Ahogy nálunk a bejgli vagy a zserbó, úgy a franciáknál a fatörzs, vagyis a bûche de Noël kihagyhatatlan a karácsonyi menüből. A piskótás, többnyire csokis sütemény amilyen finom, olyan mutatós. A múlt század közepén álmodta meg egy francia cukrászmester, azóta töretlen a népszerűsége. Leggyakrabban faágakkal, magyallal, különféle erdei figurákkal díszítik.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 evőkanál kristálycukor
  • 10 evőkanál liszt
  • 5 tojás
  • 5 evőkanál víz
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A krémhez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 3 dl habtejszín
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 db narancs

A bevonáshoz:

  • 10 dkg étcsoki vagy tortabevonó
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítése:

A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá, közben kanalanként adagold hozzá a cukrot és a vaníliát. Add hozzá több részletben a vizet, majd  a tojások sárgáját és a sütőporral vegyített lisztet. Dolgozd egyneművé a masszát, majd simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben, 160 fokon süsd meg 12-15 perc alatt. Amikor szép aranysárga, fordítsd a tepsiből enyhén nedves konyharuhára. Húzd le a piskótáról a sütőpapírt, majd tekerd fel. A konyharuhával letakarva hagyd kihűlni.

Közben készítsd el a krémet. A kis darabokra tördelt étcsokit olvaszd fel vízgőz felett. A vajat és a cukrot habosítsd, keverd hozzá a kemény habbá vert tejszínt, a narancs levét, a kakaót, végül pedig az olvasztott csokit. Géppel keverd jó habosra.

Tekerd le a piskótát, töltsd meg a krémmel, majd újra csavard fel. A tortabevonót olvaszd fel vízgőz felett két evőkanál olajjal, és vond be vele a süteményt.
A  tetejét díszítsd ízlés szerint, ágakkal, csokiforgáccsal, mesefigurákkal.

A németek nagy karácsonyi kedvencei az illatos fahéjas csillagok. Nem bonyolultabb, mint a mi mézaskalácsunk. 

Illatos karácsonyi fahéjas csillagok, avagy a híres német Zimsterne receptje

Fotók forrása: www.freepik.com