Cinemira KIDS a hétvégén a Margit-szigeten izgalmas filmekkel és programokkal
Egészben sült fűszeres sertéskaraj: szerencsehozó finomság újévre
Sertés minden mennyiségben: szilveszterkor és újév napján szinte kötelező, hogy valamilyen formában asztalra kerüljön! A babona szerint ugyanis az orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat. Jó választás a karaj és a comb, készítheted egészben, de isteni hústekercseknek is aszalt gyümölcsökkel vagy sajttal töltve.
Ha a húst egészben sütöd, alig van vele munka, csak ízesíteni kell, és mehet is a sütőbe. Arra azonban vigyázz, hogy ne száradjon ki. Feltétlenül locsolgasd a saját szaftjával, és forgasd, hogy egyformán piruljon, puhuljon. A fűszerezést sem kell túlzásba vinni. Ha szeretnéd, zöldségeket is tehetsz a hús mellé. Hidegtálra is tökéletes, és melegen, főételként is kínálhatod.
Egészben sült sertéskaraj
- 1.5 kg sertéskaraj
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 2 evőkanál zsír
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál mustár
- 2 ág kakukkfű
- 1 kávéskanál pirospaprika
- só
- bors
Az elkészítése:
A karajt alaposan mosd meg, és itasd le róla papírtörlővel a nedvességet. Sózd be jól a húst. Egy éles késsel szurkáld meg több helyen, majd a helyezd a fokhagymagerezdeket a kis mélyedésekbe. A megolvasztott zsírt keverd össze köménnyel, mustárral, pirospaprikával és borssal, majd alaposan kend be vele a húst, és pácold egy-két órát a hűtőben.
Ezt követően tedd át a karajt zsiradékkal kikent tepsibe, rakj rá és mellé felkarikázott vöröshagymát, kakukkfüvet, önts a sertés alá vizet, fedd le fóliával, és 180 fokon süsd körülbelül két órát. Amikor a hús puha, könnyen beleszalad egy hegyes kés, vedd le a fóliát, és magasabb hőfokon pirítsd meg körülbelül 15 perc alatt. Mielőtt szeletelnéd, pihentesd körülbelül 15 percig.
Süss az évbúcsúztatóra virslis tekercseket! Leveles tésztából villámgyorsan elkészül.
Ropogós virslis tekercs szilveszterre: leveles tésztából villámgyorsan elkészül