Eredeti, faszénen sült kürtőskalácsok vaníliás, fahéjas, kókuszos, diós ízesítéssel, kürtős csapágy, zserbó, krémes, fagyi és megannyi különlegesség: ilyen finomságok közül válogathatnak azok, akik október 11. és 13. között kilátogatnak a Városligetbe, a VII. Kürtőskalács Fesztiválra. Összesen 30 kürtőskalács-készítő standon készülnek a jobbál jobb csemegék. Közben rengeteg program, piknikezős, családias hangulat várja a látogatókat.

A Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó kürtőskalács székelyföldi különlegesség. A jellegzetes formájú, mennyei édesség neve a tűzhelyek kürtőjére utal. A kicsik és nagyok körében egyaránt kedvelt sütit szerette volna népszerűsíteni András Tünde és Bálint Gáspár András, amikor – a Vitéz Kürtős tulajdonosaiként – útjára indították a Kürtőskalács Fesztivált. Idén a háromnapos rendezvény visszaköltözött a Városligetbe, a Vajdahunyad vár mögötti tágas zöldövezetbe. Már a pénteki nyitónapon is nagy volt a mozgolódás, hát még szombaton. A kürtőskalács csodás illata már messziről csábította a vendégeket.

 

Kürtős kalács fesztivál

 

Itt sokkal nagyobb a hely, többen elférnek mondta András Tünde rendezvényigazgató.  A vendégek kényelmesen, nyugodtan sétálhatnak, leülhetnek, piknikezhetnek, beszélgethetnek, hisz a kürtőskalácsozás összebújós műfaj. Megosztjuk egymással a süteményt. Mivel több kürtőskalács-készítő stand van, mint eddig bármikor, kevesebbet kell sorban állni.

 

A tapasztalat azt mutatja, hogy még mindig a hagyományos méretű és ízesítésű, faszénparázson sült kürtőskalács a legkelendőbb. Bár  Tünde elmondása szerint a látogatók nyitottak az új ízekre is. Az Édes Mackó, Magyarország első kürtőskalács-cukrászdája is készült újdonsággal: a kürtős gesztenyevirág amilyen dekoratív, olyan finom.

A szervezők figyelmet fordítanak arra is, hogy a különböző diétán lévők is találjanak maguknak finomságokat: a mentes kürtőskalácsok nagyon kelendőek. A Kürtőskalács Fesztivál évről évre bővülő környezettudatos megoldásaival támogatja a zöld életmódváltást. Idén már a kürtőskalács standok fele növényi alapú, lebomló csomagolópapírt használ.

A kürtőskalácson kívül a kemencés finomságok, a kenyérlángosok, az óriási tócsnik, a kolbászok és különféle házias finomságok is nagy csáberővel bírnak. Szomjoltónak pedig a forralt bortól a pálinkáig széles a választék.

 

A Kürtőskalács Fesztiválon családi és gyermekprogramok, kvízjátékok, szórakoztató társasjátékok, mese- és bábelőadások is lesznek. Pénteken fellépett a Kolompos Zenekar és a The Biebers, szombaton Péter Szabó Szilvia adott koncertet, vasárnap pedig a Tárkány Művek mutatja be a tradicionális balkáni népzene világát.

András Tünde egyébként kürtőskalács-készítés fortélyaiba is beavatott:
Nincs különösebb titkunk. A receptünk is nyilvános, egyszerű édes kalácstészta. Jó, ha van hozzá egy speciális sütő, hisz a faszénen sült kürtőskalács az igazi, de légkeveréses sütőben is el lehet készíteni. Kell még hozzá rúd, amire rá kell tekerni a tésztát. Hallottam olyat is, hogy valaki sörösdobozon süti meg a kürtőskalácsot.

Ha tehetitek, próbáljátok ki az eredeti édességet. Ha nem tudtok kimenni a fesztiválra, kísérletezzek otthon. Itt találjátok a bevált receptet!

A legfinomabb erdélyi kürtőskalács titkos receptje: az Édes Mackóban is így készítik

Az Édes Mackóról, hazánk első kürtőskalács-cukrászdájáról korábban már írtunk. Itt számos érdekességet találtok a különleges helyről! 

Egyedülálló kürtőskalács-cukrászda nyílt az Állatkerti körúton, a Holnemvolt Várban