Berecz András mesemondó hangján tanít furfangos gondolkodásra az animációs sorozat agyafúrt főhőse.  Szellemesen állít tükröt az emberiség elé a legújabb magyar animációs sorozat, a NASZREDDIN HODZSA meséi. Főszereplője, Naszreddin hodzsa nevettetve adja át nekünk az élet nagy igazságait. Történeteit évszázadok óta hallgatják, elbeszélései bejárták a világ minden táját. A szóbeli hagyományoktól az írott könyveken át Hodzsa történetei a KEDD Stúdió által most eljutottak a rajzfilmsorozatos változatig. A NASZREDDIN HODZSA meséi első, húsz epizódból
álló évada szeptember közepétől elérhető a Telekom tVOD-kínálatában.

Modernkori gegekkel szólítja meg a közönséget

Az 52 epizódból álló sorozat egy 13. században élt közel-keleti bölcs, Naszreddin hodzsa történeteit dolgozza fel, aki legendás eszével vált a török humor jelképévé. Rendezője és írója, Gerdelics Miklós Kúnos Ignác turkológus A török hodzsa tréfái című gyűjteményét vette alapul, modern köntösbe öltöztetve a klasszikus török meséket. Az 1,5-2 perces történetek időtálló, univerzális üzenetet közvetítenek: a bolondos mester az abszurd humor nemzetközi nyelvén tanít a fortélyos gondolkodásra, szokásaink újraértelmezésére, ezáltal a keleti és a nyugati közönséget is megszólítja. „Az élelmes gondolkodás a magyar és a török mesehagyománynak is fontos eleme” – magyarázza Gerdelics Miklós rendező.

A hodzsa egyszerre bölcs és bolondos, akit az élet szeretete és élvezete vezérel: mindene a gyermekien őszinte kíváncsiság és a túlzott komolyságot megkérdőjelező tréfa.  Gyermeki magatartására ugyanakkor rá is játszik, csavaros észjárását leplezve, amellyel a többi szereplőt és a nézőket is tanítja.  Erre utal a sorozat szlogenje is: Bölcs bolondságok, bolond bölcsességek.

A humoros attitűdnek köszönhetően az epizódok önmagukban, háttértudás nélkül is működnek, így a gyermekek és a felnőttek számára is egyaránt szórakoztatóak lesznek. A meg nem nevezett karakterek és helységnevek valamint a modernkori gegek által bárki könnyedén azonosulhat a szereplőkkel, a legelső epizódban például a hodzsa meghódítja a közösségi médiát, máskor repülőgéppel ered egy sas nyomába.

Szamarát háttal megülve hódítja meg a magyarokat a hodzsa

A NASZREDDIN HODZSA meséiben más szereplők is feltűnnek.  A legtöbben a hodzsánál földhözragadtabbak, és próbálják őt átverni, de mindig bebizonyosodik, hogy nem a nyúl viszi a puskát. A legfontosabb visszatérő karakterek Naszreddin kissé házsártos felesége, aki anyaként gondoskodik kótyagos férjéről, a község dölyfös elöljárója, aki egyszerre barátja és feljebbvalója a hodzsának, vagy akár a kicsinyes, irigy szomszédja, akit hősünk mindig kicselez. A hodzsa egyetlen igaz cimborája híres, bolondos szamara, akinek hátán hátrafelé ülve vált világszerte ismert karakterré Naszreddin.

NASZREDDIN HODZSA meséi:
Bölcs bolondságok, bolond bölcsességek
magyar animációs sorozat, 20 epizód
Elérhető a Telekom tVOD kínálatában
Rendező: Gerdelics Miklós
Mesélő: Berecz András
Animátorok: Gerdelics Miklós, Fazakas Kinga
Zene: Turku zenekar
Producer: M. Tóth Géza

Az animációs sorozat előzetese itt érhető el.