Ugyanaz a hotelszoba és repülőjegy akár több tízezer forint különbséggel is fellelhető az interneten és családosoknak, gyerekekkel utazóknak különösen sok idő megtalálni az ideális szállást és a legolcsóbb ajánlatot. A Trivago.hu szálláskereső és a Pelikán.hu repülőjegy-foglaló weboldal összegyűjtött néhány pénztárcakímélő jó tanácsot, mely segít eligazodni az online utazásszervezés útvesztőjében.

1. Számolj a pluszköltségekkel…
Családi kirándulások tervezésekor fontos, hogy melyik légitársaságot választod. A fapados járatokra szóló repülőjegyek alapára, a klasszikus légitársaságok többségével ellentétben, nem tartalmazza a feladott poggyászt. Családi kirándulásoknál általában nem elég a kézipoggyász, így mindenképpen mérd fel, mennyi a feladott poggyász felára az adott fapados légitársaságnál. Sok esetben jobban megéri olyan repülőjegyet venni, mely már tartalmazza a poggyász árát is. Ha gyerekekkel utazol, természetesen célszerű minél rövidebb utat választani.

2. Keress rá több dátumra is…
Ha már tudod, hogy pontosan mikor lesz a családi vakáció, lehetőleg még a kiválasztott szállás lefoglalása előtt nézd meg, milyenek a repülőjegy árak a közeli dátumokon is. Érdemes rákeresni a környező 3 napra, mind az indulás, mind az érkezés dátumát illetően. Az olyan foglalási oldalak, mint a pelikan.hu, helyetted is rákeresnek az előző és következő néhány nap ajánlataira.

3. Foglalj „open-jaw” repjegyet…
Ha nem találsz több gyermek számára is ideális ajánlatot, légy rugalmas a repülőtereket illetően is, keresd az úgynevezett „open jaw” repülőjegyeket, melyekkel sokszor jelentős összeget lehet megspórolni. Ennek lényege, hogy az utazást bizonyos reptérről kezdi a család, de egy másikra érkeztek vissza.

4. Repülj átszállással…
Igen, valóban sokkal kényelmesebb egyenes járattal utazni, például felszállni Budapesten és leszállni Torontóban, anélkül, hogy akár egyszer is fel kéne kelteni a gyerekeket a helyükről. A hosszabb utak ára azonban átszállás nélkül magasabb, mint átszállással. Az európai nagyvárosokban való átszállás szinte valamennyi esetben olcsóbb repülőjegyet eredményez. Ha sikerül rövid átszállási idővel járatot találnod, az nem sokat von le az út kényelméből, viszont annál többet (egyes esetekben akár tízezreket is) a jegyek árából.

5. Foglalj egyirányút…
Az egyirányú repülőjegyekkel, tehát azzal, ha külön foglalod le az odaútra, majd a visszaútra szóló jegyet, olykor ugyancsak sokat lehet spórolni. Ez főleg az európai fapados járatokra érvényes. Rómába szeretne vakációzni a család, viszont a hazaút már nem fér bele a pénztárca által megszabott keretbe? A visszafelé vezető útra próbálj meg olcsó repjegyet találni más légitársaságnál, sok esetben rengeteg pénzt spórolhatsz.

6. Keress másik reptérre is…
Egyértelmű, hogy a legkényelmesebb mindig a hozzád legközelebb levő reptérről utazni, érdemes azonban utánanézni, Budapesten kívül honnan indulhatsz. A pelikan.hu-n egyszerre kereshetsz több indulási reptérre is. Szóba jöhet Debrecen, Pozsony, Bécs vagy akár Prága is. Néha akkora a különbség a repülőjegy árak között, hogy megéri más országból utazni – ha pedig jóval a becsekkolás előtt érkeztek, még egy kis családi városnézésre is lehet időtök.

7. Végezz kutatást, kezdd időben…
Minél hamarabb kezded el a keresést, annál több pénzt spórolhatsz meg. Légy készen, hogy amint a család számára megfelelő ajánlat, egy olcsó repjegy megjelenik, azonnal le tudd foglalni. Az akciós kínálatok általában hirtelen jönnek, megtörténhet, hogy már most találsz valamit egy őszi, vagy akár téli családi kiruccanáshoz. Az állítás, mely szerint a „last minute” utak a legolcsóbbak, ma már elévültnek számít. A legtöbb magyar utazó az üdülését 60-30 nappal az indulás előtt foglalja, azonban ha egzotikus úti célról van szó, érdemes még előbb nekiállni a böngészésnek.

8. Kövesd a trendeket…
Légy képben, éppen mik a divatos úti célok. Minél többen szeretnének az adott városba utazni, annál nagyobb a versengés a légitársaságok között, és az eredmény: olcsó repülőjegy. Idén pelikan.hu statisztikái alapján a legnépszerűbb Délkelet-Ázsia és a Karib-térség, hosszú távon viszont olcsónak számít Észak-Amerika is. Az utóbbi években Bangkok és Kuala Lumpur iránt is nőtt az érdeklődés, így ide is átlagosan 30-40%-kal olcsóbban tudsz utazni, mint korábban.