

Mennyei csokis-narancsos fatörzs: a franciák kedvenc karácsonyi sütije
Ahogy nálunk a bejgli vagy a zserbó, úgy a franciáknál a fatörzs, vagyis a bûche de Noël kihagyhatatlan a karácsonyi menüből. A piskótás, többnyire csokis sütemény amilyen finom, olyan mutatós. A múlt század közepén álmodta meg egy francia cukrászmester, azóta töretlen a népszerűsége. Leggyakrabban faágakkal, magyallal, különféle erdei figurákkal díszítik.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 evőkanál kristálycukor
- 10 evőkanál liszt
- 5 tojás
- 5 evőkanál víz
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
A krémhez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 3 dl habtejszín
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 db narancs
A bevonáshoz:
- 10 dkg étcsoki vagy tortabevonó
- 2 evőkanál olaj
Elkészítése:
A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá, közben kanalanként adagold hozzá a cukrot és a vaníliát. Add hozzá több részletben a vizet, majd a tojások sárgáját és a sütőporral vegyített lisztet. Dolgozd egyneművé a masszát, majd simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben, 160 fokon süsd meg 12-15 perc alatt. Amikor szép aranysárga, fordítsd a tepsiből enyhén nedves konyharuhára. Húzd le a piskótáról a sütőpapírt, majd tekerd fel. A konyharuhával letakarva hagyd kihűlni.
Közben készítsd el a krémet. A kis darabokra tördelt étcsokit olvaszd fel vízgőz felett. A vajat és a cukrot habosítsd, keverd hozzá a kemény habbá vert tejszínt, a narancs levét, a kakaót, végül pedig az olvasztott csokit. Géppel keverd jó habosra.
Tekerd le a piskótát, töltsd meg a krémmel, majd újra csavard fel. A tortabevonót olvaszd fel vízgőz felett két evőkanál olajjal, és vond be vele a süteményt.
A tetejét díszítsd ízlés szerint, ágakkal, csokiforgáccsal, mesefigurákkal.
A németek nagy karácsonyi kedvencei az illatos fahéjas csillagok. Nem bonyolultabb, mint a mi mézaskalácsunk.
Illatos karácsonyi fahéjas csillagok, avagy a híres német Zimtsterne receptje
Fotók forrása: www.freepik.com