Idén elmarad a hagyományos szilveszter: nem lesznek bulik, tilos a tűzijátékozás, szinte mindenki otthon, a négy fal között köszönti az új évet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondani a szórakozásról, sőt! A szűk családdal is emlékezetessé tehetitek a szilvesztert.

Covid ide vagy oda, idén sem kell lemondani a szilveszteri buliról, csak épp új köntösbe kell bújtatni. Jól érezni magatokat, játszani, szórakozni most is lehet – még a végén egy valódi “ereszd el a hajam parti” is kerekedhet a szűk családi körben tartott óévbúcsúztatásból.

Menjetek kirándulni!

Mint hosszú évek óta megszokhattuk, sík vidéken idén is esős, szürke, nyúlós az év utolsó időszaka, a hegyekben azonban másképp van. Ha módotok van rá, hangolódjatok rá a télre a havas tájakon, zúzmarás ágak között. Kerüljétek a nagyon népszerű kirándulóhelyeket, inkább keressetek eldugottabb túraútvonalakat.

Kirándulás a téli erdőben

Szerezzetek be bulizós kellékeket

Ha idén el is marad a tűzijáték és remélhetőleg a petárdázás is, trombitát, papírsapkát, anyósnyelvet, esetleg ízlés szerint konfettit most is beszerezhettek. Senki sem fog megharagudni, ha este nyolc előtt kimentek az utcára trombitálni egy kicsit. Nem maradhat el a kölyökpezsgő sem.

Bulizós kellékek nélkül nem igazi a szilveszter

Süssetek malacot

Nézd a jó oldalát: most legalább nyugalomban kipróbálhatod magadat a konyhában, nem kell rohanni senkihez, vagy azon izgulni, hogy minden készen legyen, mire megérkeznek a vendégek. Itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy olyasmit is kipróbálj, amit korábban nem mertél – például süss igazi szilveszteri malacot. Ha minden jól megy, még szerencsét is hoz majd, az úgyis ránk fér.

Arcfestés, csillámtetoválás

Ezekhez nem kell egy hadseregnyi gyereket meghívni, ha csak a sajátjaidat fested ki, ugyanúgy fognak örülni neki. Érdemes még nap közben megejteni a műveletet, hogy az utcai trombitálásra már a kifestett arcukkal mehessenek.

 

Szűk családi körben is buli az arcfestés

Keverjetek koktélt

Szinte minden koktélnak megvan a maga alkoholmentes változata, úgyhogy a gyerekek sem maradnak így ki a jóból. Itt találhatsz ünnepi koktélcerepteket.

 

Ünnepi koktélok alkoholmentesen is

Közös családi filmezés

Ha leül a hangulat, vagy már nagyon elfáradtatok, nyugodtan leülhettek együtt megnézni egy ünnepi filmet. Sok családban kihagyhatatlan a Reszkessetek betörők! a kisiskolások Bud Spencerért, a kamaszlányok a Büszkeség és balítélet-ért lehetnek oda, kiskamasz kortól pedig kihagyhatatlan a Besenyő család szilvesztere.

Válasszatok olyan filmet, ami mindenkinek tetszik

Szilveszteri jóslás

Az óévbúcsúztatásnak évszázadokig része volt, hogy megpróbálták kitalálni, mit hoz az új esztendő. Ezt ti is kipróbálhatjátok: olvasszatok viaszt, csöppentsétek papírra, és a formájából próbáljátok meg kitalálni, mit akar üzenni; csepegtessetek festéket egy papírlapra, hajtsátok össze a papírt, lapítsátok ki és nyissátok ki újra, majd találjátok ki, mit ábrázol; főzzetek gombócot, mindegyik közepébe egy üzenetet rejtve, és amelyik először feljön, azt nézzétek meg.

 

Melyik gombóc jön fel először?

Készítsetek időkapszulát

Mindenki írja fel egy papírral, hogy mi volt számára a legszebb, legszomorúbb, legemlékezetesebb pillanat 2020-ból. Tegyétek egy befőttesüvegbe vagy egy kisebb dobozba. Még jobb, ha jellemző tárgyakat is mellé tudtok tenni, például egy maszkot. Néhány év múlva, amikor már remélhetőleg újra minden rendben lesz, mosolyogva fogjátok ti is emlegetni az idei évet.

Képek: freepik.com, pixabay.com, pinterest.com

Az óévbúcsúztatóhoz számos hagyomány kapcsolódik, ezeknek nagy része az étkezéssel függ össze. Ne bízz semmit a véletlenre!

Szilveszteri babonák: ezt (t)edd a boldogságodért