Hogyan válasszunk gyermekünk számára felvételi előkészítőt? – Interjú Horváth Katalinnal


Fantasztikusan omlós epres pite: rácsozva még vonzóbb
Ha az epret is eperrel ennéd, akkor csempészd az egészséges szemeket omlós pitébe is! Rácsozva pedig még csábítóbb lesz a süti. A tésztát nem tudod elrontani, ha betartasz néhány szabályt. Az egyik, hogy gyorsan dolgozz, és a vaj hidegen kerüljön a tésztába. Külön krém nem is kell hozzá. Egy gombóc fagyival vagy tejszínnel tovább fokozhatod az élvezetet.
Epres rácsos pite receptje
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 1 db tojás
- 1-2 evőkanál hideg víz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 50 dkg eper
- 2 evőkanál nádcukor
A tetejére:
- 1 db tojás
Elkészítése:
A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a hideg, felkockázott vajat, és morzsold össze. Amikor elég morzsalékos, tedd hozzá a kétféle cukrot, a sót, a tojást és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Fontos, hogy ne olvadjon meg a kezedtől a vaj, különben nem lesz omlós a tészta. Csomagold fóliába, és rakd a hűtőbe legalább fél órára.
Közben az epreket csumázd ki, mosd meg, és vágd kettő-négy részre.
Pihentetést követően a tésztát vedd ketté, és a kétharmadát nyújts ki lisztezett felületen, majd simítsd a vajjal kikent piteformába úgy, hogy legyen pereme is. Oszd el rajta egyenletesen az eperszemeket, és szórd meg nádcukorral.
A maradék tésztát nyújtsd körülbelül fél centi vastagra, és vágd fel ujjnyi vastagságú csíkokra. Ezeket igazgasd a pite tetejére, a széleit nyomkodd oda egy kicsit a tésztához. Kend meg a villával felvert tojással, és told 180 fokra előmelegített sütőbe, majd 30-35 perc alatt süsd szép aranybarnára.
Az epres sajttortát se hagyd ki! Fantasztikusan krémes, és még süti sem kell!
Ellenállhatatlan epres sajttorta sütés nélkül: zselés réteggel még jobb