Egyes családokban felér egy kisebb lagzival, máshol szeretik a legszűkebb körben ünnepelni. Van, ahol a méregdrága ékszer a hagyomány, másutt semmit sem kap a kis ünnepelt. A keresztelőre is igaz, hogy szinte minden családban más és más szokások élnek. Ha épp ajándékot keresel a jeles napra, az alábbi összeállítás egész biztos, hogy segítségedre lesz.

keresztelő

Ha a szülők, a nagyszülők rendszeresen gyakorolják vallásukat, mindenképpen jó ötlet a rózsafüzér, esetleg egy képes Biblia a baba nevével és egy kedves üzenettel.

kereszt medál
A hagyományos – drágább – ajándékok közé tartozik egy arany vagy ezüst nyaklánc kereszttel, esetleg „csak” egy gravírozott medál. A kislányoknak egy szép fülbevaló is remek ötlet.

Ha nem akarsz, vagy nem tudsz aranyat vásárolni, lepd meg a kicsit borostyán nyaklánccal. Ezt már csecsemőkorban is viselheti,  a fogzás fájdalmait pedig csökkenti. Ráadásul nagyon jól is mutat. Fiúk, lányok egyaránt viselik.

keresztelői ruha

 Egyes helyeken, családokban bevett szokás, hogy a keresztszülők gondoskodnak a baba ünnepi (fehér) ruhájáról, cipőjéről. Mellé egy szép plédet is vásárolhatsz, belehímezheted a kicsit nevét. A szép takaróba pedig beletekerhetik a szülők a kisdedet, ha túlságosan hideg a templom.

A babona szerint az ezüst kanál jó ómen, ugyanis jómódra utal. Vásárolhatsz egy nagyobbat ötvöstől, vagy akár egy kisebb darabokból álló készletet is. Utóbbi jó lesz majd „hozománynak”. Hallottam már olyat, hogy a keresztszülő a készlet első darabját a keresztelőre ajándékozta, utána pedig a gyermek születésnapjára vásárolt egyet-egyet, amíg a készlet összeállt.

ezüst doboz

Örök emlék egy szép (akár ezüst) dobozka, amibe a gyermek szülei a kihullott tejfogakat, első hajtincseket gyűjtik.

A játékokkal sosem lehet melléfogni, különösen, ha a keresztszülők és a szülők előre egyeztetnek. Egy nagy plüssfigurával a gyermek alig pár hónapos kortól több éven keresztül örömmel játszhat.

keresztelői ajándékok

A gyerekek nagyon jól ki tudják használni az ágyneműket. Kislánynak hercegnős, kisfiúnak autós mindig nyerő. További hasznos ötlet: babakocsi, etetőszék, légzésfigyelő, játszószőnyeg, hinta, bébikomp (bár én ellene vagyok), pelenkatorta játékokkal, kiegészítőkkel díszítve, persely.

Igazán különleges, ha veszel egy, a gyermek születése évében palackozott, jó minőségű bort (lehet az Év bora), pezsgőt. Írd rá, hogy 18 éves korában, vagy az esküvőjén, esetleg a saját gyermeke keresztelőjén bonthatja ki.

utalvány

Nem akarsz felesleges ajándékokra költeni? A szülők sem adnak támpontot? Egész biztos, hogy nem lősz mellé egy ajándékutalvánnyal valamelyik bababoltba. A könyvutalványnak is rengeteg szülő (később pedig az ünnepelt) is örül.

Pénzt csak a legvégső esetben adjál, vagy ha a szülők azt kérnek. Mivel a keresztszülők általában hosszú éveken át támogatják a kicsit, nyithatsz egy számlát, és a jelesebb alkalmakon tehetsz be rá pénzt. Mivel bőven lesz esemény a következő években, 18 év alatt komolyabb összeg is összegyűlhet.