A március 15-i hosszú hétvége rengeteg izgalmas programot tartogat, biztos, hogy mindenki megtalája a kedvére valót. Kézműves foglalkozások, ünnepségek mellett menjetek kirándulni! A Fővárosi Állat- és Növénykertben kezdődik a szezon – rengeteg állatkölyökkel. Érdemes ellátogatni Szentendrére és Szarvasra is.

Ünnepi forgatag a Hadtörténeti Múzeumben
Múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, hagyományőrzőkkel, népi játékokkal, előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal és filmvetítésekkel várja a látogatókat a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum március 15-én, a nemzeti ünnepen.Az ingyenes napon a látogatók 10, 12 és 14 órakor meghallgathatják Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc katonái és eszközei”című előadást, illetve 11, 13 és 15 órakor bejárhatják a Hadtörténeti Könyvtár és a Hadtörténeti Térképtár titkos raktárait. A kiállítások 9 és 18 óra között ingyenesen megtekinthetőek lesznek.

A kézműves foglalkozás keretében a gyerekek huszárcsákót, töltéstáskát, tarsolyt készíthetnek és játékkatonát festhetnek, fémkatonát önthetnek, de ékszerkészítésre is lesz lehetőség. A rendezvényen a Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója mellett, a hagyományőrzők csatabemutatókkal, ágyúlövésekkel, puskasortüzekkel és szuronyharc bemutatókkal szórakoztatnak egész nap. A Hadtörténeti Múzeum Márványtermében 13 órakor a Kákics Együttes zenés-táncos műsorával, majd a Nemzeti Táncegyüttes 14:30-kor táncházzal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.
A részletek megtalálhatók a  www.militaria.hu oldalon.

Színes programok a Petőfi Irodalmi Múzeumban

10 órától megismerkedhetnek az érdeklődők a Károlyi-palota szerethető lakóival, úgymint Dzsenkóval, a Petőfi-rajongó telivérrel, K. Dezsővel a vakonddal és szenvedélyes kurátorral, s Par Avion kisasszonnyal, a kissé rosszul tájékozódó postagalambbal, s míg meghallgatják meséjüket, bebarangoljuk a Károlyi-palotát és utazunk is kicsit az időben.
Ajánlott korosztály: 4–8 évesek

11 órakor kezdődik Petőfi forgataga, amelyen a látogatók felfedezhetik a Petőfi-tárlatot, megismerkedhetnek a szerethetően szétszórtan szenvedélyes költővel, s arra a különös rejtélyre is fényt derítenek, miért találhatnak 16 ördögszarvacskát a róla szóló kiállításban
Ajánlott korosztály: 6–12 évesek

Folyamatosan zajló programok

10.00–15:00
– Újraindul a sajtógép! 1848. március 15-én történelmet írt a „sasos sajtó”. Most bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták.
– Nemzeti szalagos, ünnepi hajfonat készítése
– Minden Fantáziák Nagy Könyve
Ezen a napon a múzeum kiállításai és programjai ingyenesen látogathatók!

További információ: www.pim.hu

A szentendrén Skanzent a huszárok veszik birtokba
A huszárok életének legfontosabb állomásait mutatja be a nemzeti ünnephez kapcsolódó hosszú hétvégén péntektől vasárnapig a szentendrei Skanzen. Az érdeklődők megtapasztalhatják, hogy a zenés-táncos verbuválást követően milyen volt hajdan belépni a hadseregbe, majd a Skanzen huszárképzőjében bárkit kiképeznek katonának. Az 1948-49-es csatákat ólomkatonákkal lehet újrajátszani, de lehetőség lesz belekóstolni a huszárok kedvenc ételeibe is.

A Hagyaték Lovas Egyesület huszártáborában az egykori huszárélet pillanatai elevenednek meg, majd lovas díszbemutatókat tartanak, de meg lehet tekinteni a szabadságharc magyar tiszti és legénységi huszárainak, gyalogostisztjeinek szablyáit is. A mesterségbemutatókon a gyöngyszövést és a kovácsmesterséget lehet megismerni, lesznek ügyességi feladatok és népi játékok, bábszínház, kokárdavarrás, könyvjelzőhímzés, gyertyamártás, mézeskalács-díszítés, de fakardot, huszárcsákót és huszáros ujjbábot is lehet majd készíteni.

Újdonságok az Állatkertben
Hétvégén indul a tavaszi szezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol többek között látványetetés, állatbemutatók, Cápasuli, valamint sok állatkölyök várja a közönséget. A két orángutánkölyök, a gorillabébi, a kis elefánt mellett zebracsikó, sörényeshangyász-kölykök, valamint az ősszel született, ritkának számító aranyhasúmangábé-csemetét is megtekinthetik az érdeklődők.
Mindezek mellett hamarosan láthatók lesznek Bennett-kengurukölykök, valamint rókakuzuk és vombatgyerekek is. Elmondta: jelenleg a Bennett-kenguruknál három nőstény erszényében is vannak kölykök, akik várhatóan néhány héten belül az erszényen kívülre is kimerészkednek. Az idei szezon minden napján úgynevezett Légy ott! programokkal is várják a látogatókat. A kínálatban többféle látványetetés és állatbemutató is szerepel, de újdonságként rendezik meg a Földi malackodás elnevezésű programot, amely során a gondozók a földimalacokat különféle érdekességekre tanítják meg a közönség előtt, a bonszai fáknál pedig a Törpe fáramászás nevű programra várják az érdeklődőket.

Forradalmi utcaszínház a Mini Magyarország makettparkban
Tavaszi kirándulás várja a látogatókat a Mini Magyarország makettparkban Szarvason. Nemzeti ünnepünk tiszteletére, a március 15-i hosszú hétvégén díszbe öltöztetik a makettpark Szent Koronáját, valamint március 16-án szombaton forradalmi utcaszínházzal csábítják a látogatókat.
Program március 16-án: A békéscsabai Jókai Színház színészei és a Színitanház hallgatói egy rendhagyó ünnepi műsor keretében szavalnak, énekelnek, gitároznak, így emlékezve az 1848-49 polgári forradalomra, melynek célja a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. A forradalmi utcaszínház a debreceni Nagytemplom makettjénél kezdődik az alább időpontokban: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00
További információ: https://www.facebook.com/events/1442715485870328/

Forrás: MTI

Ha szeretitek az állatokat, akkor a vadasparkokat se hagyjátok ki!

Állati jó szabadtéri programok a családnak – 4 vadaspark, ahova érdemes ellátogatni