Mutatós textiltök varrás nélkül: őszi dekoráció újrahasznosított anyagokból
Mini rácsos almás piték: a tészta fantasztikusan omlós
A különféle piték az őszi-téli időszakban rendkívül népszerűek. Szeretjük a szilvásat, a sütőtököset, de talán a legnagyobb kedvenc az almás változat. Készíthetjük a békebeli pitét vastag töltelékkel, de akár úgy is sütheted, mint az amerikaiak.
A rácsos almás pite is rendkívül csábító, főleg, ha kis méretben teszed az asztalra. Ez amellett, hogy praktikus, könnyen tálalható. Tökéletes vendégváráshoz, családi összejövetelekre, vagy akár a tízórais dobozba.
Az omlós tészta eléréséhez néhány fontos szabályt be kell tartani. Az egyik legfontosabb, hogy a vajat mindig hidegen dolgozzuk bele a lisztbe, így lesz omlós. Érdemes továbbá a tésztát pihentetni a hűtőben legalább fél órán keresztül.
Mini rácsos almás piték receptje
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj (felkockázva)
- 3 evőkanál cukor
- 1 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2-3 evőkanál hideg víz
Töltelékhez:
- 4-5 közepes alma (hámozva, vékonyra szeletelve)
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál szegfűszeg
- 1 evőkanál citromlé
Kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés:
A tésztához szitáld a lisztet egy nagy tálba, majd keverd össze a kétféle cukorral és a csipet sóval. Add hozzá a hideg, felkockázott vajat, majd ujjaiddal morzsold össze. Amikor elég morzsalékos, add hozzá a tojássárgáját és 2-3 evőkanál hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ha túl száraznak találod, önthetsz hozzá még egy kis vizet. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
A töltelékhez az almákat hámozd meg, magozd ki, majd vágd kisebb darabokra. Keverd össze a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a citromlével.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és a muffinsütőbe rakj kapszlikat.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, majd szaggass belőle hat kört. Béleled ki velük a muffinsütő mélyedéseit, és kanalazz mindegyikre almás tölteléket.
A maradék tésztát gyúrd össze, majd ismét nyújtsd ki, és vágj belőle csíkokat. Ezeket rácsozva helyezd a piték tetejére. Kend meg őket a felvert tojással, és süsd 25-30 percig, amíg a piték aranybarnák és ropogósak lesznek.
Vedd ki a sütőből, hagyd hűlni pár percig, majd óvatosan emeld ki a formából.
Porcukorral meghintve tálald.
Ha szereted az almás sütiket, készítsd egy a gyors és mennyei muffint is!
Ne maradj le többi írásunkról sem, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!
Instagram oldalunk: https://www.instagram.com/anyanetmagazin/
Fotó forrása: Freepik