Voksán Virág neve a 2006-os Playmate verseny óta ismert hazánkban, de szakmai hírnevét DJ Flower-ként építette fel 13 év alatt. A hosszú évek kemény munkája után a mai napig dolgozik, neveli gyermekét és jelenleg második babájával várandós.  Kíváncsiak voltunk, hogyan tudja összehangolni munkáját a gyermekneveléssel és miként éli meg, hogy hamarosan újra bővül a család.

 Kisfiad Benivel kapcsolatos anyai teendőidet, hogyan tudod összeegyeztetni a munkáddal? Van segítséged?

Beni 3,5 hónapos koráig hasfájós volt, nappal és éjszaka sem tudott aludni, bármilyen cseppel is próbálkoztunk. Utána teljesen megszűnt a hasfájása szerencsére. A születése utáni első 6 hónapban egyáltalán nem vállaltam fellépést, mint ahogyan a terhességem második felében sem.  Mielőtt várandós lettem, heti 2-3 bulimis volt, de most már nekem is sokkal fárasztóbb az éjszakázás, mert nehéz ellátni kialvatlanul egy babát, így már csak limitált számban vállalok fellépéseket. Párom nagy segítség, mert a munkája miatt reggel és délután megy be dolgozni, így van pár óra, amikor napközben itthon van velem és segít. Ő ugyanúgy pelenkázik, etet, fürdet és nagyon közreműködő. Szerencsére egymás között elég jól fel tudjuk osztani a baba körüli teendőket. Hetente egyszer anyukámat szoktuk megkérni, aludjon nálunk, hogy kettesben is el tudjunk menni moziba vagy vacsorázni. Fontos számunkra a kettesben eltöltött idő. Párom szülei vidéken laknak, őket ritkábban tudjuk megkérni, hogy vigyázzanak Benire.

A kutyusaid hogyan fogadták Beni érkezését? Milyen a viszonyuk a kicsivel?

Beni születésekor Kiko volt csak meg, Onyx még csak 4 hónapja van nálunk. Bármennyire próbáltam foglalkozni vele, Kiko körülbelül fél évig depressziós volt, kifeküdt a bejárati ajtóhoz és nem jött be a szobába. Látszott rajta, ha kinyitjuk az ajtót, akkor ő akár világgá menne. Szerencsére azóta ezen túltette magát és újra önmaga. Beni mikor kisebb volt párszor meghúzta a szőrét, így elkerüli őt. Ő még nagyon kicsi, nem tudja, hogyan kell a kutyusokhoz hozzányúlni, de majd ha nagyobb lesz, jobban összebarátkoznak. Kikonak vettük társként Onyxot, bár először nem örült neki, de megszokta és most már sokat játszanak együtt, nagyon megszerették egymást.

Mi idegesít a legjobban más gyerekek nevelésében, és mire figyelsz a sajátodnál?

Sajnos azt látom, hogy más szülők nem szólnak rá a gyerekeikre, én nem gondolom, hogy ez jó taktika.  A saját gyerekemmel határozott, szigorú vagyok: ha leültetem etetni, akkor nincs játék a kézben, akkor az evésre kell koncentrálni. Családtagokra is rászólok, ne hagyják, hogy játékkal legyen az etetőszékben, mert akkor megszokja, nem arra figyel, és sokkal tovább ülünk az etetésnél. Beni is sokszor feszegeti a határokat, nálam nem talál célba, páromnál jobban. Tipikusan a jó zsaru-rossz zsaru felállás van nálunk, de nem tudom másoknál ez hogyan működhet.

Mi a kedvenc meséje Beninek? Milyen nyelven nézi a meséket?

Be szoktuk kapcsolni a tv-n a rajzfilmcsatornákat, de azt vettük észre, még nem köti le 2 percnél tovább. 1 éves és 3 hónapos Beni, szerintem később fogják érdekelni a rajzfilmek. Nekem nagyon szimpatikusak a klasszikus Disney mesék, mint a 101 kiskutya, Dumbó, Oroszlánkirály, de a saját gyerekkoromból a Looney Tunes rajzfilmek is. Szeretném, ha ezeket majd ismerné ő is. Amikor már nagyobb lesz, fontosnak tartom, hogy angolul is nézze a meséket, mert nekem is nagyon sokat segített a nyelvtanulásban, hogy kiskorom óta sok angol dalszöveget hallgattam.

–  Milyen fejlesztő játékokkal játszik Beni?

–  Kapott egy okosasztalkát, ami angol nyelven is megszólal, ehhez nyomkodnia kell különböző gombokat. Sokszor azt gondoljuk, hogy valamihez már elég érett, de eddig amikor elektromos kisjátékokat, baba távirányítót kapott megnyomkodta, zenélt, majd kidobálta a járókából.

–  Rólad tudjuk, hogy több nyelven beszélsz, de mit gondolsz a korai nyelvtanulásról? Beni már ismerkedik a szavakkal?

–  Beni még kicsi, valószínű 2 éves kora előtt nem is fog beszélni, a fiúk eleve később is szólalnak meg. Az angol szavakat szerintem jóval később fogjuk tudni majd megtanítani.  Gondolkodtunk azon, hogy kéttannyelvű bölcsődébe írassuk majd, de valaki azt mondja ebben a korban még nem ér annyit, hanem inkább majd az óvodás korban.

Hogyan éled meg, hogy újra kismama vagy? Miben más az első terhességedhez képest a mostani?

Kicsit nagyobb szünetet terveztünk a két baba között, de most már nem is bánjuk. Két év múlva nem biztos, hogy visszamentem volna a pelenkázós, sírós időszakba, így egyszerre túlesünk ezen a nehéz szakaszon.  A két terhességem nagyon hasonló, annyi a különbség, hogy a második babával 2 héttel tovább tartottak a rosszullétek. Beni is aktívan rugdosott, de a második babánk sokkal többet rugdos. Beninél a gyöngyhagymát kívántam, a mostani babánál az édességet és a citrus dolgokat enném.

Tartasz-e attól, hogy kevés korkülönbség lesz a kicsik között és hogyan fogod bírni?
–  Pont másfél év lesz kettejük között, de így legalább jobban testvérekként fognak felnőni, mintha nagyobb korkülönbség lenne közöttük. Szülőként biztosan nehezebb lesz, elsősorban megpróbáljuk együtt megoldani a feladatok elosztását, de nem zárom ki, hogy külső segítséget is igénybe veszünk majd.

Ez is érdekelhet! Finy Petra felnőtteknek és gyermekeknek is ír, legutóbb az Óvodások kézikönyve kapcsoán beszélgettünk vele.  

Négyszemközt Finy Petrával: őszintén ovikezdésről, női sorsokról, humorról és családról