Gyermeked az utcán minden állatot megsimogat és legszívesebben hazavinné, neked pedig fő a fejed, hogyan beszéld le róla? Lehet, hogy erre nincs is szükség, hisz csemetéd felelősségteljesebb és tisztelettudóbb lesz, ha van egy kis társa. Sokan beérik hörcsöggel, teknőssel, mások ragaszkodnak a kutyához. Mielőtt meghozod a végső döntést: azt is érdemes fontolóra venni, hogy képes-e a gyerkőc elvégezni az állattartással járó feladatokat, másképp neked is ki kell majd venni belőle a részedet. Ha még mindig kételkedsz, az alábbi indokok valószínűleg meggyőznek majd!

Ellenállóbb lesz az immunrendszere
Számos egészséggel kapcsolatos kutatás támasztja alá, hogy azok a gyerekek, akik életük első éveikben háziállatokkal élnek együtt, sokkal ellenállóbbak lesznek a különféle betegségekkel szemben. A kicsik kevesebb eséllyel lesznek asztmásak, leukémiásak, ha nincsenek eltiltva az állatoktól.

Többet mozog a szabadban
A kutyasétáltatással járó testmozgás elősegíti a gyerkőc fizikai kondícióját, hisz óhatatlanul is ugrál, futkos közben. Gondolj csak bele, neked pedig addig sem kell futnod a gyerek és az állat után, mert a kutyus felveszi azt a tempót, amit  csemetéd bír, így mindenki jól jár!

Felelősségvállalásra tanít
Ha az első 1-2 évben nem is, de kicsit később már megtaníthatod neki, hogyan kell etetni, sepregetni vagy épp felmosni az állat után. Hidd el, nagyon fogja élvezni, ha kiveheti a részét az állattartással járó feladatokból. Minél kisebb kortól nevelkedik együtt a gyerek a háziállattal, annál jobban megtanulja, hogy milyen gondoskodni valakiről és megvédeni őt. Az állattartás továbbá fejleszti gyermeked szociális készségeit, és jó hatással van az érzelmi intelligenciájára is.

Vidámabbá teszi kis gazdáját
A gyerekek ugyanúgy stresszelnek, mint te vagy más. A háziállat jó hatással van gyermeked stresszkezelésére és pulzusszámára is, ha ideges. A háziállatok egyik legjobb tulajdonsága, ha érzik gazdijuk rossz hangulatát, akkor felvidítják, ezáltal képesek elterelni a figyelmüket arról, ami a feszültséget kiváltotta. Nem véletlenül alkalmazzák az állatokat terápiás célokra is.

Segít az autistáknak
A háziállatok javítják az autista gyerekek szociális készségeit, ráadásul biztonságban érzik magukat a kutyák mellett, beszélgetnek hozzájuk és többet nevetnek, amikor együtt vannak.

Az örök barát 
Vannak olyan gondolatok, amiket gyermeked nem tud vagy akar megosztani veled, ezért is jó, ha van neki egy kis barátja. Bármilyen háziállatot vásárolsz neki, elválaszthatatlan társa lesz, akivel jóban-rosszban együtt tölti az idejét. A szeretet és a közösen megélt pillanatok egy életre összekötik őket, ami pedig a legfontosabb, hogy ez a különleges barátság hozzájárul gyermeked társas készségeinek elsajátításához.

Megtanít osztozkodni
Minden gyerek szereti megosztani szeretteivel azt, ami az övé. Nincs ezzel másképp a te csemetéd sem, főleg ha leghűségesebb társának kedveskedhet. Szívet gyönyörködtető látvány, amikor odanyújtja saját ennivalóját, akkor is, ha a másik nem kérte.

Tiszteletet tanul
Minden élőlény, így a házi kedvenc is kifáradhat. Ilyenkor legszívesebben a kis vackába bújna, hogy végigaludja a napot. A gyermekednek meg kell tanítani, hogyan ismerheti fel, hogy kis társának magányra, szundikálásra van szüksége. Nagyon fontos, hogy tiszteletben is tartsa a másik igényét.

Ha gyermeked rajong az állatokért, akkor a Kosdon található Robirtokot is látnia kell!

Mesés családi farm Kosdon, állati jó élmények a Robirtokon: ezt nem lehet kihagyni