A házi ecetes reszelt torma sokkal intenzívebb ízű, finomabb, mint a bolti, ráadásul nincs benne tartósítószer vagy ízfokozó. Nem kell, hogy megkönnyezd a tormakészítést, ha van otthon aprítógéped.

A torma a népi gyógyászat egyik nagy kedvence. Tisztítja a légutakat, enyhíti a köhögést, és vírus- illetve baktériumölő hatása is ismert. Sőt, keringésjavító, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó hatása miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Reszelve a húsvéti időszak nagy kedvence, ráadásul könnyen elkészítheted otthon is. Sonkával, tojással együtt kiváló, és akár egy-két héttel előre is elkészíthető.

Házi ecetes torma

Hozzávalók:

  • 25 dkg torma
  • 2 dl víz
  • 2.5 evőkanál 10 százalékos ecet
  • 1 kávéskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 1.5 evőkanál cukor

Elkészítése:

A tormát áztasd be egy órával feldolgozás előtt, hogy könnyebben tudj vele dolgozni. Keverd össze a vizet a cukorral, sóval és ecettel, majd kis lángos melegítsd össze. Ha a cukor elolvad, húzd le a tűzről. A tormát alaposan mosd meg, pucold meg, és reszeld le. Még egyszerűbb, ha késes aprítógépbe teszed a tormadarabokat, és dolgozd jól össze. Kevésbé lesz csípős, ha nem feded be.

Nyomkodd a tormát egy kis üvegbe, majd önts rá annyi levet, hogy jól ellepje. Takard le, és tedd a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Több hétig is friss és tökéletes marad. Keverhetsz hozzá majonézt vagy tejfölt, hogy még lágyabb legyen.

A sonkához jár a házi ecetes torma. Hogy igazán finom legyen, vess be néhány praktikát! 

Ezeket tudnod kell sonkavásárlás- és főzés előtt: fajták, fűszerek, praktikák

Fotó forrása: freepik.com