Ahány ház, annyi szokás, ez a régi mondás a kocsonyára talán hatványozottan igaz. Szilveszter előtt a kocsonyafőzés pedig szinte kötelező. Mivel kis mennyiséget nem érdemes belőle készíteni, tökéletes akkor, ha vendégeket vársz. Fél siker, ha jól válogatod össze a hozzávalókat. A bőrös, csontos összetevők és a füstölt hús mellé sokan tesznek zöldséget is. Arra azonban ügyelj, hogy ne vidd túlzásba. A kocsonya a bőrkék és a csontok kollagén tartalmától lesz rezgős. Kínálhatod mustárral, ecetes hagymával, tormával és megszórhatod pirospaprikával.

Remegős házi kocsonya receptje

Hozzávalók: 

  • 1 kg füstölt sertéscsülök húsos része
  • 0.5 kg sertésköröm
  • 0.5 kg sertésfarok
  • 0.5 kg sertésbőrke
  • 0.5 kg sertésfül
  • 2 közepes db vöröshagyma
  • 1 közepes fej fokhagyma
  • 2 evőkanál szem fekete bors
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 2 db babérlevél
  • ízlés szerint só

Az elkészítése: 

A húst alaposan tisztítsd meg, mosd meg. Rakd egy fazékba, és önts rá körülbelül öt liter vizet. Kis lángon főzd, közben a habot folyamatosan szedd le. Amikor letisztul, tedd bele a megtisztított répát, a petrezselyemgyökeret, a hagymát, a fokhagymát, a vöröshagymát és a fűszereket. Főzd három-négy órán keresztül, közben ne kevergesd. Amikor a hús elválik a csontról, húzd le a tűzről. A tetejéről papírtörlővel vagy szalvétával szedd le a zsírt.
Szűrd át egy másik fazékba, majd oszd el a húsokat és a zöldségeket tányérokba, tálakba, esetleg különféle formákba. Öntsd fel a kocsonyalével, és tedd hűvös helyre, majd várd meg, míg megdermed.

Ha szilveszterre sós sütit is készítenél, az egyszerű, de látványos szerencsemalacokkal biztosan nagy sikered lesz.  

Szilveszteri szerencsemalacok puha krumplis pogácsából: kicsik és nagyok nagy kedvence