Varázslatos mesevilág, ami fenntarthatóságra tanítja a gyerekeket


Podcast: Downton Abbey, ötórai tea, édes és sós finomságok, igazi angol receptek – Vendég: Finy Petra
Angliáról biztos, hogy a királyi család, a köd és az eső mellett az elsők között jut eszünkbe az ötórai tea, porcelánban szervírozva, apró falatkákkal, szendvicsekkel, süteményekkel tálalva. A szigetországban ma már a hétköznapok rutinjához tartozik, és nem csak az arisztokraták kiváltsága.
Az ötórai tea a népszerű Downton Abbey sorozatban is fontos szerepet kap. Ennek kapcsán a XXI. század Kiadó csodás ételfotókkal, receptekkel, hangulatképekkel illusztrált kötetet jelentetett meg. A hivatalos Downton Abbey Ötórai Tea Szakácskönyvből megismerhetjük a teázás hagyományát, a legfinomabb teákat, kipróbálhatunk klasszikus angol recepteket, és visszaidézhetjük a sorozat hangulatát. Az Ízek, receptek, történetek podcast legújabb adásában Finy Petra volt a vendégünk.
A podcastot is meg tudod hallgatni!
Néhány érdekesség, recept az adásból:
– Eleinte a tea rendkívül drága mulatság volt, épp ezért kuriózumnak, az arisztokraták kiváltságának számított. Thomas Twinningnek köszönhetően került elérhetővé a nagyközönség számára. Az angol teakészítésnek speciális hagyománya van, sőt a teaivás is külön etikettet igényel. Minden korty után vissza kell tenni a csészét a tányérkára. Arról, hogy ki miként teázik, következtethetünk arra, hogy milyen társadalmi rétegből származik.
– A teázás a nők számára rendkívül fontos eseménynek számított. A múlt század elején még kevés helyre tudtak kimozdulni, és nem nagyon volt lehetőségük egymással találkozni. Bár eleinte csak otthon teáztak, később teaházakban gyűltek össze, ahova hivatalos kísérő nélkül érkezhettek, és a barátnőkkel beszélgethettek. Ezek a találkozások remek lehetőséget adtak arra, hogy fontos társadalmi, politikai ügyekről is eszmét cseréljenek.
– Az angolok a napot is teázással indítják, a jó minőségű, fekete teához barna cukor és tej dukál. Nem rohannak, megadják a módját minden kortynak.
– Népszerű angol sütik: A franciáktól több finomság receptjét vettek át, ilyen a gougére vagy a madeleine. A britek híres pogácsája, a scone, amit ők tőlünk eltérően nem sósan, inkább kissé édesen, mazsolával szeretik, és vajjal, lekvárral kínálják. A Viktória-torta ünnepek nagy kedvence. A süti alapja piskóta, töltelékként pedig tejszín és lekvár kerül bele. A Battenberg-torta ugyancsak mutatós.
Battenberg-torta A hivatalos Downton Abbey Ötórai Tea Szakácskönyvből
Más néven dominótorta vagy templomablak-torta. Ezt a mandula ízű, sakktáblamintás édességet Viktória királynő Viktória nevű unokája és Battenberg Lajos herceg 1884-es házasságának tiszteletére nevezték el. Az első világháború idején a Nagy-Britanniában dúló németellenes hangulat miatt a herceg 1917-ben feladta német nevét és dinasztikus címét, és felvette az angol Mountbatten nevet (unokájának, a néhai Fülöp hercegnek is Mountbatten volt a vezetékneve).
