A karácsonyi sütiknél szeretnénk mindent beleadni, hogy igazán jól sikerüljenek, továbbá egyszerre legyenek mutatósak és finomak. Nagyanyáink idejében gyakran került az ünnepi asztalra kalács is. Ez a foszlós változat csodaszép, és egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád. A kakaót dióval, mákkal vagy akár Nutellával is helyettesítheted. A lisztet érdemes átszitálni, könnyebb lesz a tészta. Karácsony reggelén egy forró itallal csodás reggeli lehet.

Karácsonyi kakaós csillagkalács

Hozzávalók: 

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 8 dkg kristálycukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

A kakaós töltelékhez:

  • 7 dkg  olvasztott vaj
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:

  • tej

Az elkészítése: 

A tejet langyosítsd meg, és egy decit keverj el egy teáskanál cukorral, majd morzsold bele az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, tedd hozzá a tojást, a sót, az olvasztott vajat, a maradék cukrot és langyos tejet. Alaposan dolgozd össze, érdemes bevetni a dagasztógépet, sokkal gyorsabban végzel. Ha elválik az edénytől, hólyagos, takard le, és meleg helyen keleszd körülbelül egy órát.

Közben a töltelékhez a kakaót vegyítsd a kétféle cukorral.
Amikor a tészta a duplájára nő, tedd át lisztezett felületre, gyúrd át, majd vedd négy részre. Mindegyiket nyújtsd ki kör alakúra. Ha biztosra akarsz menni, rakj a tésztára egy tányért, és azt vágd körbe. Helyezd az első lapot sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg olvasztott vajjal, majd szórd meg kakaós keverékkel.

Rakd rá a többi lapot, és az utolsót leszámítva mindegyiket kend meg vajjal, szórd meg kakaóval. Végül a közepére tegyél egy poharat, és a széléig vágd a tésztát 12-16 egyenlő részre. Ezután két egymás mellett lévő cikket fogj meg, és a jobb oldalit jobbra, a bal oldalit pedig balra csavard. A végeknél a tésztát csípd össze. Ezt így folytasd tovább.
A süti tetejét kend meg tejjel, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 20-25 perc alatt. Porcukorral megszórva kínáld.

Készíts tökéletes mákos, diós házi bejglit is!

Régimódi diós és mákos bejgli sok töltelékkel: hagyományos karácsonyi süti családi recept szerint