Végre itt az eperszezon, kedvünkre fogyaszthatjuk az ínycsiklandó finomságot. Ám az egyik legnépszerűbb és legfinomabb gyümölcsünk az arra érzékenyeknek komoly egészségügyi problémákat is okozhat. Az eperallergia gyakoribb, mint gondolnád. Ismerd meg a legfontosabb tüneteket és a teendőket baj esetén! Arra ügyelj, hogy gyermekednek 1-2 éves kor előtt semmiképpen ne adj belőle.

Az epret finom íze, alacsony kalóriatartalma mellett a benne található vitaminok, ásványi anyagok miatt is ajánlott fogyasztani. Vannak azonban, akiknek e gyümölcs fránya kellemetlenséget okoz. A tünetek egyénenként eltérőek lehetnek.
Ezek a leggyakoribb kellemetlenségek:

– Égő, duzzadt ajkak, zsibbadás, viszketés a szájüregben, garatvizenyő.

– A hörgők megduzzadhatnak, ami miatt fulladás is kialakulhat.

– Bőrpír, csalánkiütések jelentkezhetnek.

– Bizonyos esetekben könnyezés, orrfolyás jelzi az allergiát.

– Hasi görcsök, hasmenés, hányás is előfordulhat.

Jó hír, hogy a tünetek ugyan kellemetlenek, de csak ritkán jelentenek közvetlen életveszélyt.

eper

Mit tehetsz?
Ne feledd, allergia bármikor kialakulhat. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét a gyümölcs fogyasztása után, feltétlenül iktasd ki étrendedből az epret, és kerülj minden, e gyümölcsöt tartalmazó ételt, italt. Gondolj arra is, hogy az epret rengeteg területen felhasználják: kozmetikumok, samponok, mosószerek, légfrissítők egyik összetevője is lehet.
Az allergiás tüneteket csillapíthatod antihisztamint tartalmazó készítménnyel. A Calcimusc is sokat segíthet. Súlyosabb esetben viszont feltétlenül keresd fel az orvosodat vagy az ügyeletet.

Különösen a gyerekek a veszélyeztetettek
Bár az eperallergia minden korosztályt érint, a babák és a kisgyerekek nagyobb kockázatnak vannak kitéve, hisz immunrendszerük még gyenge. 1 éves kor előtt semmiképpen ne adj epret gyermekednek, a jelenlegi ajánlások szerint viszont jobb, ha 2 éves korig vársz. Különösen légy résen, ha a családban valaki allergiás e gyümölcsre, mert akkor nagyobb eséllyel jelentkezhet intolerancia. Ha gyermekedet kínálod a finomsággal, a szokásosnál még alaposabban mosd meg langyos, folyó víz alatt, közben ujjaiddal egyesével dörzsöld át a szemeket. Bár elsőre furának tűnhet, az epret meg is hámozhatod.