Már most elkészítheted a népszerű kánikulai hűsítőt, a bodzaszörpöt, hisz az út mentén és a kertekben virágzik a kedvelt illatos növény. A rendkívül egészséges és finom ital az egész család kedvence lesz, és akár télire is elteheted. Ha most hozzáfogsz, néhány nap múlva már kortyolgathatod is.

Így segít, ha bajod van:
A bodza évszázadok óta a házipatikák és a herbáriumok egyik alapja. A néphit számos pozitív tulajdonsággal ruházza fel. Egyes felfogás szerint a bodzában lakott a parasztházak jó szelleme, amely megóvta a családot a tűztől és egyéb bajoktól.
Gyógyító ereje bizonyított, gazdag C-vitaminban. Elsősorban a meghűlésekre kiváló gyógyszer, csillapítja a köhögést és a lázat. Segít az álmatlanságban és a migrénben szenvedőknek, tisztítja a vesét, és vízhajtó hatású. Javítja az érfalak rugalmasságát.
A belőle készített tea és szörp frissítő hatású. A koszorúér megbetegedésben szenvedőknek kifejezetten ajánlott.

Fontos, hogy mindig a forgalomtól távol szedd a bodzát!!!

bodzaszorp

Bodzaszörp készítése

Hozzávalók:
2 kg cukor
5 l víz
20-25 szép nyílt bodzavirág
2 doboz teaízesítő
2 kávéskanál borkősav vagy citromsav
2 citrom

Elkészítése:
Tedd fel forrni a vizet egy nagy lábosba, keverd hozzá a cukrot, és főzz szirupot. Ha kihűl, rakd hozzá bodzavirágot, a teaízesítőt, a borkősavat vagy citromsavat, a karikákra vágott citromot. Fedd le, és érleld három-négy napon keresztül. Közben többször kevergesd meg. Végül a virágot és a citromot jól csavard ki, szedd ki, és gézen vagy egész kis lyukú szűrőn szűrd át a levet. Vízzel hígítva hosszú ideig fogyaszthatod.

Tipp:
– Ha a bodzavirágot jól kiszárítod, teát is készíthetsz belőle. Továbbá a fagyasztószekrényben is tárolhatod, és előveszed, amikor épp fel akarod használni. Mindenképpen tegyél belőle az influenzaszezonra!

– Ha igazán finom és egészséges üdítőre, teára vágysz, keverj hozzá hársfát!

Mentés