Ha a főtt sonka, a tojás és a kalács mellé szeretnél újdonságot is csempészni a húsvéti asztalra, akkor készítsd el a görög katolikus vallásúak kedvenc ünnepi ételét, a sárgatúrót!  Nálunk elsősorban a Hajdúságban és Szabolcsban népszerű, vannak, akik sósan, zöldfűszerekkel, mások édesen, vaníliával, mazsolával készítik.
A lágy túró remek kiegészítője lehet a húsvéti finomságoknak, friss zöldségeknek. A külsejével, formájával is variálhatsz, a legegyszerűbb, ha szűrőben csepegteted le, akkor felveszi annak alakját. Az íróját ne dobd ki, behűtve isteni!

Húsvéti sárgatúró

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 10 db tojás
  • 10 evőkanál
  • 5 dkg mazsola
  • 1 rúd vanília
  • 1 kávéskanál fahéj
  • csipet só

Elkészítése: 

A tejet öntsd egy lábosba, szórd hozzá a cukrot, a vanília kikapart belsejét, a fahéjat és a sót, majd kezdd főzni. Amikor elkezd gyöngyözni, add hozzá a tojásokat, közben folyamatosan kevergesd. Ha szereted a mazsolát, azt is tégy hozzá. Kis lángon főzd addig, amíg jól össze nem áll, azaz túrós állagú nem lesz. Vigyázz, nehogy leégjen!
A tűzről levéve tedd gézzel, sűrű szövésű vászonnal bélelt szűrőbe, és kösd egy edény fölé, majd hagyd lecsöpögni. Ez legalább két-három óra pihentetést jelent, de akár egy egész éjszakán át is hagyhatod a szűrőben. Közben felveszi annak formáját. Borítsd egy tálba vagy tányérra, tedd a hűtőbe, majd szeletelve kínáld a húsvéti finomságok mellé.

Koccints az ünnepekre saját készítésű tojáslikőrrel! Ideje, hogy elkészítsd!

Húsvéti selymes tojáslikőr: most készítsd el, hogy az ünnepre igazán finom legyen