Izgalmas és mozgalmas időszakon van túl Kertész Edina, számos népszerű gyermekkönyv szerzője. A napokban két új kötete is megjelent, az egyik Szabó Magda életétéről szól. A lány, aki a szavakkal varázsolt, a Naphegy Kiadó híres magyarokat bemutató életrajzi-sorozatának legújabb része. A másik könyv, a Lajhár, a sztár pedig arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az is lehet hős, aki más, mint a többiek, ez a Manó Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg.

– Szabó Magdától nyilván korábban is olvastál könyveket. Mennyire tartozott a kedvenc íróid közé?

– Tizenévesen olvastam a Tündér Lalát, ami egészen elvarázsolt, de igazán a 20-as éveimben fedeztem fel őt magamnak. Akkor szippantott be az ő világa, amikor elolvastam a családjáról szóló könyveit, például a Régimódi történetet.

Hálás feladat vagy nagy felelősség volt Szabó Magdáról írni?

– Nyilván mindkettő. Hálás, mert ő nagyon sokat és szívesen írt magáról. Némileg ellentmondásos is volt, amiket olvastam róla, nem minden vágott egybe. Így egy kicsit nyomoznom is kellett. Képszerűen mesélt magáról, nagyon jó volt olvasni a vele készített interjúkat, és ezekből megalkotni az életéről szóló könyv szövegét. Ugyanakkor ő az egyik legismertebb magyar szerzőnk, így éreztem is ennek a feladatnak a felelősségét írás közben.

– Más kép él benned Szabó Magdáról azóta, amióta összeraktad az életéről a kis mozaikokat?

– Korábban is sokat olvastam a levelezését, illetve a Szobotkáról írt könyvét. Abban azért nagyon közel kerül az olvasóhoz, kitárulkozik a legbelsőbb érzéseiről. Emiatt én is közel éreztem őt magamhoz, ami persze csalóka is lehet, hiszen az egyféle kép, amit ő íróként mutat magáról. Szerzőként az volt inkább a feladatom, hogy egy kicsit tárgyilagosabban nézzek rá az életére és a személyére.

– Mit szeretnél a könyv által mesélni a gyerekeknek Szabó Magdáról?

– Egyrészt szeretném felvillantani egy sors lehetőségét, ahogy tettem ezt Hugonnai Vilma és Balázs Júlia esetében is. Egy nő is lehet orvos, csillagász vagy akár író. A másik célom pedig, hogy a gyerekek már egész korán megismerjék Szabó Magdát, később úgyis fognak találkozni vele. Azt gondoltam, hogy a kisebbek számára is izgalmas lehet az ő élete. Az, hogy milyen iskolában tanult, aztán Pestre kerülve mi történt vele. Nagyon érdekes volt, ahogy őt nevelték a szülei, ez engem már korábban is elvarázsolt. Szerettem volna átadni a gyerekeknek azt is, hogy milyen különleges környezetben nőtt fel. Az is fontos volt még számomra, hogy bemutassam, hogyan lesz valakiből író.

– Ahogy hallgatlak, úgy érzem, még mindig furcsa, ha egy nő író lesz…

– Nem mondanám tipikusnak. Én huszonévesen nem tudtam még elképzelni, hogy az írásból meg lehet élni. Olyan távolinak tűnt számomra ez a világ. Épp ezért emberközelivé szerettem volna tenni ezt a foglalkozást a gyerekek számára.

– Ahogy említetted is, az írók világa egy kicsit távol áll a gyerekektől. Az influencerek élete, viszont talán annál közelebb….

– Sőt, úgy tudom, hogy a gyerekek életében nagyon korán megjelenik közösségi média, az Instagram. Sokan már 9 évesen rajta vannak. Ez számukra a hétköznapi valóság.

– Nyilván sejted, hogy ezt azért említettem, mert a másik új könyved, a Lajhár, a sztár is a napokban jelent meg, és ez egy Insta-hősről szól.

– Illetve egy olyan lajhárról, aki szeretne Insta-sztár lenni, de mégsem az lesz belőle. Lona más, mint a többiek, hisz a könyv összes többi szereplője ember. Van három menő lány az iskolában, és a mi lajhárunk is szeretne közéjük tartozni. Olyan akar lenni, mint ők, és szeretné, ha befogadnák. Ebből kezdődnek aztán a bonyodalmak az ő életében. A könyvbe beépítettem az iskolai zaklatás bizonyos formáit is, befogadható formában, de úgy, hogy azért felismerhető legyen. Ehhez egy amerikai tinilány könyvét olvastam el, ami az iskolai zaklatásról szólt, és a környezetemből, a mindennapi életből vett eseteket is beépítettem. A zaklatás enyhébb vagy kevésbé enyhe formái már az általános iskola alsó tagozatában megjelennek, ezért fontosnak tartottam felvillantani egy történetet, amiben a főhős ezzel küzd meg, miközben ő csak szeretne valahová tartozni.

