Eper, eper és eper: önmagában, sütibe, palacsintába, mindegy, bármilyen formában jöhet. Főleg most, hogy már a hazait is élvezhetjük. Piskótába ugyanolyan jó, mint lágy, krémes sajttortába. Utóbbi nagy előnye, hogy melegben sem macera összedobni, hisz nem kell hozzá bekapcsolni a sütőt. Érdemes kapcsos tortaformában készíteni, hogy könnyebb legyen kivenni a formából. Ezt a receptet bátran ajánljuk.
Epres sajttorta sütés nélkül
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 15 dkg keksz
- 7 dkg vaj
A krémhez:
- 50 dkg mascarpone
- 2.5 dl habtejszín
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag habfixáló
- 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
- 20 dkg eper
- 1 csomag epres tortazselé
- 1.5 víz
Elkészítése:
A kekszet daráld le, a legegyszerűbb, ha késes robotgépbe teszed. Keverd hozzá az olvasztott vajat. Ha nem elég édes, rakj hozzá egy-két evőkanál cukrot. Nyomkodd a masszát egyenletesen egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába, és figyelj, hogy az oldalára is kerüljön. Tedd a hűtőbe addig, amíg elkészíted a krémet.
A tejszínt verd kemény habbá a vaníliás cukorral és a habfixálóval. A mascarponét keverd ki jól a cukorral, és forgasd hozzá a tejszínhabot. Egyengesd a kekszes alapra, és tedd a hűtőbe egy-két órára.
A tetejére az epert csumázd le, mosd meg alaposan, majd csepegtesd le. A zseléhez a vizet keverd össze a tortazselével. Ha sima, kezdd melegíteni. Amikor eléri a forráspontot, húzd le a tűzről, és hagyd egy kicsit hűlni. Rakd ki a tortát ízlésesen az eperszemekkel, és öntsd rá a zselét. Tedd a hűtőbe még három-négy órára.
A mascarponés-epres piskótatekercs is mennyei. Néhány trükkel a tésztát könnyen feltekered, és nem fog megtörni.
Könnyed, mascarponés, tejszínes krémmel töltött piskótatekercs: mennyei finomság