Október 3-án Mi újság, kuflik? címmel új magyar animációs film kerül a mozikba,a 2017-ben bemutatott Egy kupac kufli című film folytatása.Az egész estés rajzfilm a KEDD Animációs Stúdióban készült a népszerű magyar mesesorozat, a Pagony kiadásában megjelent Kufli-mesék alapján.

Az alkotókról:

A filmben ezúttal is a kortárs magyar művészet– irodalom, könyvillusztráció, animáció, zene és színjátszás –legkiválóbb képviselői működtek közre. A film írója és rajzolója a kortárs magyar gyermekirodalom egyik legtehetségesebb és legsikeresebb alkotója, Dániel András. A meseíró-képzőművészt 2017-ben az Év Legjobb Illusztrátorának választották, 2019-ben pedig megkapta a Szép Magyar Könyv-díjat. Dániel András különös nyelvi és vizuális ötleteit, játékosságát a magyar animációkét kiemelkedő tehetségű alkotója vitte filmvászonra. Rendezőként a Dargay Attila-díjas Jurik Kristóf és az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza jegyzi a filmet. A mesélőnek és valamennyi szereplőnek a hangját a Jászai Mari-díjas színművész, Scherer Péter kölcsönzi, felelevenítve a magyar szinkron-színészet legnemesebb hagyományait. A film egyedi hangzásvilága, a zenék és a különleges effektek a számos műfaji területen aktív Alpár Balázs munkája, aki szintén többszörösen díjnyertes zeneszerző.

A történet:

A Mi újság, kuflik? újra elkalauzol bennünket az Elhagyatott Rétbokrokkal pettyezett végtelenjére. Zödön még mindig a legzöldebb, Pofánka a legpirosabb, Titusz a legsárgább, Hilda a leglilább, Valér a legkékebb, Bélabá a legbarnább, Fityirc meg a legszürkébb, mert… hát, mert annak is lennie kell valakinek!

A kuflik leginkább azt szeretik, ha nem történik velük semmi, és csak naphosszat heverészhetnek, beszélgethetnek, szemlélődhetnek a kupacuk tetején.De többnyire mégis úgy alakul, hogy békésen induló napjuk bonyodalmas kalanddá válik. A kuflik azonban jó barátok, így aztán együtt még a legkacifántosabb helyzeteket is meg tudják oldani.

Kalandjaik során találkozunk a többi rétlakóval is, akik szintén nagyon különleges lények. Az új filmben megismerhetjük például Doktor Furcsát, a zsibbadások és bizsergések szakértőjét, Kleofárdot, a Manótevét, a földalatti birodalom idegenvezetőjét, a bogaras bogarat, Csocsótányt, vagy Sámlit, azaz a Máshogyoszkópot, aki megmutatja, tulajdonképpen milyen is a világ valójában.

Kiderül, mi az a szötymag és a ruglipálya, milyen, ha Hildának pucováló rohama van, vagy milyen a macskalegyek trappolós tánca Bélabá nagyítóján keresztül. Az új filmben lesz kufli-pofavágóverseny, izgalmas kufli-kalózhajócsataés kufli-koncert, sőt Fityirc azt is megmutatja, hogy kell elsajátítani a zsákfejű békák délelőtti ummogását. Megtudjuk, hogy a kuflik nem tudnak ellenállni a pocsolyákban plocskolásnak,és még puffpudingot készíteni is megtanulhatunk.

A Mi újság, kuflik? igazi családi mozi, ami a kisebbeknek, a kicsit nagyobbaknak, sőt a legnagyobbaknak is kiváló szórakozást ígér!

Mi újság, kuflik?

A filmről:

A kufli mese- és filmsorozat évek óta nagy kedvenc nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is. Az egyre növekvő népszerűség titka magukban a kuflikban rejlik. Dániel András hét, kicsit abszurd, de kedveskufli-figurája nagyon is emberi és szerethető karakter. Ezekbe a mesékbe életkortól függetlenül könnyen bele lehet feledkezni.A különös, abszurd humorú kalandok során a kuflik különböző karakterük, olykor eltérő vágyaik ellenére is képesek együtt megbirkózni a nehézségekkel. A történetek nagyon időszerű üzenetet hordoznak. Nemcsak a gyerekek, hanem az egész család, a fiatalok és az idősebb közösségek számára is. Arra mutatnak példát, hogy a konfliktusok hogyan oldhatók humorral, kompromisszumkészséggel és egymás iránti kölcsönös figyelemmel.

A speciális angol humor hagyományosan nagy népszerűségnek örvend a magyar közönség körében. Elég csak a Gyalog galopp vagy a Mr. Bean hazai sikerére gondolni. A magyar rajzfilmek között azonban kevés hasonló zsánerű alkotás található. A Gusztáv sorozat mellett leginkább talán Nepp József másik kultuszfilmje, a mai napig népszerű, Hófehérrokonítható ezzel a műfajjal. A Mi újság, kuflik? ebben a tekintetben hiánypótló alkotás a hazai animációs filmek palettáján. A gyerek és felnőtt közönséget egyaránt megszólító,poénokkal teli szövegek, a magyar rajzfilmek hagyományait követő, igényes és mindig változatos képi világ, valamint Alpár Balázssok zenei humort rejtő, sokszínű és fordulatos zenéi és zörejei a Nepp József-i tradíciót folytatják. A sok vicces párbeszéd, a finom kiszólás, nyelvi játék, szójáték, halandzsa Scherer Péter bravúros előadásában a humor további kiapadhatatlan forrása.

A KEDD Stúdió

A KEDD Stúdió megalakulása óta a minőségi gyerektartalmak létrehozásának elkötelezett képviselője. A műhely az animációs szakma egyik legfontosabb hazai bázisa, amely nagy hangsúlyt fektet az új tehetségek felfedezésére is. Fiatal animátorok, animációs rendezők kapnak rendszeres bemutatkozási lehetőséget itt.A Stúdió alapelve immár 18 éve, hogy értékorientált produkciókat állítson elő és juttasson el a legszélesebb gyermekközönség részére. Filmjeibena magyar animáció legjobb hagyományait igyekezett mindig is követni.Az elsősorban a gyermekek és családok számára a KEDD Stúdióban készülő egész estés és rövidfilmeket, valamint sorozatokat a legmagasabb szakmai igényesség és az öncélú erőszak tudatos kerülése jellemzi. Itt készül többek között a Bogyó és Babóca rajzfilmsorozat, a világhírű Pocoyo magyar változata, a Miezmiaz? mozgóképes gyermekenciklopédia, az egy kislány és egy kiskutya kalandjaiból készült sorozat, a Detti és Drót, valamint a Dúdoló, amely ismert magyar gyerekdalokat, mondókákat, népdalokat mutat be friss, animációs köntösben.