Ha az epret is eperrel ennéd, akkor csempészd az egészséges szemeket omlós pitébe is! Rácsozva pedig még csábítóbb lesz a süti. A tésztát nem tudod elrontani, ha betartasz néhány szabályt. Az egyik, hogy gyorsan dolgozz, és a vaj hidegen kerüljön a tésztába. Külön krém nem is kell hozzá. Egy gombóc fagyival vagy tejszínnel tovább fokozhatod az élvezetet.

Epres rácsos pite receptje

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1-2 evőkanál hideg víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 50 dkg eper
  • 2 evőkanál nádcukor

A tetejére:

  • 1 db tojás

Elkészítése:

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a hideg, felkockázott vajat, és morzsold össze. Amikor elég morzsalékos, tedd hozzá a kétféle cukrot, a sót, a tojást és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Fontos, hogy ne olvadjon meg a kezedtől a vaj, különben nem lesz omlós a tészta. Csomagold fóliába, és rakd a hűtőbe legalább fél órára.

Közben az epreket csumázd ki, mosd meg, és vágd kettő-négy részre.

Pihentetést követően a tésztát vedd ketté, és a kétharmadát nyújts ki lisztezett felületen, majd simítsd a vajjal kikent piteformába úgy, hogy legyen pereme is. Oszd el rajta egyenletesen az eperszemeket, és szórd meg nádcukorral.

A maradék tésztát nyújtsd körülbelül fél centi vastagra, és vágd fel ujjnyi vastagságú csíkokra. Ezeket igazgasd a pite tetejére, a széleit nyomkodd oda egy kicsit a tésztához. Kend meg a villával felvert tojással, és told 180 fokra előmelegített sütőbe, majd 30-35 perc alatt süsd szép aranybarnára.

Az epres sajttortát se hagyd ki! Fantasztikusan krémes, és még süti sem kell!

Ellenállhatatlan epres sajttorta sütés nélkül: zselés réteggel még jobb