Mit nézzünk, ha végre csend borult a házra, és már semmi másra nincs energiánk, mint a kanapé előtt tévézni?

Lassan teljesen elfelejtjük, milyen is volt moziba járni, de ez nem jelenti azt, hogy kicsit hasonló hangulatot nem teremthetünk a lakásban is. Az alábbiakban olyan filmeket és sorozatokat mutatunk, amelyeket egyedül, a pároddal vagy akár nagyobb gyerekkel is megnézhettek.

Filmek

Fantasztikus kapitány

A megtévesztő cím nem egy szuperhősös akciófilmet, hanem egy elgondolkodtató, sok beszélgetésre sarkalló drámát takar. Ben egyedül neveli hat gyermekét az erdő közepén, távol a társadalomtól, egy saját maguk által kialakított Édenkertben. A gyerekek kiváló fizikai állapotban vannak, tájékozottságuk és műveltségük lenyűgöző – a nyolcéves jobban képben van az állam működéséről, mint egy felnőtt -, ugyanakkor lassan kiderül, hogy egyszerű, hétköznapi szituációkat képtelenek kezelni, és az apa az olyan morális kérdésekről, mint a magántulajdon vagy mások világnézetének a tisztelete is sajátos nézeteket vall. A kérdést, hogy lehet-e, érdemes-e így élni, a film nyitva hagyja, és nagyobb gyerekekkel is sokat lehet a utána vitatkozni róla.

 

Fantasztikus kapitány
Kép: Gabriel Captain/youtube

 

Poirot-filmek

Ha szereted a műfajt, megunhatatlanok a nagy bajuszú belga detektív kalandjai, akinek mindig feltűnnek azok az apró jelek, amelyeket te is láttál, csak éppen nem tulajdonítottál nekik jelentőséget. Az 1989 és 2013 között David Suchet főszereplésével készített epizódok – bár mind a 30-as években játszódnak, függetlenül a könyvek keletkezési idejétől – az évek folyamán egyre szókimondóbbak lettek, nyíltan beszélnek olyan, az eredetiben nem érintett témákról, mint a homoszexualitás vagy az abortusz, sőt, helyenként még a végkifejletet is megváltoztatták bennük, a hangulata azonban valamennyinek sajátosan megkapó. Személyes kedvencünk a gyönyörűre sikerült Öt kismalac.

Poirot
Kép: Angi/youtube

 

Az idő fölött járó lány

Nagyon szép anime egy lányról, aki megtanult visszautazni az időben, így addig próbálkozhat a különböző szituációk megoldásával, amíg azok tökéletesre nem sikerülnek. Kérdés, hogy így megtalálja-e a boldogságot, és lehetséges-e minden múltbeli hibát kijavítani. Akik főleg a nyugati filmipar termékeihez vannak szokva, azoknak elsőre kicsit szokatlan lehet, de egy idő után külön élvezet a tőlünk merőben különböző kulturális közeget belülről is megismerni.

Az idő fölött járó lány
Kép: Madman Anime/youtube

Rossz anyák

Egy különösen nehéz nap után, amikor semmi sem jön össze, és egészen biztos vagy abban, hogy a világon mindenki szervezettebben él, kevesebbet veszekszik, normálisabb gyerekei vannak, és jobban kijön a párjával, mint te, mindenképpen nézd meg ezt a filmet. Nem csak megtudod belőle, hogy nem vagy egyedül, hanem el is kezdheted tervezgetni, kikkel és hova fogsz csajos estét szervezni, ha egyszer talán még visszatér az életünk a megszokott kerékvágásba.

Rossz anyák
STXFilms/youtube

Sorozatok

A másik út (Netflix)

Talán te is hallottál már a magyar gyökerekkel rendelkező szatmári haszid zsidókról, akik a 21. században úgy élnek New York közepén, mint a középkorban – vagyis nem egészen, hiszen a közösségük csak a holokauszt után alakult. Olyan világ ez, ahol mindent a hagyományok és a tekintélytisztelet irányít, és ahol a nőknek semmi szavuk nincs – szimbolikus, hogy a hajukat is le kell borotválniuk esküvő után, az asszimilációt pedig annyira elutasítják, hogy még angolul sem tanulnak meg rendesen. Ebbe a világba született, és innen szökik meg fiatal felnőttként Esty, aki Berlinben próbál új életet kezdeni, de a múltjától nehezen szabadul. A sorozat Deborah Feldman: Unortodox című önéletrajzi könyve alapján, de sokkal több fiktív elem hozzáadásával készült.

A másik út
Kép: HD TRAILERS/youtube

Eufória (HBO)

Szókimondó és sokkoló sorozat az amerikai tinik életéről, csak erős idegzetűeknek, de nekik mindenképp. Egy olyan világról, ahol a drogozás nem a lejtőn való lecsúszás legbiztosabb jele, hanem az élet természetes része, amivel már az egészen kicsi gyerekek szorongásait is oldják. Ahol a macsó, erőszakos apa tizenéves transznemű prostituálthoz jár. Ahol a világ legtermészetesebb dolga, hogy egymásnak meztelen képet küldünk, és hogy a gátlásos tini első szexuális élménye gond nélkül köt ki egy pornóoldalon. Megrázó történet, nagyon erős jelenetekkel, ami sokáig nem ereszt.

Eufória
Kép: Movie Coverage/youtube

Vezércsel (Netflix)

A tavalyi év nagy dobása az elárvult Beth-ről, aki sakk nagymester lesz a 60-as évek Amerikájában. A szokatlan témaválasztás ellenére már milliókat szegezett a képernyő elé. Nem szájbarágós történet álmokról, szeretetről, zsenialitásról, gyerekkorban kezdődő függőségekről, közben nagyon jó, korhű zenék, és az egyik fontos mellékszereplője az a Thomas Brodie-Sangster, akit annak idején az Igazából szerelem hősszerelmes szőke kisfiújaként ismerhettünk meg – újabb jele annak, hogy öregszünk.

 

Vezércsel
Kép: Netflix/youtube

Tíz kicsi katona (BBC)

Agatha Christie Tíz kicsi néger-ének az eddig készültek közül talán a leginkább valósághű, és a könyvhöz legjobban ragaszkodó változata. Tíz idegen egy szigeten, akik közül mindenki múltjában nagyon sötét titok lappang, és valaki szép lassan elkezdi őket egymás után eltenni láb alól. A sorozat három része egyre sötétebb és a könyvnél egyértelműbben bemutatja a helyzet brutalitását, ugyanakkor nem tocsog feleslegesen a vérben, így az is simán végignézheti, aki amúgy nem bírja az erőszakos jeleneteket – csak a pszichés feszültséget viselje el közben. SPOILER: ebben a változatban a készítők végre szakítottak a régebbi feldolgozások szirupos happy end-jével, a befejezés hű a könyvhöz, és erősen gyomron vág.

Tíz kicsi katona
Kép: Selene Vader/youtube

Borítókép: FrankundFrei/pixabay