Hozzávalók a tortához:
- 170 g szobahőmérsékletű sózatlan vaj, plusz a formához és a fóliára
- 170 g liszt, plusz a formához és a fóliára
- 40 g mandulaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1⁄2 teáskanál só
- 200 g kristálycukor
- 3 szobahőmérsékletű tojás
- 3⁄4 teáskanál valódi vaníliakivonat
- 1⁄2 teáskanál valódi mandulakivonat
- 60 ml tej
- 1-3 csepp piros vagy rózsaszín ételfesték
Az összeállításhoz:
- 105 g sárgabaracklekvár
- Porcukor, szóráshoz
- 1 tömb (198 g) marcipán (lehetőleg fehér)
Elkészítése: (8–10 s z e l e t)
A torta elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt 165 °C-ra. Vékonyan vajazzuk ki egy 20 × 20 cm-es négyzet alakú sütőforma alját és oldalát, 5 cm-es magasságig. Vágjunk le egy 20 × 30 cm-es téglalap alakú alumíniumfóliát. Hajtsuk félbe, hogy egy 20 × 15 cm-es téglalapot kapjunk. Mindkét végét hajtsuk középre, hogy a széle 5 cm magas legyen a középponttól. Határozottan hajtsa be a hajtások széleit (felül és alul kétszer), és hajtsa ki az oldalakat. Úgy fog kinézni, mint egy T betű fejjel lefelé. Igazítsa el a fólialapot a kivajazott sütőformában (a középső hajtás a formát két 20 × 10 cm-es különálló részre osztja). Vékonyan vajazza és lisztezze ki a sütőforma és a fólia oldalait.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a mandulalisztet, a sütőport és a sót. Egy nagy tálban kézi mixerrel közepes fokozaton keverjük el a vajat, amíg sima nem lesz. Ezt követően növeljük a sebességet közepes-magasra, adjuk hozzá a cukrot, és addig verjük, amíg habos és világosabb színű nem lesz. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyik után alaposan keverjük el, majd adjuk hozzá a vanília- és mandulakivonatot is az utolsó tojással. Alacsony fokozaton keverjük hozzá a lisztkeverék körülbelül felét, keverjük el, majd adjuk hozzá a tejet, és azzal is keverjük össze. Ezt követően adjuk hozzá a maradék lisztet, és az egészet keverjük össze.
Osszuk kétfelé a tésztát (kb. 400 g adagonként). Egyik felét öntsük a megosztott sütőforma egyik oldalára, és egyenletesen kenjük el. A maradék tésztához adjunk 1 csepp ételfestéket, és addig keverjük, amíg egyenletes színe nem lesz. Ha kell, több ételfestéket is adhatunk hozzá a kívánt intenzitású rózsaszín eléréséhez. Öntsük a rózsaszín tésztát a sütőforma másik oldalába.
Süssük 32–34 percig, tűpróbáig. Hagyjuk kihűlni a sütőformában egy rácson körülbelül 15 percig. Vékony pengéjű késsel lazítsuk meg a sütőforma belsejében a torta oldalait. Tegyünk egy rácsot a sütőforma tetejére, és fordítsuk meg az egészet. Óvatosan emeljük le a sütőformát, húzzuk le a fóliát, majd hagyjuk, hogy a sütemények teljesen kihűljenek.
A torta összeállításához egy kis serpenyőben melegítsük fel a lekvárt alacsony hőmérsékleten, amíg folyékony nem lesz, majd egy kis tálba állított finom szűrőn öntsük át, szétnyomkodva a szilárd darabokat.
Tegyük a tortát fejjel lefelé egy munkafelületre. Recés élű késsel vágjuk le a domború tetejét, hogy kiegyenlítsük. Vágjuk le a négy oldalát, hogy egyenletes legyen, majd mérjük meg a magasságát (kb. 3 cm). Vonalzó segítségével hosszában vágjuk két csíkra, amelyek ugyanolyan szélesek, mint amilyen magas a tészta. Két azonos magasságú és szélességű csíknak kell lennie.
Ismételjük meg a maradék tésztával, vágjuk le a tetejét, majd két csíkra. Négy azonos magasságú és szélességű csíknak kell lennie. Mind a négy csíkot vágjuk egyenlő hosszúságúra (kb. 18 cm).
Enyhén szórjuk meg a munkafelületet porcukorral. A marcipánt tegyük a beporcukrozott felületre, és sodrófával nyújtsuk ki 20 ×29 cm-es téglalappá. Enyhén megszórhatjuk még porcukorral, ha ragad. Vágjuk le a széleit, hogy egy 18 × 26,5 cm-es téglalapot kapjunk.
