Varázslatos mesevilág, ami fenntarthatóságra tanítja a gyerekeket


A legfinomabb erdélyi kürtőskalács titkos receptje: az Édes Mackóban is így készítik
A kürtőskalács az őszi-téli gasztronómiai fesztiválok slágere. Erdélyben nagyobb ünnepek kedvence volt. Ha ettél már Vitéz Kürtőst, akkor biztosan még mindig a szádban érzed az ízét. A Holnemvolt Parkban található Mézes Mackóban egész évben megkóstolhatod. Sőt, a hagyományos kalács mellett sütikülönlegességek is megtalálhatók az ország első kürtőskalács-cukrászdájában, így a többi között Madártej kürtőskaláccsal, Tejbegríz kürtősdarabokkal vagy Kürtős Guba. Ezekkel a finomságokkal a 7. Kürtőskalács Fesztiválon is találkozhatsz október 11-13. között a Városligetben.
Otthon is bátran próbálkozhatsz az édességgel. Ha nincs profi berendezésed, nagyobb grillen vagy akár faszénparázson süsd a kalácsot. Fontos, hogy a tésztát jól dolgozd ki.
Kürtőskalács recept:
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál só
- 0,5 liter tej
- 2 tojás
A kovászhoz:
- 2,5 dkg élesztő
- cukor
- tej
- liszt
Elkészítés:
Az élesztőt morzsold el kevés langyos, cukros tejjel és egy marék liszttel készíts jól kidolgozott kovászt. Amíg az kel, tedd a lisztbe a vajat, a tojást és a cukrot, majd dolgozd össze. Öntsd hozzá a kovászt és a tejet, majd gyúrd össze. Fontos, hogy a tészta ne legyen túl kemény. Hagyd kelni fél órán át, és oszd több adagra.
Pihentetés után nyújts kisujjnyi vastagságú és két arasz hosszú csíkokat. Ezeket tekerd fel sütőrudakra, simítsd el rajtuk, majd a parázs felett, folyamatosan forgatva süsd meg. Ha ízesíteni szeretnéd, akkor még a forró cukormázra szórj ízlés szerint diót, mandulát, kókuszt, vagy amit kívánsz.
Tudj meg még több érdekességet a kürtőskalácsról és a Mézes Mackó cukrászdáról!
Egyedülálló kürtőskalács-cukrászda nyílt az Állatkerti körúton, a Holnemvolt Várban