A gyermekek egészséges fejlődésében rendkívül fontos szerepe van a szabadtéri játékoknak. Az önfeledt labdázás, az ugrálókötelezés, a rollerezés, a hintázás és a csúszdázás nem csupán harmóniába hozza a kicsik testét-lelkét, de számos szociális és kognitív készség fejlesztéséhez is elengedhetetlen. A biztonságos és hosszú távú használathoz érdemes már a megvásárlás előtt alaposan megvizsgálni a kiszemelt szabadtéri játékot. A REGIO JÁTÉK összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a szabadtéri játékok vásárlásához.

Otthoni játszótér: hinták, csúszdák
A kertbe vásárolt hinta és csúszda felszerelése esetén különösen figyelni kell az ajánlott korosztály és az összeszerelési, telepítési utasítás betartására. A vásárlás előtt mindenképpen fel kell mérni azt is, mennyi a rendelkezésre álló szabad terület, mégpedig úgy, hogy mind a hinta, mind pedig a csúszda előtt és mögött is legyen egy biztonsági tér. Ez a hinta függőleges síkjától előre és hátra legalább 2-3 méter.

Életkor szerint a szabadtéri hintáknál is alapvetően kétféle típus létezik: a 3 év alattiaknak való bébihinta és a 3 év felettieknek való hinta. A 3 év alattiaknak való hinták speciális alakúak és méretűek, hogy a gyerek ne tudjon belőlük kiesni, kicsúszni. A bébiknek nem való hintákat pedig a „3 éves kor alatt nem alkalmas”, áthúzott 0‒3 év, piros karikás figyelmeztető piktogrammal jelölik.

A felfüggesztő horognak 540 fokban hajlítottnak kell lennie, min. 5 cm vastag fába kell becsavarni. Rendszeres karbantartást igényel, a mozgó fémes részeket meg kell olajozni, a felfüggesztésnél a hintakarika kopását, valamint a kötél állapotát ellenőrizni kell!

szabadteri-hinta-fa

Játékrollerek, görkorcsolyák, gördeszká
 
A görgőkkel ellátott játékokra különösen igaz, hogy elsősorban szaküzletben, megbízható helyen érdemes megvásárolni őket. Utcán, aluljáróban, piacon stb. NE próbálkozz, bármilyen olcsón is kínálja az eladó a portékát!
A játékroller, a gördeszka és a görkorcsolya csomagolásán fel kell tüntetni a 20 kg (vagy 50 kg) testtömegkorlátot.

5 tipp a tudatos játékvásárláshoz

1.  A vásárolni szándékozott játék és a csomagolása legyen ép, sérülésmentes és a gyermek korának megfelelő. A gyártó a termék csomagolásán általában feltünteti az ajánlott korosztályt. Ennek hiányában kérdezd az eladót!

2. Keresd a magyar nyelvű használati utasítást. Minden forgalomba kerülő terméknek rendelkeznie kell magyar nyelvű használati utasítással, ez alól csak az olyan játékok képeznek kivételt, amelyek használata nagyon egyértelmű, például a labda, a csörgő. A biztonságos használatra vonatkozó szabályokon kívül, ha indokolt, legyen benne: összeszerelési, karbantartási rész is.

3. Nézd meg a CE jelölést. Az uniós országokban piacra kerülő játékok csomagolásán rajta kell lennie a CE megfelelőségi jelölésnek, ami biztosítja, hogy a játék szilárdságára, stabilitására – fékeinek hatásosságára, burkolataira, a hézagokra, hegyek, élek méretére stb. – vonatkozó vizsgálatokat a tanúsító intézet elvégezte, a megfelelőséget igazolta, a termék biztonságos.

4. Ellenőrizd a gyártót! Nézd meg, hogy láthatóak-e a következő adatok: típus-, tétel-, sorozat- és modellszám, valamint a gyártó/forgalmazó elérhetősége. Ha ezek hiányoznak, a termék nem beazonosítható, így inkább kerüld el.

5. Figyelj a korhatár-besorolásra. Nemcsak a megajándékozott életkora számít, gondolj a kistestvérre is, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az ő kezében köt ki a játék.

hintazas

Ellenőrzés, karbantartás
A szabadtéri játékok esetén különösen fontos a rendszeres ellenőrzés és a használati útmutatóban előírt karbantartás. A kertben felszerelt játékokat hetente, a szabadtéri görgős játékokat minden használat előtt érdemes átnézni.

A hintázás élettani hatása

A hintázás nem csupán kellemes tevékenység, de a gyermekek fejlődésében is hasznos: javítja az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt, előkészíti a későbbi íráskészséget és mérsékli az esetleges tanulási zavarokat. Ezen kívül a szülő-gyerek kapcsolatot is erősíti, mivel amíg meg nem tanul önállóan hintázni a gyermek, a szülőre van utalva, hiszen ő hajtja a hintát.