan tudsz válogatni!

A legjobb szilveszteri sms-ek, küldd el őket te is!