Jókenyér péksüteményekkel és Varró Dániel meséivel segíti a gyermekek felépülését
Békebeli foszlós kalács: a húsvéti asztal dísze lehet
A legtöbb családban nincs húsvét kalács nélkül. Mi lenne, ha idén te sütnéd az édes, mutatós péksütit? Nagyanyáink sem tudtak mindig a pékségbe rohanni. A siker egyik titka, hogy jól dagaszd meg a tésztát, és a kelesztési időt se akard lerövidíteni. Nagyapám szokta mondani, hogy addig dagaszd, amíg ” nem csöpög az eresz”, vagyis már beleizzadsz a munkába. Ma persze már bevetheted a dagasztógépet, jóval megkönnyítheted így a dolgodat. Elkészítheted hármas- vagy négyesfonással is.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg puha vaj
- 8 dkg cukor
- 2.5 dl langyos tej
- 2.5 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
A kenéshez:
- 1 db tojás
Elkészítése:
A tejet langyosítsd meg, rakj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percig, amíg jól megemelkedik, és habos lesz.
A lisztet szitáld egy tálba, és keverd hozzá a sót, a cukrot, a vaníliát, add hozzá az olvasztott vajat, a tojást és a felfutott élesztőt. Jól dolgozd össze a tésztát. Addig dagaszd, amíg a tészta el nem válik az edény falától, a kezedtől, és hólyagos lesz. Viszonylag lágy tésztát kell kapnod.
Formázz belőle gombócot, és takard le. Keleszd körülbelül 45 percig. Amikor a tészta a duplájára nő, tedd lisztezett felületre, gyúrd át, és vedd hat részre. Sodorj rudakat, és hármasával fond össze. Rakd sütőpapírral bélelt tepsibe, és keleszd még 15 percig. Kend meg egy villával felvert tojással, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd 30 percig. Ha szép aranybarna, kiveheted a sütőből. A rácsra hagyva hagyd kihűlni.
Ha belejössz a kalácskészítésbe, akkor ezt a mutatós koszorút se hagyd ki! Mindenki a csodájára jár majd.
Húsvéti kalácskoszorú édesen, sósan: az ünnepi asztal dísze lesz
Fotó forrása: www.freepic.com