Gondoltad volna, hogy egyszerű tisztítószerek asztmát és pajzsmirigyproblémát is okozhatnak? A takarítás, a házimunka mindennapjaink része. Nem is sejtjük, hogy ennek során milyen anyagokkal érintkezünk. Sok esetben elég egy szippantás, hogy évek múltán nagy legyen a baj. Nézzük, milyen összetevőkkel legyünk óvatosak, és hogyan védjük ki alternatív módon, vagy akár szobanövényekkel a káros mellékhatásokat!

Alattomos támadók

Felmérések szerint a házon belüli levegőszennyezés az öt legveszélyesebb környezeti veszély közt szerepel. Egy átlagos háztartásban 12-100 liternyi toxikus anyag is található, melyet javarészt tisztítószerek tartalmaznak. Kutatások szerint a szórófejes tisztítószerek használata 30-50 százalékban növeli az asztma kialakulásának kockázatát. Ami ennél is elrettentőbb, hogy körülbelül 17000 fajta vegyszer van használatban, az emberi szervezetre gyakorolt hatásukat azonban csak 30 százalékuknál tesztelték. Nézzük meg, milyen támadókkal állunk szemben!

veszelyeshaztartas

Klórozott fenol-származékok: főleg a WC-tisztítóban találhatóak, a légzőszervekre és a keringési rendszerre jelentenek komoly veszélyt.

Dietilénglikol: az ablaktisztítók tartalmazzák, idegrendszer-károsító és depresszív tüneteket okozó hatása ismert.

Fenolok: Fertőtlenítőszerek alkotója, légzőszervi és keringési rendszert károsító.

Nonilfenol-etoxilát: Felületaktív mosóporok és általános tisztítószerek hatóanyaga, mely lassan bomlik el, de így még veszélyesebb összetevőire esik szét. Európában (nem véletlenül) tiltott a forgalmazása, azért nem árt az óvatosság.

Formaldehid: Illatosítókban és szórófejes spray-ben található, légzőszerv-irritáló és rákkeltő hatása ismert.

Kőolaj-származékok: A padlótisztító tartalmazhatja, nyálkahártya irritáló és károsító hatása van.

Perklóretilén: Folteltávolító, máj – és veseelégtelenséget okoz.

Butil celloszolv: általános tisztítószerek, ablaktisztítók tartalmazhatják, károsítja a csontvelőt, az idegrendszert, májat és a vesét.

mososzoda

Tudatos választás és védelem:

A fenti lista sajnos csak példa a sok közül, hogy hány olyan anyaggal élünk egy háztartásban, melytől mielőbb meg kellene szabadulni. A környezetvédők megegyeznek abban, hogy a legkárosabb három anyag a benzolok, formaldehidek és triklóretilének csoportja. A cél tehát elsősorban ezeket kerülni, és olyan tisztítószereket alkalmazni kreatív háztartásunkban, melyek nem tartalmazzák az említett összetevőket. A mosószóda alkalmazása kitűnő választás, hiszen számos olyan házi recept létezik, mellyel magunk alkothatjuk meg saját tisztítószereinket. Emellett olyan segítőkhöz kell fordulnunk, melyeket eddig is ismertünk, csak épp a hatásukról nem tudtunk.

aloe

Zöld segítőink

A szobanövényekkel sokunknak meggyűlik a baja, ha a gondozásukról vagy életben tartásukról van szó. Ha azonban számításba vesszük, hogy zöld leveleik remek szűrőként funkcionálnak, ha méreganyagok semlegesítéséről van szó, akkor érdemes erőt venni magunkon, és növénybaráttá válni.

Ha légtisztításról van szó, remek választás a csokros inda, ismertebb nevén zöldike. Ez a növény főleg a formaldehid méreganyagát szűri meg, hasonlóan az aloe vera növényhez, mely a benzátokat is semlegesíti, valamint levele kisebb vágások, sérülések kezelésére szolgál. Mindkét zöld hölgy bátran kerülhet kezdő növénygondozók kezébe, mert nem kényesek, és a változásokat (lásd költözés, helyváltozás) is jól bírják. További hasznos légszűrők a filodendron, sárkánycserje, borostyán. Ezek a növények azon kívül, hogy lakásunk díszévé válnak, egészségünk megőrzését is elősegítik. Ha még tudatosabban szeretnénk kerülni a méreganyagokat, valamint időnk és energiánk engedi, érdemes saját készítésű tisztítószerekhez folyamodnunk.

 Jász Veronika