Így készül a mennyei sütőtökös pite
Az ősz egyik nagy slágere. Ha egyszer elkészíted, biztos, hogy máskor is követelni fogják tőled. A sütőtök tele van vitaminnal, már csak ezért is érdemes minél többször és minél több módon fogyasztani. A sütőtökös pite kellemesen fűszeres és nagyon omlós. Tökéletes halloweeni csemege.
Hozzávalók a pitéhez
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 evőkanál cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
csipet só
A töltelékhez
2 csésze tört, főtt sütőtök
2 tojás
1 krémsajt
3/4 csésze barnacukor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál gyömbér
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
1/2 teáskanál só
A sütőtökös pite elkészítése
Elsőként süsd meg a tököt a hagyományos módon, 180 fokon körülbelül 30 perc alatt. Akkor jó, ha puha, és a teteje megkaramellizálódik. Ha kicsit hűl, húzd le a héját, pépesítsd, keverd össze a krémsajttal, a tojással, a cukorral és a fűszerekkel.
Készítsd el a tésztát: keverd össze a lisztet a szódabikarbónával, morzsold hozzá a hideg vajat, majd dolgozd bele a tojást és a cukrot. Enyhén lisztezett kézzel formázz belőle cipót. Tedd egy szintén lisztezett deszkára, és nyújtsd akkorára, mint a tepsid vagy a piteformád. Sodrófa segítségével helyezd át a sütőformába, nyomkodd bele úgy, hogy az oldalára is jusson tészta. Tedd sütőbe, és süsd 10 percig.
Utána vedd ki, kend rá a sütőtökös masszát, egyengesd el, és még további 30-35 percig süsd 180 fokon.