Vannak dolgok, amelyekből nem engedünk: karácsonykor általában még az is halat eszik, akinek amúgy év közben ritkán szerepel az étrendjében. A töltött káposzta is sok családban egyedül szenteste bukkan fel, akkor azonban kötelezően. Akire pedig a nagymamája ráhagyta a zserbó receptjét, valóban szerencsésnek érezheti magát.

Ha nem szeretnél december 24-én hullafáradtan leesni a karácsonyi asztal mellé, nyugodtan oszd el a főzést több napra. Kezdd a töltött káposztával, az egy-két naposan úgyis finomabb, mint frissen, és a zserbót is elkészítheted előző nap.

A következő sorrendben érdemes nekilátnod a menü összeállításának, hogy kisimult idegekkel élhesd meg a karácsonyestét.

Töltött káposzta (december 22.)

A „felmelegítve csak a töltött káposzta jó” szólásnak van alapja: ez az a fogás, aminek csak jót tesz, ha áll néhány napot.

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 25 dkg füstölt tarja
  • 10 db savanyúkáposzta-levél
  • 10 dkg rizs
  • 10 dkg csemegeszalonna
  • 2-3 db babérlevél
  • 1 fej hagyma
  • 1 tojás
  • bors
  • fűszerpaprika

Töltött káposzta

Elkészítése:

A csemegeszalonnát vágd kockákra. Olvaszd ki a zsírját, majd pirítsd rajta a hagymát üvegesre. A rizst főzd elő, a tarját kockázd fel. Ha a rizs kész, állítsd össze a húsgombócokat: a darált húshoz add hozzá a rizst, a tojást, a pirospaprikát, a sót, a borsot és dolgozd alaposan össze. Minden káposztalevélbe tegyél egy gombócot, és tekerd fel úgy, hogy ne nyíljon szét. Nem gond, ha kimarad néhány gombóc, akkor magukban tedd a káposztához.

A megpárolt hagymát keverd össze egy kiskanál pirospaprikával, és a savanyú káposzta egyharmadával. Tégy rá gombócokat és a tarja felét. Fedd be káposztával, annak a tetejére újra tegyél gombócokat, a tarja másik felét, majd az egészet a maradék káposztával takard le. Öntsd fel vízzel, tegyél rá 2-3 babérlevelet, és lassú tűzön rotyogtasd körülbelül másfél órán át. Ha kész, az erkélyen vagy a hűtőben tartsd, amíg el nem fogyasztjátok.

Zserbó (december 23.)

A zserbónak sem árt, ha egy napot áll, így ezt állítsd össze 23-án. Így nyugalomban lesz időd elkészíteni a legfinomabb békebeli házi zserbót.

Zserbó

Halászlé metélt tésztával (december 24.)

Az „igazi halászlé” mibenléte örök vitatéma. A szegediek tiszai, a balatoniak balatoni halat tesznek bele, a bajaiak szerint kell bele paprika és paradicsom, a paksiak pedig metélt tésztára merik bele, amit mások szerint egyenesen szentségtörés. Az alábbi recept alapja leginkább a szekszárdi és a paksi változat.

Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg ponty
  • 5 fej vöröshagyma
  • 2 db krumpli
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • bors
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 3 babérlevél

A tésztához

  • 1 kg liszt
  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál víz

Elkészítése:

Ha nem boltban vásárolod az alaplevet, először ezt kell elkészítened. A pontyról vágd le az uszonyát és a fejét, tedd egy fazékba. Add hozzá a hal csontjait és a felaprított vöröshagymát, sózd, borsozd, dobd és szeletelj bele két krumplit. Lassú tűzön két órát főzd, amíg a tartalma teljesen szét nem fő, és ragacsos masszát nem kapsz. Ekkor szűrd le, és szitán passzírozd át.

A ponty többi részét szeleted patkó alakúra, és irdald be, azaz nagyjából milliméterenként vagdosd be a bőrét – erre azért van szükség, hogy a szálkák összeroncsolódjanak. Sózd be, és pihentesd egy-két órát. Az alaplevet szórd meg pirospaprikával, öntsd fel vízzel, add hozzá a babérlevelet, és 8-10 perc alatt főzd ki benne a haldarabokat.

A metélthez a lisztet dolgozd össze alaposan a tojással és a vízzel. Gyúrj belőle sima tésztát, gyufaszál vastagságúra nyújtsd ki, és kiterítve szikkaszd fél órát. Ekkor lisztezett deszkán vágj belőle hosszú csíkokat, tedd őket egymásra – előtte lisztezd be a tésztát is, hogy ne ragadjanak össze – majd így szeld metéltre. Bő, sós vízben főzd ki.

Tálaláskor a halászlé levét szedd a tésztára, a halat pedig mellé külön tedd.

Sok családban bejgli nélkül sincs karácsony. A mákos és a diós tekercs nem is olyan bonyolult, mint ahogy azt elsőre gondolnád! 

Régimódi diós és mákos bejgli sok töltelékkel: hagyományos karácsonyi süti családi recept szerint