Azt mondják, aki az év első napján lencsét eszik, gazdagságra számíthat az újesztendőben. Ezen ne múljon: ha szerencsét hoz, ha nem, a lencseleves füstölt hússal mindenképpen ünnepi étel, ami után már nincs is szükség második fogásra.

A lényeg a részletekben rejlik. A hétköznapokon is bátran elkészíthető lencseleves az ünnepi tálalástól nyer új értelmet, és válik különlegessé.

Újévi lencseleves füstölt hússal

Hozzávalók:

  • 30 dkg lencse
  • 25 dkg füstölt tarja
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál mustár
  • fél citrom kifacsart leve
  • 4 babérlevél
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • A tálaláshoz: friss kenyér, ízlés szerint tejföl

Elkészítése:

A lencsét előző este áztasd be. Másnap főzd meg a füstölt tarját, halászd ki a főzővízből, és tedd félre.

Kevés olajon dinszteld meg a felaprított vöröshagymát, majd add hozzá a lencsét. Öntsd fel a hús főzőlevével, nagyon óvatosan sózd meg, és add hozzá a babérleveleket. A sárgarépát vágd nagyobb darabokra, és szintén add a lencséhez. Addig főzd, amíg a lencse megpuhul. Ha kész, kevés lisztből készült pirospaprikás rántással sűrítsd, majd ízesítsd a levest egy kevés cukorral, mustárral és citromlével.

A füstölt tarját szeleteld fel, és ízlésesen rendezd el egy tálon. Mindenki magának szedjen a tányérjára a húsból, erre szedje a levest. Tejfölt ízlés szerint adhattok hozzá. Friss, ropogós kenyérrel az igazi.

Az újévi lencse annyira kiadós, hogy második fogásra már nem is lesz szükség, legfeljebb valamilyen sós süteményt érdemes utána rágcsálni, mint ez a szilveszteri sajtos pogácsa.

Villámgyors sajtos pogácsa kelesztés, dagasztás nélkül: a tészta könnyű, puha

Borítókép: pixabay.com