
Podcast: Itt a finom kürtőskalács: friss, meleg, ropog – ha elfogy, még hozok!
Fesztiválok, rendezvények kihagyhatatlan csemegéje a kürtőskalács, kicsik és nagyok egyaránt odavannak érte. A ma már a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó édesség székelyföldi különlegesség, ami nélkül régen nem múlhatott el nagyobb ünnep.
A jellegzetes formájú, mennyei finomság neve a tűzhelyek kürtőjére utal. Ha ettél már bármilyen finomságot a Vitéz Kürtőstől, akkor biztosan még mindig a szádban érzed az ízét. Az egyedülálló brandet András Tünde és Bálint Gáspár álmodta meg. Ők is Erdélyből érkeztek, és küldetésüknek tekintetik a mai napig, hogy még jobban megismertessék és megszerettessék a nagyközönséggel a minőségi kürtőskalácsot. Tünde és Gáspár időközben megnyitotta az Édes Mackót, az ország első kürtőskalács- cukrászdáját a Holnemvolt Várban, ahol igazi különlegességeket kóstolhatunk, így Madárlátta Kürtőst, Kürtős Gubát vagy egy kis tejbegrízt kürtőskalács darabokkal. Az Ízek, receptek, történetek legújabb adásában András Tündével beszélgettünk, legújabb édességük, a KÜRTŐSBON debütálásakor.
Az adást itt tudod meghallgatni!
Érdekességek a podcastból:
„Székelyudvarhelyről jöttünk, mesterségünk címere: kürtőskalács-készítő” – vallja Tünde az Édes Mackó teraszán. Karnyújtásnyira tőlünk a szamarak épp ebédre várakoznak, és olykor-olykor bele is szólnak a beszélgetésbe.
– Az én nagymamám pont nem készített kürtőskalácsot, viszont a cégtársam, Bálint Gáspár nagymamája, Simó Irma igen. A 90-es években náluk kóstoltam először, és a receptet is tőle kaptuk. Ő mondta mindig: itt a finom kürtőskalács, friss, meleg, ropog, ha elfogy, még hozok. Ezt a hozzáállást, örökséget visszük tovább mi is. Ez a sütemény egyébként több mint 200 éves hagyománnyal rendelkezik, és német nyelvterületekről került Erdélybe. Az első feljegyzett recept 1784-ből származik. Bár azért más volt, mint a mostani kürtőskalács, az is „kőttes, azaz kelttésztából” készült, dorongra tekerték, és tűzparázs felett sütötték meg, közben vajjal locsolgatták.
Ha lakodalmat, keresztelőt tartottak, mindig összegyűltek a szomszédok, és közösen sütötték a csemegét.
– Ha elmész egy lagziba, pálinkát nem látsz, de kürtőskalácsot igen. Igaz bele van rejtve az üveg – teszi hozzá mosolyogva Tünde.
A Vitéz Kürtős finomságaival eleinte csak rendezvényeken találkozhattunk, Tündéék Békéscsabától Szombathelyig szinte mindenhol jelen voltak. Fontos áttörést jelentett számukra a Vörösmarty téri karácsonyi vásár, és a saját szervezésű Kürtőskalács Fesztivál is hozzájárult ahhoz, hogy mind ismertebbé váljon a Vitéz Kürtős. Sikerük egyik titka a minőségi alapanyagok használata!
A kürtőskalács receptje szinte minden családban más egy picit, a végeredmény mégis nagyon hasonló. A faszénparázs adja a süti különleges ízét, illatát. Tünde szerint otthon is bárki megpróbálkozhat kürtőskalács sütésével.
– Nekünk kezdetben is az volt a célunk, hogy bebizonyítsuk, bárki tud sütni kürtőskalácsot. Épp ezért szerveztünk a Kürtőskalács Fesztiválokon is nagy, közös sütést. Ha nincs otthon grillező, akkor akár sütőben is elkészíthető. A tésztát tekerhetjük sörösüvegre, gurigákra is. Bár mi is alkottunk sütőfát és kis saját fejlesztésű sütőt. A recept sem titkos!
Kürtőskalács alaprecept:
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál só
- 0,5 liter tej
- 2 tojás
A kovászhoz:
- 2,5 dkg élesztő
- cukor
- tej
- liszt
Elkészítése:
Az élesztőt elmorzsolom, kevés langyos, cukros tejjel és egy marék liszttel jól kidolgozott kovászt készítek. Amíg az kel, beleteszem a lisztbe a vajat, a tojást és a cukrot, majd eldolgozom őket. Hozzáöntöm a kovászt és a tejet, és összegyúrom őket nem túl keményre. Fél órát hagyom kelni, majd adagokra osztom.
Kisujjnyi vastagságú és két arasz hosszú csíkokat nyújtok. A csíkokat feltekerem a kürtőskalács sütőrudakra, elsimítom rajtuk, majd a parázs felett folyamatosan forgatva kisütöm. Ha ízesíteni szeretném, akkor még a forró cukormázra szórok diót, mandulát, kókuszt vagy amit szeretnék.
Tünde és Gáspár évről évre új finomságokkal kényezteti el az édesszájúakat. Cukrászati rangra emelték a kürtőskalácsot, a krémes, grízes, mogyorókrémes, csokis, madárlatta változatok nagy népszerűségnek örvendenek a Holnemvolt Várban nyílt, Édes Mackó cukrászdában. Pórbálj ki te is egy különleges receptet!
Madárlátta Kürtős
A sima vaníliás kürtőskalácsot szeletekre vágjuk, elkészítjük a madártejet és a tojáshabot. A pohár aljába teszünk egy kevés málnás öntetet, ráöntjük a madártejet, bele helyezzük a kürtőskalács darabokat és a tetejét főzött tojáshabbal díszítjük.
Ízletes, új formá(t)öltött kürtőskalács debütál május 13-15. között a 2. Kürtőskalács Vigalmon, amelynek idén is a Holnemvolt Vár ad otthont. A háromnapos családi rendezvényen mutatkozik be a nagyközönségnek a KÜRTŐSBON, ami biztos, mindenkit levesz a lábáról. Mi már kóstoltuk, mennyei!
A Vigalom tökéletes családi program lehet hétvégére. Itt írtunk az eseményről és az új ízekről!
Jön a 2. Kürtőskalács Vigalom: a KÜRTŐSBON is bemutatkozik a fesztiválon
A podcastot itt is meghallgathatod, és feliratkozhatsz a csatornánkra!
Spotify-on itt tudsz csatlakozni.
Anchoron itt találsz minket.
Google elérhetőségünket itt találod.
Ha tetszettek a receptek, a hozzájuk kapcsolódó történetek, kövess minket Facebook oldalunkon és az Instagramon is! Csatlakozz a most indult Ízek, receptek, törrténetek Facebook-csoportunkhoz! Sőt, töltsd fel kedvenc finomságaidat!
Ha van ötleteted, hogy milyen receptekről beszéljük, esetleg hova tegyünk gasztrotúrát, írd meg nekünk az info@anyanet.hu- emailre.