Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésének megfelelően, vasárnap éjfélkor megszűnnek a koronavírus-járvány miatt bevezetett budapesti kijárási korlátozások – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton.  Gulyás Gergely kifejtette, a fővárosban a május 4-től életbe lépett vidéki enyhítés szabályai érvényesek, aminek értelmében mindenki köteles lehetőleg másfél méteres védőtávolságot tartani másoktól.

– Hétfőtől valamennyi üzlet látogatható, a szolgáltatások szabadon igénybe vehetők, a vendéglátóhelyeken pedig a kerthelyiségek, teraszok nyithatnak meg a fővárosban.  A vendéglátóhelyeknek hétfőtől szeptember 1-jéig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszaik után, mivel óriási veszteségeket szenvedtek el az idén.

–  A strandok, szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumokhoz és az állatkerthez hasonlóan, nyitva tarthatnak.

– Budapesten június 15-től lehet házasságkötést és temetést követő, legfeljebb kétszáz fős családi rendezvényeket tartani. A családi rendezvények megtartására szállodákban és éttermekben is van lehetőség.

– Megmarad a 65 éven felüliek védett idősávja az élelmiszerüzletekben, a drogériákban és a gyógyszertárakban, de a piacok nyitva tartásánál az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek. Budapesten a piacokon a kerületi önkormányzatok jogosultak azt az idősávot megállapítani, amikor csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak.

– Hétfőtől Budapesten is nyitva lehetnek az egyetemek, de ehhez mindenhol a rektor döntése is szükséges, akinek a védőtávolság betarthatóságát is biztosítania kell az intézményében. Gulyás Gergely megjegyezte, a felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.

Az elmúlt napokban Budapesten is sokkal többen gyógyultak meg, mint amennyien megbetegedtek, ezért mára – bár még mindig a fővárosban van a legtöbb fertőzött – az aktív betegek száma jelentősen csökkent.
A kormány mindenkivel konzultált, hogy felelősségteljes döntést hozhasson: kikérték a polgármesterek, virológus szakemberek, orvosok véleményét – jelentette ki Gulyás Gergely.

Fotó forrása: www.freepik.com