Nyaralás otthon, négy fal közt, bőröndök és elutazás nélkül? Lehetséges! Angolszász országokban ugyanis reneszánszát éli a staycation, a stay-maradni és cation-vacation, azaz vakáció szavakból összefűzve. Így Ti is bármikor nyaralhattok otthon, ha például építkezés miatt nem futja idén befizetett útra. Megmutatjuk, mire figyeljetek, hogy valóban élmény legyen az otthonlét, ne kényszer vagy megszokottság!

Egy kis-vagy többgyerekes család számára egy előre megtervezett nyaralás nem feltétlenül leányálom. Hacsak az előszobában feltornyozott táskahegyekre gondolunk, sok anyát máris kiver a víz. Mindent elpakoltam vajon? Milyen lesz a szállás? Mennyire biztonságos a környék? A vízparti láblógatás helyett általában már ezer különböző megoldandó feladaton pörög az agyunk, és idegen helyen az éjszakák sem mindig olyan zavartalanok, pláne egy 2 éven alulival.

Tegye fel a kezét, aki álmodott már titkon arról, hogy idén otthon fog nyaralni? Reggel felkel kényelmesen, lusta mozdulattal vajat ken a pirítósára, elnézi, ahogy a gyerekek a nappaliban kergetőznek. Aztán fogják a strandcuccot, és együtt lebicikliznek a közeli tóhoz, ahol naphosszat pancsolnak, pecáznak, sajtos tejfölös lángost ebédelnek, aztán lesülve, fáradtan hazatekernek, és a kánikula után alaposan átszellőztetett lakásban együtt megnéznek este egy jó filmet.

Ez mostantól egyáltalán nem álom, sőt, már divatot is teremtettek belőle a britek, a staycation nevet adták neki. Mert lehet néha otthon maradni, lustálkodni és lábat lógatni, és mindez felér egy luxusnyaralással a Bahamákon. Oké, nem lehet belőle ragyogó képeket posztolni a közösségi oldaladon, de nyújthat maradandó élményt az egész család számára.

Felmerül a kérdés, mindez hogyan kivitelezhető kis hazánkban, ahol az otthonnyaralás szó sok anyából minden bizonnyal kisebb gyomorideget vált ki. Ugyanis erről nem jut más eszünkbe, mint a méteres szennyes és edénykupac, a sütő mellett ácsorgás délelőttönként kétszáz fokban, miközben rántott hús halmok sercegnek a serpenyőben. Aztán mosogatás, folyamatos rendrakás és persze a takarítás, mert egy többgyerekes családban hatalmas kosz halmozódhat fel, ha a család a ház falain belül tölt mondjuk több, mint két napot. Nem is folytatnám a sort, mert valószínű már ennél a pontnál sikítófrász kerülget sok anyát. Nézzünk inkább pár hasznos tippet, mellyel bárki, bárhol bármilyen körülmények között megvalósíthat egy sikeres staycationt.

1. Átprogramozás

Először is programozd át magadat agyban! Nem biztos, hogy otthon maradni a gyerekekkel szabadság alatt „ciki” vagy „haszontalan”. Nem maradtok le semmiről, ha épp a konyhafelújítás miatt nem futja idén az olasz tengerpartra, és be kell érni a közeli csónakázótóval. Kovácsolj előnyt abból, ami adott! Két csodálatos hét a szeretteiddel, az elutazás miatti aggódás és veszélyforrások elkerülésével. Gondolj arra, hogy ez idő alatt azt csináljátok majd, ami jólesik, a saját ritmusotokban és tempótokban. Nincsen lefixált közös program, ahova oda kell érni, és a svédasztal sem csak tízig tart reggel.

2. Otthoni robot helyett tanulj meg lazítani

A staycation remek alkalom arra, hogy átlépd a saját határaidat. NEM kötelező minden nap rendet rakni és/vagy takarítani! Ha mégis fontos neked a rend és a tisztaság, hogy megfelelően elengedd magad, szervezz fizetett takarítást a szabadság időszakára, mintha szállodában lennétek! Hisz ennyi pénzt simán elköltenél bárhol máshol is, nem igaz? Figyelem: a szupermarketes családi bevásárlás NEM számít otthonnyaralásnak. Időzítsétek ezt a nyaralás előtti napokra, hogy a szabadság kezdetén már teli hűtőbe nyúlhassatok bármikor. A főzést is felejtsük el a nyaralás napjaira, legalábbis tegyük takarékra, vagy szorítkozzunk a közös kerti vagy erkélyes sütögetésekre, bográcsozásra. Semmiképp se legyen anya napi kötelessége, hogy ellássa a családot. Egy-egy vendéglős, halsütős ebéd mindenképp belefér, és a többi is megoldható menürendeléssel a közeli kifőzdéből. Tehát LE a robottal!

3. Így a gyerekek is élvezik

Sok gyerekes szülő aggódik azon, hogy iskola, óvoda, bölcsőde híján hogyan fogja lekötni csemetéjét a szabadság napjaiban. Nem csoda hát, hogy problémásnak tűnhet az otthonnyaralás animátorok vagy szórakoztató programok nélkül. Pedig nem az. Ha mi lenyugszunk, lenyugszik a gyerek is. Nem kell feltétlenül programokkal telezsúfolni a napot ahhoz, hogy bensőségesen együtt lehessünk. Először ijesztőnek tűnhet a gondolat, hogy nem rohangálunk minden nap moziba, kiállításra vagy játszóházba (természetesen ezek a programok is kellenek, de lazítós napokkal összekötve), megéri kipróbálni. Például együtt kiülni a kertbe egy pokrócra, árnyékban olvasgatni, aztán elmondani a másiknak, miről olvastunk épp, házi limonádét iszogatni, mezítláb a fűben futkosni, este csillagokat nézni. Az sem világvége, ha panelben lakunk, biztosan van a közelben tó, park vagy strand, vagy akár egy tágas, panorámás erkély, ahol mindez ugyanígy kivitelezhető. Így a gyerekek is élvezni fogják, nemcsak Ti.

4. Teljes kikapcsolódás kompromisszumok nélkül

Az otthonnyaralás elsődleges feltétele, hogy nem kötsz kompromisszumot magaddal: csak napi egy munkahelyi telefon, csak egy kis vasalás, szekrényválogatás, ha már úgyis itthon vagyok…NEM. Legjobb, ha a mobilodat ki is nyomod az otthoni szabadság napjaira hogy jobban a gyerekekre és magadra figyelhess. A laptop pedig jó helyen van az íróasztal fiókjában. Hidd el, megéri. Csak így éri meg.

5. Értékeljétek együtt az eltöltött napokat!

Érdemes az otthonnyaralás végén összeülni, hogy mindenki elmondhassa a véleményét az együtt töltött napokról. Mi tetszett, mi nem, min kellene változtatni. Jövőre vagy legközelebb, ha hasonló nyár adódik, akár tervet is készíthettek, rajzolhattok együtt az előttetek álló napokról, mely kikerülhet hűtő- vagy szobaajtóra. Ebből később nyaralási emlék is válhat, melyről mindig eszetekbe jut majd, milyen nagyszerű is lehet egy otthonnyaralás.

Bárhol is nyaraljon idén a család, fontos, hogy élmény legyen, és mindenki pihenhessen.
Ha pedig igazi családbarát nyaralásra is vágytok, ezt ne hagyjátok ki!

Lazítás és aktív kikapcsolódás: ilyen egy igazán családbarát miniszabi a Hétkúti Wellness Hotelben