– A Milliomos szamárban a youtuberekkel foglalkoztál, most az Insta-hősökkel. Mintha ez a két történet valahogy összekapcsolódna. Jól gondolom?

A Milliomos szamárban a főhős a Youtube-on lesz híres, Lona pedig az Instagramon szeretne az lenni, ez valóban összeköti a két könyvet. Az alapkonfliktus azonban más. A szamár szerencsétlen, csak lézeng a világban, és fogalma sincs arról, hogy mit kezdjen az életével. Más a dilemma, mint a lajhár esetében, aki mindent megtesz azért, hogy a közönség befogadja. A 8-10 éves gyerekek számára ez a probléma talán jobban ismerős. Mind a két könyv azt szeretné megmutatni, hogy mi van a sztárságon túl. Hogyan jöhetnek rá a gyerekek arra, hogy mik a vágyaik? Hogyan fedezhetik fel, hogy miben jók? Mennyire fontos, hogy azt fejlesszék, amiben jók? A lajhár nem lesz Instagram-sztár, úgy válik mégis ismertté, hogy valami jót csinál. Megment valakit, aki beleesett a vízbe. Kiderül, hogy ő nagyon jól úszik, és emiatt lesz végül hős.

– A téma most nagyon aktuális. Jó, ha minél többször beszélünk arról, mennyire rossz, ha valakit a közösség nem fogad be…

– Én is fontosnak érzem ezt. A gyerekek, de a felnőttek életét is megkeseríti, ha úgy érzik, hogy kilógnak egy közösségből, vagy nincsenek körülöttük barátok. A lajhár végül elfogadja azokat, akik őt nem akarták befogadni. Az igazgatónő is segít ebben. Az ő karakterében olyasvalakit akartam megmintázni, aki nem a tekintélyre és a hierarchiára épít, hanem partnerként kezeli a gyerekeket, közösséget szeretne kovácsolni. Tehát a végén a lányok keresik a főhősünk barátságát, mert rájönnek arra, hogy a lajhár igenis menő, annak ellenére, hogy nem olyan, mint ők. Azt szerettem volna megmutatni, ha felvállaljuk, hogy milyenek vagyunk, akkor mi magunk is kovácsolhatunk közösséget.

– A Könyvhétre a legtöbb kiadó jelentkezett újdonságokkal. A Manó Könyvek PR-osaként milyen új köteteket ajánlanál?

– Elindult egy díjnyertes sorozat még tavaly, aminek a következő része a Fiú könyve. Ezt 8 éves kortól ajánljuk. A főszereplő zarándokútra indul ereklyéket keresve. A könyv különlegessége, hogy ezt Müller Péter Sziámi fordította két gyermekével. Kifejezetten izgalmas történet, szép képekkel. A Nagy indiánkönyv is egy gyönyörű, hatalmas kötet, ami Cooper mind az öt klasszikus indiánregényét tartalmazza.

Az Ünnepi Könyvhétre is készültünk. Tóth Krisztinának megjelent legújabb verseskönyve, a Kígyóuborka, ünnepi alkalmakra szóló versekkel. Ajánlom még Farkas Nórának az Összeköt a barátság című könyvét és Csapody Kinga Utazik a család-sorozatának új darabját, ebben Pécsen és környékén barangol a család. Finy Petrának megjelent a Bodzaszörp könyve, ez csodaszép nagymamás, nagypapás meséket tartalmaz. Balázsy Panna 10. könyve, a Csokiszuflé pedig inkább a lányoknak izgalmas olvasmány. Löffler Zsuzsanna régész Az elvarázsolt testvérek és az utolsó boszorkány című könyve egy igazi időutazós kalandregény, a tini korosztálynak pedig Mucha Dorka beszél egy elnyomó kapcsolatról a Nincs idő című regényében.

Hatalmas érdeklődés övezte Beatrix Potter Nyúl Péter gyűjteményes kötetének megjelenését, amit Szabó T. Anna és Dragomán György fordított, velük lesz egy nagyon izgalmas beszélgetés Czakó Réka, a Neveljünk olvasókat! csoport alapítójának közreműködésével ezen a héten vasárnap, 27-én 17 órakor, mindenkit szeretettel várunk a Líra Könyv Facebook-oldalán. 

A Lajhár, a sztár online könyvbemutatója pedig szeptember 24-én, 18 órakor lesz ugyancsak a Líra Könyv Facebook-oldalán.
A beszélgetést itt érhetitek el: https://www.facebook.com/events/342505363539785

A Manó Könyvek újdonságait itt találjátok!

Nemrégiben jelent meg  Mechler Annától a Bíborka és a varázsfőzet.  A gyógynövényekről, tündérekről szóló kötet bemutatóján mi is ott voltunk a Füvészkertben.  

Gyógynövényekről, tündérekről Mechler Annával, a Bíborka és a varázsfőzet hangulatos könyvbemutatóján