Ki halat eszik hallal, más a töltött káposztára vagy a sült pulykára esküszik. Minden családnak megvan a saját karácsonyi hagyománya az konyhában is. A szorgos háziasszonyok már napokkal szenteste előtt, több fogással készülnek, mások inkább a gyorsan összeállítható menüt részesítik előnyben. A lényeg, hogy a végeredményt nyugodtan, beszélgetve, anekdotázva fogyasszuk el.

Ételek, amik nélkül nincs karácsony

A legtöbb család asztaláról nem hiányozhat a halászlé, a rántott hal majonézes krumplival, de gyakran készül valamilyen sült is. Legyen az pulyka, kacsa vagy liba, nem foghatunk mellé. Főleg, ha jól bevált recept szerint készítjük.

A desszertek közül szinte kötelező a bejgli, a zserbó, a mézes krémes, a diótorta, továbbá a különféle aprósütemények is népszerűek, és praktikusak is, hisz előre elkészíthetőek. Őseink úgy tartották, hogy a dió véd a rontás ellen, a mákot pedig  azért fogyasztották, mert sok pénzt reméltek tőle, ezért készültek belőlük a különféle ünnepi sütik.

Az Anyanet első podcastjében a karácsony hagyományos ételeiről, főzési, sütési praktikákról beszélgetünk Bozóki Judittal, a Rádió Bézs műsorvezetőjével, Frankó Ágnessel, a Hanna és az ikrek követendő lábnyomai bloggerével. 

Néhány hasznos, praktikus gondolat a podcastből:

– Nem kell hosszú napokat sütéssel, főzéssel tölteni, vannak jócskán olyan isteni ünnepei fogások, amiket egy óra alatt is elkészíthetsz, vagy kevés munkával összeállítod, a többi pedig már a sütő dolga. A kuglófformában sült csirke egyszerű, étvágygerjesztő és gyors főfogás. A sült kacsacombbal vagy a pulykával sincs sok gond, pár perc munka után mehet a sütőbe.

–  A bejgli akkor lesz szép márványos, ha a tetejét először tojássárgával kend le, majd amikor megszárad, átkend tojásfehérjével is. Mielőtt beteszed a sütőbe, szurkáld meg több helyen, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben. Így kevesebb eséllyel reped meg.

–  Ha kelt tésztát teszel az ünnepi asztalra, tudnod kell, hogy akkor lesz az igazi, ha jól kidolgozod, tehát elválik a tészta az edény szélétől, és “csepeg az eresz”, azaz már beleizzadtál a dagasztásba. Úgy keleszd, hogy “ne fázzon meg”, tehát jól  takard be, tegyél rá párnát.

– Lepd meg gasztroajándékokkal szomszédaidat, barátaidat, munkatársaidat! Forró csoki, csokis keksz, brownie, száraz hozzávalóit rétegezheted üvegbe, felcímkézve nagyon jól mutat, és már csak a nedves hozzávalókat kell hozzákeverni. Mellékelj hozzá elkészítési útmutatót. A Kinder likőr, a Baileys is kitűnő választás ajándékba.

– Ne főzz túl sokat, csak annyit, amennyi a karácsonyi napok alatt elfogy. Ha mégis marad  hűtődben ünnepi fogás, hasznosítsd újra. Vagy amikor rájössz, hogy túl nagy adagot késíztettél, de a különféle finomságok még frissek, csomagold össze, és vidd el a hajléktalanoknak.

 

Hallgasd meg te is a beszélgetést!

 

 

Kedvenc receptjeink a podcastből: 

Ági kedvence: Mogyorós koszorú – bejgli helyett 

Hozzávalók: 

A töltelékhez: 

  • 25 dkg őrölt mogyoró
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj
  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fahéj
  • mazsola
  • rum

A töltelékhez a tejet forrald fel, a vajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral, majd keverd bele a zsemlemorzsával összeszitált őrölt mogyorót is. Ízesítsd fahéjjal, mazsolával, rummal vagy rumaromával. Ha nagyon kemény lett hígítsd, hogy majd kenhető legyen.

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg kristálycukor
  • 6 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 2 db tojássárga
  • 1.5 dl tej + 1 dl tej a kovászhoz
  • 0.5 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • rum vagy rumaroma

Kenéshez, díszítéshez

  • 1 db tojássárga
  • 1 tojássárga
  • porcukor
  • lekvár
  • mogyorószemek

A langyos tejből, az élesztőből és egy kevés lisztből készíts kovászt, tedd meleg helyre, amíg megemelkedik és megrepedezik.
Ekkor keverd össze a tészta többi hozzávalójával: a liszttel, a kristálycukorral, a vajjal, a tejjel, a tejszínnel, a tojással, a tojássárgával, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és rumaromával. Jól dolgozd össze, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Ha szükséges, adj még hozzá további lisztet.

Meleg helyen keleszd kb. 30-40 percig . Deszkán nyújtsd ki, kend be a töltelékkel, majd a két végétől kezdve a közepéig tekerd fel és illeszd össze, hogy kör alakot kapj. Egy határozott mozdulattal fordítsd meg, hogy a végek legyenek alul, és tedd kivajazott, lisztezett formába. Kend le tojássárgával, és előmelegített sütőben 200 fokon süsd kb. 40 percig. Ha kihűl, kend meg olvasztott baracklekvárral. Egy tojásfehérjét keverj ki annyi porcukorral, hogy sűrű, folyós legyen és ezzel is kend le, no meg díszítsd a sütit egész mogyorószemekkel. Ági további hasznos praktikáit itt találod!

Judit kedvence: Gesztenyetorta

Hozzávalók:

  • 20 dkg porcukor
  • 5 tojássárga
  • 5 tojás felvert habja
  • 5 dkg margarin
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 csomag gesztenyemassza
  • 1 evőkanál kakaó

A mázhoz:

  • 1 tábla étcsoki vagy tortabevonó
  • 0.5 dl olaj

A tojássárgákat keverd ki jól a cukorral, a margarinnal, a zsemlemorzsával, a kakaóval, a gesztenyemasszával, és forgasd hozzá a tojáshabot. Egyengesd őzgerincformába, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 35-40 perc alatt. Ha nem akarsz mosogatni, akkor célszerű alufóliával kibélelni a formát, csak vigyázni kell, hogy ne szakadjon ki.

A tészta elosztására figyelj arra, hogy a két szélénél magasabb legyen, míg a közepénél kevesebb a massza, mert akkor egyforma magasságú lesz a sütést követően. Tűpróbával teszteld: ha a tésztába szúrást követően nincs rajta tészta, akkor jó.
Mikor kisül és kihűl, tortabevonó csokoládéval (én étcsokival jobban szeretem) vond be. Gőz felett olvaszd fel, önts hozzá fél deci olajat, és jól keverd ki. Várj vele, míg kihűl körülbelül öt perc alatt, és úgy vond be.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg barátaiddal!

Ne maradj le többi írásunkról sem, csatlakozz Facebook közösségünkhöz!
Instagram oldalunkhttps://www.instagram.com/anyanetmagazin/