Így készül az angol húsvéti zsemle, a hot cross bun
Ahogy nálunk a kalács, úgy az angoloknál az édes, fűszeres, aszalványokkal teli zsemle nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Különlegessége még a tetején lévő kereszt, amely a négy világtájra utal. A szigetországban nagypénteken készítik el, de másnap is fantasztikus a tésztája. Bármilyen aszalvánnyal kiváló. Kínálj hozzá lekvárt és mézet.
Angol húsvéti zsemle
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 7 dkg mazsola
- 7 dkg aszalt sárgabarack
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- csipet só
Kereszthez:
- 7 dkg liszt
- 5 evőkanál víz
- 2 evőkanál olaj
A sziruphoz:
- 5 cl víz
- 2 evőkanál cukor
A tejet langyosítsd meg, rakd hozzá a cukrot, majd morzsold hozzá az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg felfut, tehát a térfogata a többszörösére nő. Közben a lisztet vegyítsd a sóval, a fahéjjal, a szegfűszeggel és az aszalványokkal. Rakd hozzá a tojást, a puha vajat, majd a megkelt élesztőt. Jól dolgozd össze. Addig dagaszd, amíg homogén, rugalmas és fényes tésztát nem kapsz. Meleg helyen keleszd körülbelül 45 percig.
Ha a tészta a duplájára nő, gyúrd át, majd formázz belőle 8-12 zsemlét. Rakd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra, és keleszd még 20 percig. Közben a lisztet keverd csomómentesre az olajjal és a vízzel. Inkább több részletben öntsd hozzá a vizet, nehogy túl híg legyen a massza. Ezzel rajzolj keresztet minden zsemlére. Tedd forró sütőbe, és 200 fokon süsd körülbelül 20 perc alatt aranybarnára.
A vízből és a cukorból pár perc alatt főzz szirupot, majd kend meg vele a sütőből kivett, forró sütiket. Ettől lesz a húsvéti zsemle szép fényes és ragacsos. Várd meg, amíg kihűl, és már kínálhatod is.
1 Hozzászólás
4.5
Comments are closed.