Akár a tradicionális, akár az újító koszorúkat szereted, biztos, hogy találsz neked valót – sőt, ha elég ügyes vagy, magad is el tudod készíteni. Mutatunk néhány inspirációt, még van idő beszerezni a hozzávalókat.

Az adventi koszorú jelképei

A hagyományos adventi koszorún minden kis részletnek megvan a maga jelentése. A négy gyertya a világ teremtésétől Krisztus születéséig eltelt 4000 évet és advent négy vasárnapját egyaránt jelképezi. Az első, a második és a negyedik lila, ami a bűnbánat színe, a harmadik pedig rózsaszín, ez szimbolizálja az örömöt. A meg nem gyújtott gyertyák a még megváltatlan világ sötétségét, a már égők a Jézus által hozott világosságot mutatják. A koszorú zöld színe az új élet reményét jelképezi, a kör pedig azt, hogy Isten örök, nincs kezdete se vége.

Adventi koszorú ötletek 

Koszorú kis lakásba

Akkor sem kell lemondanod az adventi koszorúról, ha kicsi a lakásod, vagy csak idegenkedsz attól, hogy az egész asztalt elfoglalja. Ez az alkotás nem is igazi koszorú, bár erősen emlékeztet rá. Megvan itt is a gyertya és a fenyőág, de hála a lábon álló tartónak, kis helyen is elfér, költséghatékony, és különösebb kézügyesség sem kell az elkészítéséhez.

 

Gyertyák csatos üvegben

Menő és mutatós megoldás, ha különböző méretű csatos üvegekbe helyezel mécseseket. Az üvegeket fel is címkézheted a hagyományos gyertyák jelentése szerint: az első jelképezi a hitet, a második a reményt, a harmadik az örömöt, a negyedik pedig a szeretetet.

Koszorú Meseország lakóival

Ha van kedved, valódi téli mesevilágot varázsolhatsz a koszorúd köré pédlául úgy, hogy az erdő lakóival népesÍted be. Ilyenkor nem is kell, hogy feltétlenül klasszikus koszorú alakja legyen, még autentikusabb, ha például farönk alapra helyezed őket.

Gyertyák tálcán

Bár a hagyományos értelmezés szerint a koszorú mindenképpen kör alakú kell, hogy legyen, semmi akadálya egy másfajta elrendezésnek – például hogy egy tálcára egymás mellé tegyed a gyertyákat. Ízlésesen megválasztott kiegészítőkkel rusztikus hangulatot varázsolhatsz akár egy modern lakásba is.

Tradicionális koszorú

Ha szereted folytatni a hagyományokat, készíts tradicionális adventi koszorút. Minél kevésbé díszített, annál jobb: zöld alap, három lila és egy rózsaszín gyertya, esetleg középre a betlehemi jelenet, hogy ne feledd, pontosan miről – és főleg kiről – is szól eredetileg a karácsony.

A természetesség jegyében

Ha szereted a natúr színeket, és úgy gondolod, a kevesebb néha több, válassz vagy készítsd ilyen stílusú koszorút. Néhány toboz, fenyőág és egyszerű színű gyertya elegendő is hozzá, hogy minden túldíszítettségtől mentes, hangulatos karácsonyi dísz kerüljön a lakásodba.

Skandináv koszorú

Még mindig a minimalizmusnál maradunk. Az északi népek ízlésvilágához is a letisztult formák és színek illenek, ez a svéd stílusú adventi koszorú pedig meg is felel ezeknek a kívánalmaknak. Karcsú gyertyák, természetes alapanyagok, díszítésnek pedig néhány gally és illatos fahéj – kell ennél hangulatosabb karácsonyvárás?

Borítókép: freepik