Tegyük a marcipánt magunk elé a hosszabbik oldalával. Egy spatulával kenjük meg a lekvárral vékonyan keresztben középről indulva. Tegyünk egy rózsaszín tortacsíkot a lekvárra bal oldalon, és óvatosan nyomjuk rá a lekvárra. Kenjünk egy vékony lekvárréteget a tortacsík belső szélére, és helyezzünk mellé egy sima tortacsíkot. Óvatosan nyomjuk össze a csíkokat. Kenjünk vékony lekvárréteget a csíkok tetejére, és ezt ismételjük meg a fennmaradó csíkokkal és lekvárral, a tortacsíkokat fordított sorrendben egymásra rakva, mint egy sakktáblán.
Kenjük meg vékonyan lekvárral az egymásra tett csíkok tetejét és oldalát. Borítsuk rá a marcipán egyik oldalát a tortára, és óvatosan nyomjuk rá, hogy az oldalához tapadjon. Egyik ujjunkkal kenjünk egy kis vizet a marcipán szélére a torta tetején.
Ismételjük meg a marcipán másik oldalával is, ismét óvatosan nyomjuk a torta oldalához, majd ragasszuk össze a marcipán egymást átfedő részeit, hogy lezárjuk a széleket. Fordítsuk meg a tortát, hogy a ragasztás az aljára kerüljön, majd csomagoljuk műanyag fóliába. Tegyük hűtőbe legalább 1 órára, de legfeljebb 3 napra.
Tálaljuk hűtve vagy szobahőmérsékleten, szeletekre vágva.
Citrom tarte Judit receptje szerint
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 2.5 dkg mandulaliszt
- 7.5 dkg porcukor
- 12 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
- 0.5 vaníliarúd
- 1 citrom reszelt héja
A citromkrémhez:
- 40 db citrom
- 4 db tojás
- 20 dkg cukor
- 10 dkg vaj
A díszítéshez (habcsókhoz)
- 2 db tojásfehérje
- 8.7 dkg porcukor
- 1.2 dkg porcukor
- 1 dkg ecet
Az elkészítése:
Egy tálban morzsoljuk el a kétféle lisztet a vajjal, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét, a citrom reszelt héját, a tojássárgát, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben 30 percig.
Közben készítsük el a citromkrémet. A citrom héját a cukorral és a tojással tűzhelyen, állandóan kevergetve sűrítsük be. A tűzről lehúzva, még melegen keverjük hozzá a vajat.
Amíg a lemon curd egy kicsit hűl, készítsük el a kosárkákat. Lisztezett deszkán, nyújtófával nyújtsuk körülbelül fél centi vastagra, majd tarte forma segítségével szaggassuk ki. Az így kapott kis korongokat helyezzük egy-egy tarte forma aljába. A maradék tésztát ismét nyújtsuk ki, és vágjuk körülbelül egy centi vastag csíkokra, és béleljük ki velük a formák oldalát is. A forma tetején kilógó tésztarészeket egy éles késsel vágjuk le. Szurkáljuk meg a tarte alját, és 170-180 fokos sütőben süssük szép aranysárgára. Ha kosárkák kihűlnek, töltsük meg a citromkrémmel. Habcsókkal díszítve kínáljuk.
Adásunkban további érdekességekről, receptekről is beszélgetünk.
Az Ünnepi Könyvhéten a XXI. század Kiadó standján is elérhető A hivatalos Downton Abbey Ötórai Tea Szakácskönyv. Sőt, dedikáltathatunk is. Íme az időpontok!
16 óra Haász János
A podcastot itt is meghallgathatod, és feliratkozhatsz a csatornánkra!
Spotify-on itt tudsz csatlakozni.
Anchoron itt találsz minket.
Google elérhetőségünket itt találod.
Ha tetszettek a receptek, a hozzájuk kapcsolódó történetek, kövess minket Facebook oldalunkon és az Instagramon is! Csatlakozz a most indult Ízek, receptek, törrténetek Facebook-csoportunkhoz! Sőt, töltsd fel kedvenc finomságaidat!
Ha van ötleteted, hogy milyen receptekről beszéljük, esetleg hova tegyünk gasztrotúrát, írd meg nekünk az info@anyanet.hu- emailre.
Podcast: Itt a finom kürtőskalács: friss, meleg, ropog – ha elfogy, még hozok!
Bozóki Judit, Papp Cecília