Éledezik az ország, több családbarát helyszín is várja ismét a látogatókat. Ha túráznátok egy jót, netán az állatok közelségére vágytok, vagy erdei vasutaznátok, akkor is találtok izgalmas programot. Sőt, szabadtéri kiállításokat is megtekinthettek már. Ezekre a helyekre mi is szívesen elmennénk.

Ismét látogatható a vértesszőlősi kiállítóhely
A Magyar Nemzeti Múzeum vértesszőlősi kiállítóhelye különleges régészeti, embertani és őslénytani maradványokat mutat be, a vértesszőlősi mésztufa bányában tárták fel ugyanis Magyarország legidősebb, mintegy 400 ezer éves régészeti lelőhelyét.
A két feltárt és bemutatott lelőhely az előkerült milliónyi kőeszközzel, zsíros csontokkal táplált tűzhelyekkel, a vadászott állatok csontjaival és emberi tejfogakkal valamint egy tarkócsonttal egyedülálló képet nyújt a korai, úgynevezett heidelbergi típusú ember életéről.
A most megnyíló kiállítóhely elsősorban egyéni látogatókra számít, akik a megszokott jegyárak mellett léphetnek be a területre. A járványhelyzet miatt csoportokat csak legfeljebb 10 fős egységekben fogadnak.
További információ: https://mnm.hu

Ismét lehet kirándulni kisvasúton és gyalogosan a Szalajka-völgyben
A járványügyi szabályok betartásával újra látogatható a Szalajka-völgy. A kirándulók előtt megnyitották a Szilvásváradi Szabadtéri Erdészeti Erdei Múzeumot is, de a 1,5 m-es távolság megtartása itt is kötelező!
A gyalogos és kerékpáros forgalom megnyitása mellett, május 15-től a kisvasút újra menetrend szerint üzemel. Így a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút mellett, a Mátravasút és a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút vonalán is – speciális járványügyi intézkedések mellett – újra kisvonatozhatnak a kirándulók.
További információ: https://www.szilvasvarad.hu/

Újranyit a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark valamint a Skanzen Balassagyarmaton
A 15 hektáros vadaspark kifutóiban a hazai nagyvad fajok eredeti élőhelyükhöz hasonló környezetben láthatóak. A nagyvadak között vannak  gímszarvasok, dámok, muflonok, őzek, vaddisznók, a kisállat-simogatóban kameruni törpekecskék, kameruni juhok, nyulak, a különleges állatok között pedig emuk, shetlandi pónik, aranysakál, alpakák, Benett-kenguruk, ormányos medvék. A terület pénteken, szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig lesz nyitva. A biztonságos üzemeltetés miatt kérik többek közt, hogy a jegypénztárnál egy családból csak egy ember álljon sorban, tartsák be az egyméteres távolságot, részesítsék előnyben a bankkártyás fizetést.
Haladási irányt jelöltek ki, hogy a látogatók könnyebben tarthassák a biztonságos távolságot, a  játszótéren elhelyezett elemeket pedig naponta fertőtlenítik, azokat mindenki saját felelősségére használhatja.
Péntektől látogatható a balassagyarmati skanzen, a Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteménye.
A skanzenben a Palóc Múzeum mögötti területen lakóház, gazdasági épületek (istálló, pajta, olajütő) és szakrális emlékek tekinthetők meg. Az épületegyüttes a 18. századi nógrádi falusi építkezést és életmódot mutatja be.
A szabadtéri múzeum magját képező palóc faházat 1932-ben Karancskesziből szállították Balassagyarmatra. Az 1996-ban megépített kiskápolna, palócosan “káponka”, benne öltöztetett Mária-szoborral, a Szandán 1890-ben létesített építmény hiteles másolata. A 19. századi út menti fafeszületet etesi minta alapján rekonstruálták.
További információ: https://www.fuveszkert.u-szeged.hu/hu/

Látogatható a Tisza-tavi Ökocentrum is
A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum – elsősorban őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont: igazi látványosság, mely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. Péntektől a kishajós kirándulások és Gps-es csónaktúrák is elindulnak a Tisza-tavi Ökocentrum kikötőjéből!
A létesítmény területére történő belépéskor az Ökocentrum által biztosított eszközökkel kötelező a kézfertőtlenítés
g. a főépület teljes területén maszk viselése – a száj és az orr eltakarása – kötelező, ehhez kérjük mindenki hozzon magával maszkot vagy erre alkalmas eszközt, sálat,kendőt. A saját maszkkal nem rendelkező vendégeknek lehetőségük nyílik olyan belépőjegyet vásárolni, mely 1 db egyszer használatos (eldobható) maszk árát tartalmazza.
További információk: http://www.erdeikirandulasok.hu

Csodás növénygyűjtemény várja a látogatókat a Szegedi Füvészkertben
Több mint másfél hónap után a napokban újra kinyitott a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, ahol a különleges növények tavaszi pompájával várják a vendégeket.
A szakember elmondta, bár a hagymások virágzásáról lemaradt a nagyközönség, a cserjék között még sok virágba borulva látható, és az egynyári virágok ültetését is elkezdték.
A sziklakert talán ilyenkor a legszebb, számtalan színben tündököl, üdék a japán juharok, és az indiai lótuszok első levelei is megjelentek az arborétum tavának vízén.
Bár az elmúlt hetekben nem fogadtak látogatókat, a milliárdos vagyont érő növénygyűjteményt nem lehet gondozás nélkül hagyni, munkatársaival folyamatosan dolgoztak, így a gyógynövény és fűszerkertet is felújították.
A látogatóknak figyelembe kell venniük a járványügyi előírásokat, az egy háztartásban élőket leszámítva kötelező a másfél méteres védőtávolság betartása. Egyelőre nem látogathatók a füvészkert üvegházai, a lepkekert, és szünetelnek a foglalkozások, az oktatási programok, valamint a kültéri rendezvények is.
További információ: http://www.tiszataviokocentrum.hu/

Túra a kamaraerdei tanösvényen 
Ha Budapesten vágysz csendre és nyugalomra, akkor remek kirándulási lehetőségeket kínál a Kamaraerdő. A 11. kerület csendes, madárcsicsergős részén az erdei tanösvény az egész család számára remek időtöltés. A kicsik megismerhetik a környék madár-és állatvilágát, miközben jó levegőt szívnak. A Nagyréten lehet piknikezni, focizni, de a nordicwalking és a kerékpározás szerelmesei is megtalálhatják számításaikat.

Már csak egy hetet kell várni, és újra kinyit Kosdon a mesebeli farm. A Robirtokon állatok, izgalmas programok csábítják a kicsiket.  

Mesés családi farm Kosdon, állati jó élmények a Robirtokon: ezt nem lehet kihagyni

Fotó és forrás: MTI

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg barátaiddal!

Ne maradj le többi írásunkról sem, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!
Instagram oldalunkhttps://www.instagram.com/anyanetmagazin/