25 mondat, amit taníts meg gyermekednek, hogy sikeresebb és magabiztosabb

Podcast: Limara foszlós húsvéti kalácsa, egyéb ünnepi finomságok, praktikák
Ha unod a bolti kalácsot, és a pékségben sem az igazi, akkor húsvétra készítsd el a foszlós péksüteményt saját magad! Ha eddig nem mertél hozzáfogni, vagy csak néhány hasznos tanácsra vágysz, feltétlenül hallgasd meg az Ízek, receptek, történetek podcast legújabb adását!
Húsvétkor a legtöbb család asztaláról nem hiányozhat a sonka, a főtt tojás, a – sós vagy édes – kalács vagy éppen a kuglóf. A házi sütiknél nincs finomabb, ez a kelt tésztákra különösen igaz. Ha pedig kelt tésztákról van szó, akkor rögtön Libor Mária, azaz Limara neve jut eszünkbe. A péksütemények nagyasszonyának blogját tízezrek keresik fel naponta. Nem mindenki tudja róla, hogy nincs igazi péksége, ahova betérhetnénk finomabbnál finomabb sütiket kóstolni. A házi pékségéből viszont naponta kerülnek tésztacsodák a családi asztalra. Marcsi az ünnepre is többféle finomsággal készül.
– A húsvétról nekem is elsőként a házi kalács jut az eszembe. Mi édes kalácsot eszünk a sonkához. Ilyenkor kalácsnagyüzem van nálunk, mert a barátaimnak és a rokonaimnak is sütök egyet-egyet ajándékba. Általában több lapból álló, krémes süteményeket is szoktam készíteni húsvétra. Vannak jól bevált receptjeim, ezeket váltogatom attól függően, milyen az idő, hogy tudom tárolni.
A podcastot itt is meg tudod hallgatni!
A kalácssütés titkai:
Limara szerint kalácsot nem nehéz sütni, csak néhány szabályt kell betartani. A kezdőknél gyakori hiba, hogy túl sok élesztőt használnak, mert azt hiszik, hogy a kalácstésztának hirtelen kell megkelnie. Vagy sok folyadékkal készítik, tehát túl lágyra hagyják a tésztát. Nagyon fontos továbbá a dagasztás. Akkor jó, ha már szép sima, fényes, selymes, különben a kalács nehéz, tömör lesz, nem fog szépen megkelni és nem lesz foszlós. Ami pedig a legnagyobb odafigyelést igényli, az a kelesztési idő betartása.
– Azoknak, akik még soha nem sütöttek kalácsot, vagy tartanak tőle, azt szoktam javasolni, hogy süssenek először formakalácsot. Annak szép formája lesz, nem reped meg, és könnyen szeletelhető. A gyakorlottabbak már négyes vagy hatos fonásokkal is próbálkozhatnak. Ha kézzel dagasztunk, akkor érdemes az élesztőt felfuttatni, de a tej vagy a tejszín ne legyen túl meleg. Én habtejszínnel készítem a kalácsot, kellemesen vajas lesz tőle a tészta, és plusz zsiradék sem kell hozzá.
Limara húsvéti kalácsreceptje tejszínnel:
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 mk. só
- 60 g cukor
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 2 dl 30%-os habtejszin
- 1 dl zsíros tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojás
Az elkészítés menetét Limara oldalán találjátok!
A legjobb kalácsvariációk édesen és sósan
Ha már túl vagy életed első kalácssütésén, akkor érdemes kísérletezni is egy kicsit! A kalácsot töltheted, és a formáját is variálhatod. Feltétlenül próbáld ki Limara egyik nagy kedvencét!
Habcsókos kalács málnával és csokival
– Készítek egy hagyományos kalácstésztát, és amikor megkel, kinyújtom fél centi vastagra – meséli az elkészítés menetét Marcsi. – A tésztájába csak tojássárgát teszek. A tojásfehérjét kemény habbá verem, és rákenem a tésztára. Erre bármit szórhatunk. Nálunk az étcsokis, málnás a nagy kedvenc. Feltekerem, mint a bejglit, szeletekre vágom, és egy közepes méretű tepsiben megsütöm. A végeredmény omlós és foszlós lesz. A csoki és a málna együtt pedig pazar.
A pontos receptet Limara oldalán találod!
Sós sütik a locsolóknak
– Húsvéthétfőn mindig valami sósat készítek. Marad sonka, tojás, főtt kolbász – felénk utóbbi is hagyomány. Sós kalácstésztát dagasztok, és kinyújtom téglalap formára. A közepét megkenem tormakrémmel, és arra pakolom a sonka-, a kolbász- és a tojásdarabokat. A tésztát a két oldalánál bevagdosom, és a töltelék felett megfonom. Így sütöm meg, és a locsolóknak felszeletelve kínálom.
Nézd meg a pontos receptet!
Készíthetsz még hajtogatott pogácsát, akár medvehagymával, vagy krumplival, esetleg túróval. Arra ügyelj, hogy 230-2240 fokon süsd, különben kiszárad. A hirtelen hő, a meleg megemeli a tésztát, gyorsan megsül, de a közepe puha marad.
Nagyon fontos, hogy tartsuk ezeket az ünnepeket – zárja a beszélgetést Libor Mária. Legyen minden családnak hagyománya, amit átadhatunk a gyermekeinknek.
A podcastot itt is meghallgathatod, és feliratkozhatsz a csatornánkra!
Spotify-on itt tudsz csatlakozni.
Anchoron itt találsz minket.
Google elérhetőségünket itt találod.
Ha tetszettek a receptek, a hozzájuk kapcsolódó történetek, kövess minket Facebook oldalunkon és az Instagramon is! Csatlakozz a most indult Ízek, receptek, törrténetek Facebook-csoportunkhoz! Sőt, töltsd fel kedvenc finomságaidat!
Ha van ötleteted, hogy milyen receptekről beszéljük, esetleg hova tegyünk gasztrotúrát, írd meg nekünk az info@anyanet.hu- emailre.
Hallgasd meg az Ízek, receptek, történetek korábbi adását is!
Podcast: Ízek, receptek, történetek – Őrségi ételek a dödöllétől a hajdinamáléig
A podcast elkészítésében Bozóki Judit volt a partnerem.
A nyitó kép forrása: Pixabay
A többi fotó Libor Mária tulajdona, és tilos a felhasználásuk.